Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1478 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Help - rejestr po raz drugi 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Help - rejestr po raz drugi"   

Lionheart
 Wysłana - 16 kwiecień 2003 12:55        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam kolejny problem, znalazlem sobie juz rejestr ktory spelnialby moje oczekiwania (74F198) tylko ze jest jedno ale. Potrzebuje wpisac do niego informacje z wejsc rownoleglych na poczatek, a potem korzystac z jego wejsc szeregowych. Tzn on tam ma dwie szyny sterujace S0 i S1 gdy sa one w stanie 01 lub 10 to bedzie on przesowal informacje w lewo lub w prawo a gdy jest 11 to wpisze on na wyjscia inf. z wejsc rownoleglych. I teraz mam taki problem, uklad ma za zadanie zmienic kierunek przesowania w momencie dojscia na skrajne wyjscia, co osiagnalem bez problemu laczac te dwa wyjscia z wejsciami przerzutnika SR, gdy inf znajdzie sie na koncu rejestru to zmieniaja sie stany na wyj przerzutnika i zmienia sie kierunek ruchu. W sumie pikus :) Jest tylko jeden problem, musialbym wymusic w pierwszej chwili aby na ktoryms (nie na skrajnym wyjsciu) pojawila sie jedynka, w sumie zaden problem bo mozna wykorzystac wejscia rownolegle, ktores z nich podlaczyc do jedynki i na chwile po uruchomieniu wymusic stan 11 na wejsciach S0 i S1. No i tu lezy moj problem, na wejsciu S0 i S1 sa wyjscia mojego SR-a i za cholere nie wiem jak wymusic na nich stan 11 na chwile, tak zeby ustalil sie stan na wyjsciu :/
Pomozcie mi prosze bo to dla mnie bardzo wazne.
Z gory dziekuje za pomoc.

Lionheart - Walka to moje życie!

Ss
 Wysłana - 18 kwiecień 2003 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

To powinno pomóc. Tylko nie pamiętam czy rezystor powinien być 1M czy 100K. Jak nie zadziałą to wywal diody. Jak to też nie zadziała to może ktoś inny poratuje.
A wogóle to nie lepiej wetknąć procka? Działałoby natychmiast, migałoby w różne wzorki i kosztowałoby pewnie tyle samo.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

Lionheart
 Wysłana - 18 kwiecień 2003 22:06      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm ok to pomoze, ustawi mi wejscia w 11 ale no wlasnie jest ALE, ja potem nie bede mial na nie wplywu, a dalej musze nimi sterowac :/
Chodzi o to ze one mi sa potrzebne zeby ustawic stan poczatkowy (11) a potem do przesuwania, narazie mam podane te wejscia na wyjscia rs-a ale to nie dobre rozwiazanie, zastanawialem sie jakby tu cos moze z JK pokombinowac, ale nie wiem jeszcze jak :/
A co do procka to hmmm bylo by lepiej taniej i szybciej ale wymog jest taki ze to nie moze byc na procku :D
Taki nauczycielski kaprys ;)
Ale dzieki za odzew :) szkoda ze drugiego soga nie moge zarzucic :/

Ss
 Wysłana - 18 kwiecień 2003 23:46      [zgłoszenie naruszenia]

Eeeee to za ciężkie jak na mój mózg Ja bym to zrobił na procu, na 3-kolorowych diodach sterowanych PWM (żeby uzyskać około 250 kolorów na jednej)ze wszystkimi wzorkami jakie się da zrobić, no ale jeśli profesorek chce jakąś tandetę to jego sprawa
Ale takie coś świecące wszystkimi kolorami tęczy to było by bajeranckie Tylko te diody drogie.

Lionheart
 Wysłana - 18 kwiecień 2003 23:56      [zgłoszenie naruszenia]

Eeee to nie ma tylko swiecic, to ma byc taka gierka zrecznosciowa, ze na krzyz sa diody i na obu linijkach leci zapala sie po jednej diodzie, jak sie spotkaja to naciskasz guzik i zalicza "trafiony" a jak nie to nie zalicza :) i tak do 10 strzalow ;)
W sumie nie mam problemow z niczym innym jak tylo z tym gownem, no ale moze cos sie wymysli :)

Ss
 Wysłana - 19 kwiecień 2003 00:15      [zgłoszenie naruszenia]

Faktycznie, beznadzieja. Powinieneś się kłócić z facetem że takich g* to już dawno się nie robi na normalnych scalakach tylko na procku. Oszczędza się kasę i miejsce na płytce. A podczas produkcji to jest najważniejsze Nawet montaż taniej wyjdzie, wogóle same zalety. Zbluzgaj go że jest głupi i tyle

Lionheart
 Wysłana - 19 kwiecień 2003 01:05      [zgłoszenie naruszenia]

Wiesz, takie rzeczy tez trzeba umiec, ogolnie jest przedmiot na ktorym uczysz sie czegostam i potem masz z tego projekt, czyli musisz wykonac to praktycznie. Nie ma nic do bluzgania, facet sam przyznaje ze procek to lepsze rozwiazanie, ale to TEZ mamy umiec :)

Ss
 Wysłana - 19 kwiecień 2003 11:58      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, więc lej na to ciepłym moczem, wetknij tam przełącznik "reset" i już Czasem najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. A jak nie chcesz przełącznika to wstaw przekaźnik który na chwilę będzie się załączał.

adas_ppp
 Wysłana - 14 październik 2003 15:55       [zgłoszenie naruszenia]

Wydaje mi sie ze ten schemat zadziala tylko musisz dodatkowo wyjscie przerzutnika RS poloaczyc przez diody z wejsciami S0, S1 i dodatkowo obciazyc je rezystorami no i musisz dobrac odpowiednio stala czasowa RC

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Help - rejestr po raz drugi

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL