Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1822 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Gramofon Głosniki?` 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Gramofon Głosniki?`"   

didek
 Wysłana - 1 wrzesień 2004 20:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Gramofon ze wzmacniaczem wzmacniacz zepsuty. Da się podłączyć do niego jakiś głośnik bez wzmacniacza? są 3 kabelki. Chyba lewy, prawy kanał i masa

teodot
 Wysłana - 1 wrzesień 2004 21:14      [zgłoszenie naruszenia]

Spróbuj podłączyc głośniki od kompa. Jeśli gramofon był ze wzmacniaczem, to najprawdopodobniej jest to gramofon z wkładka piezo. Sygnał z takiej wkładki nie wymaga dodatkowego wzmocnienia i można go puścić na wzmacniacz tak jak sygnał z tunera, decka lub cedeka. Na wzmacniacz lub na głośniki aktywne - czyli każde chyba od kompa. Teoretycznie, bo w niektórych gramofonach z wkładką piezo rozwiązane jest to inaczej (wbudowany jest układ ...osłabiający sygnał na wyjściu)i taki gramofon wymaga przedwzmacniacza. Z polskich na pewno Unitra Cyryl. No i może też to być gramofon z wkładką MM (to już wyższy sort) i ten oczywiście wymaga przedwzmacniacza. Z polskich to będzie Fonomaster. Miast szukać osobnego lepiej kupić stary wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem (w starszych są zawsze, w nowych rzadko). Ja tak zacząłem kompletować swój sprzęt po tym, jak mi padł wzmacniacz w gramofonie Cyryl. To dlatego o nim wspomniałem A jeśli jest to gramofon z wkładka piezo (na przykład Cyryl, Artur czy Emanuel z polskich) i chcesz to rozwiązać najniższym kosztem - to możesz kupić sprawnego w komisie lub na Allegro. Ceny od 25 złotych. Niedawno widziałem na Allegro nawet w ogóle nie używanego Cyryla (karton i w folii jeszcze) za coś stówę. Z głośnikami. Ale zniechęcam. Jeśli to taki, to wzmacniacze w nich były wyjątkowo podłe i nie warto.

A Cyrylka mam do dziś i całkiem fajnie gra podłączony do porządnego choć równie starego wzmacniacza Naima. No - sentyment też gra swoja rolę ale ma wcale ciekawy dźwięk z niezłym wykopem Na taki "prawdziwy" gramofon dopiero zbieram.

Zadawanie pytań nie jest rzeczą rozsądną...

didek
 Wysłana - 2 wrzesień 2004 21:28      [zgłoszenie naruszenia]

spoko myśle że będzie dobrze tylko se teraz robie gniazdo mini jack. Kupiłem je w elektronicznym ale tam jest 5 blaszek zeby przylutowac do nich kabelki a ja mam 3 czy to trzeba metodą prób i błędów?

pawciu1234
 Wysłana - 3 wrzesień 2004 03:10       [zgłoszenie naruszenia]

jestes pewnie ze to jest jack wedlug mnie to jest din , albo cyfrowe kupiles ale tam sa 4 wiec sie pogubilem .

Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-03 03:10:57

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Gramofon Głosniki?`

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL