Co myslicie o glosniku o parametrach:
Fs:50,Qts:0,66,Qms:7,35,Qes:0,72,Vas:23,
moc maks:200W,srednica 25cm,efekt.:88db[1m 1W].
Jest to model SW1002A firmy Alphard. Mysle nad jego kupnem.
Patrzylem tez na oferte Tonsila, lecz one maja strasznie
duze Vas. Ogolnie chodzi mi o to aby kolumna miala
jak najnizszy bas, moc znamionowa 100W(maksymalna 200W),
bass-reflex,oraz, zeby obudowa byla w granicach 75 litrow oraz
w miare dobra jakosc dzwieku za niewygorowana cene. Moze
stawiam za duze wymagania? Narazie odpowiedni glosnik
niskotonowy jaki znalazlem to model firmy Alphard. Slyszalem
tez, ze firma ta niezbyt dobrze robi glosniki, wiec nie wiem
co robic. A co to wysokotowcow, to czy glosniki tubowe sa dobre?,
tak sie sklada ze mam dwa GDTW 9/80 i sie zastanawiam czy nie lepsze
sa kopulkowe czy warto tamte odstawic, a kupic kopulkowe, czy
to poprawi jakos dzwieku?
co do wysokotonowek....zmiana glosnika tubowego na kopulkowy w istotny sposob wplynie na poprawe dzwieku. Tony wysokie nie beda tak natarczywe i nieprzyjemne przy wyzszych glosnosciach. Samo rozwiazanie jakim jest tuba znieksztalca dzwiek...
Myslisz, czy naprawde tak jest? Mam w domu dwa glosniki Alpharda
(LW1000) i niezle pocinaja. Glosniki Tonsila tez sluchalem, troche tu mi cos nie pasuje. Patrzac po parametrach Alphardow niektore sa poprostu straszne, ale niektore sa dosyc dobre. Nie wiem, czy czasem inni gadaja zle na te firme, bo jej nie znaja, czy co, a moze maja racje?
To jest moje prywatne zdanie...slyszalem pare takich glosnikow i szczerze powiedziawszy nie wywarly one na mnie zbyt dobrego wrazenia, powiem inaczej: wywarly na mnie negatywne wrazenie...dorzucajac do tego wyglad oraz watpliwa jakosc wykonania...szczerze odradzam. Z drugiej strony, skoro mowisz ze masz takie glosniki i uwazasz ze graja dobrze to chyba nic nie stoi na przeszkodzie zeby zrobic na nich rowniez woofer.(twoje osobiste odczucia sa najwazniejsze)
jest jeszcze wiele wiele wiecej rodzajow glosnikow wysokotonowych(piezo,wstegowe, itd)...tylko kwestia gustu jest to, ktore beda dla Ciebie najlepiej graly...ja jestem zwolennikiem dobrych glosnikow kopolkowych.
Zapomialem dodac, ze kolumna ma byc 4 omowa,
bo taki skonstrulowalem wzmacniacz i szkoda
by bylo gdyby sie marnowal, zwlaszcza, ze
w zasilaczu użylem ponad 0.1F pojemnosci.
Mysle, ze moge uzyc dwoch glosnikow 8om,
ale wtedy wychodza 2x wieksze obudowy,
tonsile odpadaja, choc ostatecznie moge ich
uzyc, ale narazie szukam czegos odpowiedniejszego.
Natomiast pewien jestem w 100%, ze sredniotonowy
i wysokotonowy beda tonsila. Tak wiec, jakie
sa jeszcze firmy godne polecenia, oferujace dobre
glosniki niskotonowe za przystepna cene.
Cytat z [www.kolumny.prv.pl]: "Głośniki basowe:
W przypadku łączenia równolegle głośników basowych należy pamiętać że impedancja wypadkowa będzie o połową impedancji natomiast efektywność wzrośnie o 6 dB. Głośnik basowy determinuje rodzaj zastosowanej obudowy ."
Połączenia mogą być równoległe lub szeregowe :) Nie wyjaśniam tych terminów bo by się tutaj przedszkole zrobiło ;)
Przy połączeniu równoległym impedancję wylicza się ze wzoru: 1/Z = 1/Z1 + 1/Z2 + ...
czyli dwa głośniki po 16ohm to 1/Z = 1/16 + 1/16 = 2/16 => Z = 16/2 = 8ohm :)
Moc wypadkowa jest sumą mocy głośników (np. 100W + 100W = 200W) a efektywność wzrasta o 3dB. Trzeba uważać na polaryzację, jeśli podłączymy odwrotnie jeden głośnik to bas mamy z głowy (ledwie słychać).
Przy połączeniu szeregowym suma impedancji: Z = Z1 + Z2 + ...
czyli 8ohm + 8ohm = 16ohm :)
Efektywność zwiększa się o 3dB, moc
"