Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2466 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Generator Seilera 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Generator Seilera"   

Phobos83
 Wysłana - 3 czerwiec 2003 17:00        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jestem tu nowy i nie do końca zapoznałem się zasadami panującymi na tym forum ale pilnie potrzebuję pomocy. Potrzebuje jak najwięcej informacji o generatorze drgań pracującym w dość nietypowym układzie Seilera. Jest to część miernika LC. Każda pomoc mile widziana!!! Z góry dzięki!

komandor64
 Wysłana - 26 sierpień 2003 11:00      [zgłoszenie naruszenia]

Podaj mi e-mail`a to ci wyślę schemat.Dość ciekawy i jak mi sie wydaje stabilny generator na wysokie pasmo UKF (100 MHz) wraz z modulatorem. Schemat zaopatrzonono w dokładny i inyuicyjny opis wykonania.

Zaczynamy od żródła sygnału audio. Na schemacie doprowadzamy go do punktu oznaczonego we m.cz. Powinno być to żródło sygnału audio pochodzące z miksera. Schemat zaopatrzono w mikrofon elektretowy co można spokojnie pominąć. Zastosowanie tego schematu jako nadajnik podsłuchowy raczej nie wchodzi w rachubę gdyż wymagane napięcie zasilania to 12 V.

Geneneracja sygnału w.cz. odbywa się na obwodzie rezonansowym L1 + kondensator 4.7p i trymer 3-10p. Podany przez kondesator 100n sygnał m.cz. ulega modulacji na diodzie pojemnościowej BB105G. Ostatnim stopniem jest separator zbudowany w oparciu o tranzystor BF 240 który zastosowano również w stopniu generatora. Podany przez kondensator 33p zmodulowany sygnał HF należy doprowadzić do stopnia wyjściowego w postaci wzmniacza mocy. Podpiecie bezpośrednio anteny nie zapewni właściwego zasiegu.

Wyprowadzenia obudowy tranzystora BF 240 zamieściłem obok. Cewkę L1 wykonujemy zgodnie z opisem na schemacie nawijając 6.5 zwoja srebrzanki 0.8 na karkas o średnicy 0.5 mm. Schemat jest doskonale opisany więc nie są konieczne dokładniejsze wyjaśnienia....

komandor64 come back!

krowa_1988
 Wysłana - 9 styczeń 2008 21:46       [zgłoszenie naruszenia]

ja rowniez potrzebuje takiego schematu prosze o pomoc. Z gory dziekuje

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Generator Seilera

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL