Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2431 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Głośniki komputerowe z USA 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Głośniki komputerowe z USA"   

Krzyys
 Wysłana - 8 maj 2004 19:52        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich.
Kupiłem głośniki komputerowe Altec Lansing ADA885 - narazie czekam na przesyłkę. Jest to zestaw 4.1 o łącznej mocy 120 W. Problem polega na tym, że są one przeznaczone tylko na rynek USA gdzie napięcie w sieci wynosi 110/120 V. Myślałem że wystarczy zastosować tani transformator 220/110 V o mocy 100 W, ale potem w ich specyfikacji przeczytałem, że potrzebują aż 360 W co wydaje mi się strasznie dużo jak na głośniczki do komputera. Podaję link do specyfikacji zestawu:
[support.ap.dell.com/docs/acc/ada885/en/specs.htm]

Moje pytanie - Jakiej mocy transformator będzie mi potrzebny ? Na jakie inne jeszcze parametry zwrócić uwagę przy jego kupnie ?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam, Krzysztof

Cubestone
 Wysłana - 10 maj 2004 00:34      [zgłoszenie naruszenia]

z tego co tam wyczytalem to istnieje mozliwosc podlaczenia tego zestawu rowniez w europie-wszystko zalezy od tego czy zasilany jest on przetwornica napieciowa czy transformatorem. jezeli przetwornica to wszystko gra(chociaz szczerze powiedziawszy nie spotkalem sie osobiscie z takim rozwiazaniem)

...Don't let em hold you down, reach for the stars...

Cubestone
 Wysłana - 10 maj 2004 00:37      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.3btech.net/allaad5pisps.html]
Wyglada na to ze nie bedzie konieczna zadna kombinacja...

...Don't let em hold you down, reach for the stars...

Krzyys
 Wysłana - 10 maj 2004 08:46      [zgłoszenie naruszenia]

Byłoby świetnie. Narazie wiem tylko tyle, że człowiek od którego to kupiłem zasilał je za pomocą przetwornika 220/110. Nie wiem jak to jest z tą przetwornicą napięciową - czy ona sama się dostosowuje do napięcia ? Jeżeli tak to być on o tym nie wiedział, chociaż pewnie gdzieś by to pisało i jest to mało prawdopodobne. Dzisiaj lub jutro będę je miał to się przyjrzę ale niestety obawiam się, że wcześniej mogli robić te głośniki przystosowane tylko do 110 V.

Krzyys
 Wysłana - 10 maj 2004 15:54      [zgłoszenie naruszenia]

Mam już głośniki i niestety sprzęt jest tylko na 120V 60Hz 360W i ma amerykańską wtyczkę do sieci. Nie chciałbym nic w tym grzebać dlatego prosiłbym jeszcze raz o informację jaki mam kupić transformator czy inne urządzenie. Czy faktycznie potrzebny jest transformator o mocy conajmniej 360W ? Czy częstotliwość też musi być zmieniona na 60Hz ?

zoltarek
 Wysłana - 10 maj 2004 16:01      [zgłoszenie naruszenia]

Może zadam głupie pytanie, ale mnie to intryguje.
Co w tych głosnikach jest takiego kuszącego, że mimo takich problemów się na nie zdecydowałes ? Przecież dobre trafo może kosztować wiecej niż odkupione zestawy głosnikowe.
Zobacz jakie tam jest trafo i kup nieco większe. Jak jest tam zasilacz impulsowy, to zobacz jakie bezpieczniki zastosowali i oblicz moc trafa. Jak niema bezpieczników to zobacz jakiej mocy są glośniki w kolumnach, dołuż drugie tyle i kup, albo zamów takie trafo.

[simedia.pl/]

Znawca -

zoltarek
 Wysłana - 10 maj 2004 16:09      [zgłoszenie naruszenia]

No dobra już się zorientowałem Trafo 250W napewno starczy.

[simedia.pl/]

Znawca -

Krzyys
 Wysłana - 10 maj 2004 17:12      [zgłoszenie naruszenia]

250W to nadal dużo, może jednak mogłoby być mniej? Jeszcze pozostaje kwestia napięcia i częstotliwości - powinno niby być 120V60Hz. Czy te warunki też dokładnie muszą być spełnione, czy może być np 110V50Hz?.

zoltarek
 Wysłana - 10 maj 2004 20:54      [zgłoszenie naruszenia]

To daj autotransformator. Wtedy jego moc może być o połowę mniejsza.
Te 10Hz róznicy będzie miało wpływ niezauważalny.
Ponadto może warto by obejżeć trafo zamontowane w tym zestawie. Możesz mieć szczęście czyli istniejące trafo może mieć uzwojenie pierwotne dzielone i nadodatek połaczone równolegle. Wtedy wystarczy je połaczyć szeregowo.

[simedia.pl/]

Znawca -

Krzyys
 Wysłana - 10 maj 2004 21:34      [zgłoszenie naruszenia]

Nawet chciałem obejrzeć trafo ale jak zobaczyłem, że trudno się do niego dostać to dałem sobie spokój. Mógłbym dać jakiemuś fachowcowi ale pewnie dużo by to kosztowało. Narazie chyba kupię konwerter, czy taki może być?:
[allegro.pl/show_item.php?item=24934383]

zoltarek
 Wysłana - 11 maj 2004 08:14      [zgłoszenie naruszenia]

Trudno powiedzieć. Niewiadomo co tam w środku siedzi. Waży mało.

[simedia.pl/]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Głośniki komputerowe z USA

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL