Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1785 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Generator RC 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Generator RC"   

Sobesciak
 Wysłana - 4 listopad 2004 21:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam do zaprojektowania generator RC na tranzystorze FET, z mostkiem Wiena i powielaczem. Co to takiego jest ten powielacz? Czy to chodzi o powielacz częstotliwości? Jak to ma wogóle wyglądac?

Pozdrawiam

zbys
 Wysłana - 5 listopad 2004 01:49      [zgłoszenie naruszenia]

Teoretycznie moze tez byc to powielacz napiecia. Jest to czesto robione w celu uzyskania wyzszego napiecia z niskiego zrodla. Powielanie czestotliwosci nie wydaje mi sie byc tematem przy generatorze RC.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Preskaler
 Wysłana - 5 listopad 2004 10:13      [zgłoszenie naruszenia]

Ja bym tego tak do końca nie wykluczał (nie wiadomo co wymyślający to zadanie miał na myśli?). Czasami może mieć koncepcję uzyskania częstotliwości radiowych na generatorze RC. Radziłbym wyjaśnić to z nim, żeby nie było nieporozumienia. Poza tym musi podać ilekrotny ma to być powielacz?

Preskaler

Znawca -

Sobesciak
 Wysłana - 5 listopad 2004 12:31       [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki za odpowiedz!
Dodać moge jeszcze, że ma on generowac sygnał o amplitudzie 2V i częstotliwości 20kHz.
Najbardziej prawdopodobne wg mnie jest to, ze chodzi o podwajacz niesymetryczny JFET linearyzowany, bo podobny schemat znalazłem w materiałach, które sa zalecane do tego projektu. Jak myślicie??

Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Generator RC

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL