Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 5009 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Głośniki Gitarowe 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Głośniki Gitarowe"   

Dimus
 Wysłana - 2 kwiecień 2003 10:55        | zgłoś naruszenie regulaminu

Panowie! szukam dobrego i niedrogiego głośnika "gitarowego".Widzac cene Tonsila z 100W Głośnik dynamiczny az mnie dreszcze przechodzą.
Znacie może jakies adresy www jakichs firm..
A tak pozatym mam mytanko do R.Horrora bo widze że jest tu najważniejszym figurantem...Stary poradz mi coś i podpowiedz jakie głośniki moge jeszcze zastosować jako gitarowe...
Pozdrawiam! Dimus1@simplusnet.pl

Dimus!

R. Horror
 Wysłana - 3 kwiecień 2003 22:38      [zgłoszenie naruszenia]

Łał , widzę że zyskuję autorytet wsród odwiedzających. Miło mi
Ale do rzeczy...Do gitary można zastosować w zasadzie każde typowe głośniki estradowe
Istnieje taka niezbyt znana firma pod tytułem "Alphard" , zajmująca się produkcją głośników praktycznie do wszystkiego. Charakterystyczną cechą wyrobów tej firmy są relatywnie niskie ceny , w moim mieście za 25 centymetrową dwusetkę trzeba ujścić opłatę niecałych 70zł , natomiast najtanszy 20cm 150W kosztował 39zł. To były normalne głośniki , estradowe mogą się nieco różnić cenami. Oferta jest tak szeroka że trudno mi podać konkretne przykłady , najlepiej wybrać w samym sklepie co będzie cię najbardziej interesować.
Znaleźć je można w niektórych sklepach hobbystycznych z częściami elektronicznymi...u mnie niestety w całym mieście jest tylko jeden
Życzę zatem owocnych poszukiwań i sukcesu w zamierzonych celach
W razie pytań pisz ile się da , a ja postaram się jaknajszybciej odpowiedzieć

Rocky Horror

***POKÓJ PRZEZ TYRANIĘ***

Specjalista -

hairypussy
 Wysłana - 27 maj 2004 22:33      [zgłoszenie naruszenia]

ja z kolei mam pytanie czy te głosnikiAlphard nadaja sie pod gitare basową? jesli tak to czy trzeba zastosowac jakies zwrotnice? i w koncu czy w kolumnie pod basa lepiej zastosowac bass reflex czy jakis inny system?

R. Horror
 Wysłana - 28 maj 2004 15:59      [zgłoszenie naruszenia]

Hmm... W miarę upływu czasu i nabierania doświadczenia trochę zmieniło się moje spojrzenie na temat głośników gitarowych, co też sprawia że nie jestem już tak przekonany co do swojej własnej wypowiedzi wyżej...
Otóż jednak nie każdy estradowy. Wprawdzie głośniki estradowe są chyba najbliższe parametrami od głośników dedykowanych gitarze, ale można je stosować co najwyżej w ostateczności. Fakty są takie że głośniki estradowy i gitarowy, zachowują się zupełnie inaczej niż się może wydawać... Chociaż nie wyklucza to że głośnik estradowy będzie dobrze grał przy gitarze... To już jest tylko kwestia eksperymentów w maltretowaniu dzwięku.

Są typowe głośniki do wzmacniaczy gitarowych, chociaż ich zdobycie bywa kłopotliwe. Basowe też powinny być.
A jak chodzi o Alpharda... Nie wiem czy ta firma ma w ofercie jakiekolwiek głośniki gitarowe... Za każdym momentem odsłuchu coraz bardziej jednak tracę przekonanie do tego producenta .
Osobiście nigdy nie spotkałem się z przypadkiem żeby piece, lub paczki do gitary były wielodrożne lub tłumione zwrotnicami w przypadku samego basu. Przecież i tak zbijanie poszczególnych zakresów realizuje się regulacją barwy dzwięku i charakterem samego głosnika, a zwrotnica byłaby tylko niepotrzebnym bebechem...
Co do otworów bass reflex... Chyba nie ma reguły. Należy natomiast pamiętać że sprzęty do gitary rządzą się zupełnie innymi prawami i inną akustyką. Najprawdopodobniej wyjdzie na to że bass refleksy jeszcze pogorszą sprawę, robiąc z dzwięku niemiłosierne dudnienie...
Najlepiej oprzeć się chyba na klasycznych rozwiązaniach budowy. Bo wszelkie odkrywanie ameryki z reguły się źle kończy...

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2004-05-28 16:16:39

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

hachor
 Wysłana - 22 sierpień 2004 21:39      [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam pytanie do wielkiego autorytetu w tej dziedzinie R. Horrora.
Co możesz powiedziec o głosniku Tesli ARZ 6604 30W RMS max 90W skuteczność 91 db i pasmo przenoszenia 60-20000 Hz jako o głosniku do comba gitarowego ?

hachor@autograf.pl

->->->WHITE POWER<-<-<-

DjDamian
 Wysłana - 23 sierpień 2004 13:56      [zgłoszenie naruszenia]

Głośnik ten ma 30W RMS, 4om a w paśmie 'gitarowym' niską efektywność.

Nadaje sie ale może to pobrzdękania sobie na niewielkiej głośności w domu

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

R. Horror
 Wysłana - 23 sierpień 2004 17:06      [zgłoszenie naruszenia]

Witam!

Heh..Za duże słowo. Jeśli porównać moją wiedzę na temat sprzętu gitarowego do wiedzy na temat Hi-Fi, to ta pierwsza jest praktycznie znikoma... Lepiej więc powołać się na kogoś bardziej zorientowanego w sprawie
Mmmm... Z głośnikami Tesli nie mam zbytniego doświadczenia, chociaż te które już miałem okazję słuchać, raczej nie wprawiały w zachwyt... Nie wiem jak gitarowe. Nie wiele jest dziś firm, które robią prawdziwe gitarowe głośniki, a jeśli już, to zdobycie takich bywa niejednokrotnie ciężkim wyzwaniem...
Jak chodzi jednak o ten konkretny model Tesli - nic nie mogę powiedzieć, nie znalazłem w internecie żadnych konkretnych informacji poza podanymi w pytaniu.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

Ronnie187
 Wysłana - 1 wrzesień 2004 11:08      [zgłoszenie naruszenia]

alphard ma glosniki gitarowe w swojej ofercie widzialem na allegro

SUCHAR 125
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 16:13       [zgłoszenie naruszenia]

Ja osobiście używam głośników firmy ALPHARD i jestem zadowolony .Kupiłem niedawno głośnik ALPHARD 15 '' na twardym zawieszeniu 100 watss RMS i zapłaciłęm za niego 140 zł Jak za takie pieniądze to polecam tą firme !!!

Pozdro DIMUS :)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Głośniki Gitarowe

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL