Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 14017 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
Elektrownia wiatrowa 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Elektrownia wiatrowa"   

Brain
 Wysłana - 5 lipiec 2003 17:38       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Różne'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!
To chyba najlepszy dzial na to pytanie - czy ktos z Was zajmowal sie budawa elektrowni wiatrowej malej mocy (do 10 kW), ma z tym jakies doswiadczenia, plany, porady itp.?

Ss
 Wysłana - 8 lipiec 2003 00:49      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem tylko tyle że jeden wiatrak kosztuje nawet 60.000zł jest też jakaś mapa wiatrów dla Polski z zaznaczonymi obszarami gdzie opłacałoby się postawić takie elektrownie.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

Ss
 Wysłana - 8 lipiec 2003 00:52      [zgłoszenie naruszenia]

I z tego co wiem to zgodnie z zaleceniami UE masz pierwszeństwo na sprzedaż prądu z takiej elektrowni bo jest ekologiczna, i to nawet jakbyś za płotem miał zwykłą elektrownię.

Brain
 Wysłana - 8 lipiec 2003 01:49      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem ze mam pierwszenstwo mam zamiar zrobic poki co na potrzeby wlasne, a potem...kto wie stane sie najwiekszym dostawca pradu na Polske

Ss
 Wysłana - 8 lipiec 2003 13:24      [zgłoszenie naruszenia]

No i powinieneś bez problemu dostać na to kredyt z UE bo chyba mocno wspierają takie inicjatywy Ale jak się okaże że nie będzie wiało jak trzeba to już po tobie

Brain
 Wysłana - 8 lipiec 2003 18:16      [zgłoszenie naruszenia]

Mimo iz nie dostalem planow konstrukcyjnych od Ciebie, to jednak jestes jedyna osoba, ktora odpowiedziala, dlatego dam soga

Ss
 Wysłana - 8 lipiec 2003 19:36      [zgłoszenie naruszenia]

Planów nikt ci nie da. To się na zlecenie wykonuje No chyba że będziesz miał elektrownię typu "zrób to sam"

robert62
 Wysłana - 24 lipiec 2003 11:26      [zgłoszenie naruszenia]

Widziałem kiedyś taki wiatrak na trasie Suwałki - Jeleniewo. Jeżeli jestes z tamtych okolic, to możesz podjechac i popytac. Ja pytalem wlasciciela, ale to bylo kilka lat temu, wiec nie powiem jakie parametry i cena. Pamietam ze wystarczalo mu na cale gospodarstwo, a mial kilka dojarek, wiec troche pradu daje. Pozdrawiam.

robert62

Preskaler
 Wysłana - 27 wrzesień 2003 18:43      [zgłoszenie naruszenia]

Temat jest już trochę zleżały, ale muślę, że nadal aktualny, bo chyba jeszcze nie zbudowałeś elektrowni. Ja dopiero dokopałem się do tego tematu. Interesowałem się nim kiedyś i nawet kupiłem jakieś plany takiej siłowni, ale zrezygnowałem z ich realizacji ze względu na wysokie koszty. Najlepiej jest zacząć od zdobycia danych dotyczących prędkości wiatru na Twoim terenie. Jeśli są gotowe opracowania, to masz szczęście, jeśli nie, to musisz sam zrobić takie pomiary /jeśli chcesz poważnie potraktować to zadanie/. W praktyce pomiary powinny być prowadzone przez kilka lat, aby ustalić liczbę dni w roku, w których średnia prędkość wiatru przekracza przyjętą do obliczeń, minimalną. Ta ilość pozwoli na ekonomiczną kalkulację tego przedśięwięcia. Z minimalnej prędkości wiatru i założonej minimalnej mocy elektrycznej, trzeba policzyć średnicę łopat wiatraka. Dla mojego terenu /o ile dobrze pamiętam/ miałem ok. 100 dni z szybkością minimalną wiatru powyżej 15 km/godz. Od tej ilości dni należało odjąć ilość dni z wiatrem przekraczającym dopuszczalną prędkość. W sumie wyszło mi, że co czwarty dzień mogę liczyć na kilkaset watów mocy, koszt budowy siłowni miał być zbliżony do ceny nowego, średniej klasy samochodu. Amortyzacja nastąpić miała po ok 60 latach, nie wliczając bieżących napraw i konserwacji urządzeń. Dochodzi do tego jeszcze ewentualna konieczność magazynowania tej energii /w okresach gdy wiatr jest słaby/. Z tych powodów zrezygnowałem z tego pomysłu. Jeśli miałbyś jakieś pytania na ten temat to chętnie podzielę się z Tobą moimi wiadomościami.
Życzę Powodzenia!

Preskaler

Brain
 Wysłana - 28 wrzesień 2003 15:46      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki za odpowiedz. Niestety, pomysl zostal zawieszony, gdyz fundusze zostaly przeznaczone na inne cele. Teraz jeszcze jak pomysle, ze wszystko zwroci mi sie po 60 latach, to chyba lepiej sie wogole za to nie brac :/
PS. Mapyz predkosciami wiatru znajde gdzies w bibliotece, czy raczej ciezko o dostep do nich?

Brain
 Wysłana - 28 wrzesień 2003 15:47      [zgłoszenie naruszenia]

Ups, cos pokrecilem, ale ciiiii, nikt nic nie widzial

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Elektrownia wiatrowa

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL