| Autor |
"Help - rejestr po raz drugi" |
|
|
Lionheart
|
|
Wysłana - 16 kwiecień 2003 12:55 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam kolejny problem, znalazlem sobie juz rejestr ktory spelnialby moje oczekiwania (74F198) tylko ze jest jedno ale. Potrzebuje wpisac do niego informacje z wejsc rownoleglych na poczatek, a potem korzystac z jego wejsc szeregowych. Tzn on tam ma dwie szyny sterujace S0 i S1 gdy sa one w stanie 01 lub 10 to bedzie on przesowal informacje w lewo lub w prawo a gdy jest 11 to wpisze on na wyjscia inf. z wejsc rownoleglych. I teraz mam taki problem, uklad ma za zadanie zmienic kierunek przesowania w momencie dojscia na skrajne wyjscia, co osiagnalem bez problemu laczac te dwa wyjscia z wejsciami przerzutnika SR, gdy inf znajdzie sie na koncu rejestru to zmieniaja sie stany na wyj przerzutnika i zmienia sie kierunek ruchu. W sumie pikus :) Jest tylko jeden problem, musialbym wymusic w pierwszej chwili aby na ktoryms (nie na skrajnym wyjsciu) pojawila sie jedynka, w sumie zaden problem bo mozna wykorzystac wejscia rownolegle, ktores z nich podlaczyc do jedynki i na chwile po uruchomieniu wymusic stan 11 na wejsciach S0 i S1. No i tu lezy moj problem, na wejsciu S0 i S1 sa wyjscia mojego SR-a i za cholere nie wiem jak wymusic na nich stan 11 na chwile, tak zeby ustalil sie stan na wyjsciu :/
Pomozcie mi prosze bo to dla mnie bardzo wazne.
Z gory dziekuje za pomoc.
Lionheart - Walka to moje życie!
| |
|
 |
|
|
|
Ss
|
|

To powinno pomóc. Tylko nie pamiętam czy rezystor powinien być 1M czy 100K. Jak nie zadziałą to wywal diody. Jak to też nie zadziała to może ktoś inny poratuje.
A wogóle to nie lepiej wetknąć procka? Działałoby natychmiast, migałoby w różne wzorki i kosztowałoby pewnie tyle samo.
Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.
|
 |
|
|
|
Lionheart
|
|
Hmmm ok to pomoze, ustawi mi wejscia w 11 ale no wlasnie jest ALE, ja potem nie bede mial na nie wplywu, a dalej musze nimi sterowac :/
Chodzi o to ze one mi sa potrzebne zeby ustawic stan poczatkowy (11) a potem do przesuwania, narazie mam podane te wejscia na wyjscia rs-a ale to nie dobre rozwiazanie, zastanawialem sie jakby tu cos moze z JK pokombinowac, ale nie wiem jeszcze jak :/
A co do procka to hmmm bylo by lepiej taniej i szybciej ale wymog jest taki ze to nie moze byc na procku :D
Taki nauczycielski kaprys ;)
Ale dzieki za odzew :) szkoda ze drugiego soga nie moge zarzucic :/
Lionheart - Walka to moje życie! |
 |
|
|
|
Ss
|
|
|
|
|
Lionheart
|
|
Eeee to nie ma tylko swiecic, to ma byc taka gierka zrecznosciowa, ze na krzyz sa diody i na obu linijkach leci zapala sie po jednej diodzie, jak sie spotkaja to naciskasz guzik i zalicza "trafiony" a jak nie to nie zalicza :) i tak do 10 strzalow ;)
W sumie nie mam problemow z niczym innym jak tylo z tym gownem, no ale moze cos sie wymysli :)
 |
|
|
|
Ss
|
|
|
|
|
Lionheart
|
|
Wiesz, takie rzeczy tez trzeba umiec, ogolnie jest przedmiot na ktorym uczysz sie czegostam i potem masz z tego projekt, czyli musisz wykonac to praktycznie. Nie ma nic do bluzgania, facet sam przyznaje ze procek to lepsze rozwiazanie, ale to TEZ mamy umiec :)
 |
|
|
|
Ss
|
|
Ok, więc lej na to ciepłym moczem, wetknij tam przełącznik "reset" i już Czasem najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. A jak nie chcesz przełącznika to wstaw przekaźnik który na chwilę będzie się załączał.
Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj. |
 |
|
|
|
adas_ppp
|
|
Wydaje mi sie ze ten schemat zadziala tylko musisz dodatkowo wyjscie przerzutnika RS poloaczyc przez diody z wejsciami S0, S1 i dodatkowo obciazyc je rezystorami no i musisz dobrac odpowiednio stala czasowa RC
|
 |
|