Mam kolumny o nominalnej imp. 8ohm i minimalnej impedancji 3ohm (minimum gdzieś w zakresie częstotliwości głębokiego basu). Jak ustawić przełącznik na wzmaku (na 4 czy 8 ohm bo takie są opcje)? Po nominalnej ustawiłbym 8ohm, żeby mieć pełną moc, ale z drugiej strony boję się uszkodzić wzmacniacz tym min. 3ohmy, co zrobić? Zostawić jak mówi nominalna 8ohm? Jak to w ogóle interpretować tą minimalną i nominalną w praktyce? Na 8 ohm ma lepszy zapas, ale boję się przekręcać gałę za bardzo w prawo aby posłuchać naprawdę jak brzmi, żeby nie uszkodzić wzmaka. Co polecacie (mile widziana expercka odp. Horrora :) ) ?
Zależy też na jakim przedziale częstotliwości są te 3 omy. Jeśli w obrębie wysokich tonów to raczej nie powinnos się nic dziać 8 omów(chociaż też nasuwa to wątpliwości, bo 3 omy jak na 8 to i tak dosyć mało...). Jeżeli jednak będzie to na niższych częstotliwościach rzędu od zera do 300...400Hz(tak też się spodziewam) to zdecydowanie lepiej ustawić obciążenie wzmacniaca na 4 omy.
Generalnie najtrudniejszy w wysterowaniu jest przedział od zera do gdzieś 100Hz. Zależy też od wzmacniacza.
Największy wpływ na pracę wzmacniacza mają własnie niskie częstotliwości.
opadnięcie impedancji na wysokich tonach nie jest takie tragiczne w skutkach , bo nie wymuszają one przepływu tak dużego prądu jak bas. Zwróć uwagę że same cewki wysokotonowych są z reguły wykonane z bardzo cienkiego drutu , basy natomiast miewają takie żyły że to się w pale nie mieści.
Gdyby jakieś wątpliwości to pisz , bo sam przyznam że problem trochę nietypowy...
A tak bajdełej...dzięki za darzenie mnie takim autorytetem . Postaram się odwdzięczyć w tym i kolejnych wpisach
Dzieki za konkretną odpowiedź :) (shit, jestem tu nowy i jak się skapuję jak dać Ci SOGa to dam ;P ) Otóż na sieci ktoś komentował, że minimum jest w zakresie basowym, co by sugerowało ustawienie wzmacniacza niestety na te 4 ohmy :( Niestety, nie wiem jak to potwierdzić pomiarem, znasz może jakiś sposób?
A problem jest typowy, przynajmniej dla kolumn B&W, bo wszystkie mają (no może poza serią 300) minimum przy 3ohmach... Spróbuję napisać może do producenta żeby podał przy jakiej to częstotliwości...?
Jeżeli to jest impedancja dla niskich częstotliwości , to są szanse że będzie ona tyle mniej więcej wynosić dla prądu stałego. Zmierz może rezystancję omomierzem. Jeśli pomiar da około 3 omy , to można się spodziewać że dalej w basach też będzie mieć 3...4 omy , co warunkuje zdefiniowanie obciążenia wzmacniacza na 4 omy.
Swoją drogą dziwne żeby firma o takim prestiżu jak B&W robiła kolumny o takich odchyłach...
Hmm, to chyba niestety większy trend, bo ostatnio czytałem o jakichś niemieckich kolumnach na 8ohm, które miały basowe minimum 1,5 ohma (co się nie zjara na czymś takim :((( ) Wkurzający trend w każdym razie i niezdrowy dla wzmaka :( Ale co poradzić, B&W wszystkie tak robi, a ja lubię dźwięk B&W... Napisałem już do B&W o podanie częstotliwości przy której jest minimum i opisałem sytuację ;P Zobaczymy!
No i pomiaru też dokonam za radą, skoro to w tak prosty sposób może być miarodajne, zobaczymy. Tu jest na szczęście Bi-Wire, więc mogę osobno sprawdzić sekcję niską i średniowysoką ;P
Zdecydowanie potwierdzam, że ze spadkiem częstotliwości w twoich kolumnach maleje impedancja. Jeżeli masz wydajny zasilacz w swoim wzmaku, to nawet przy przełączniku w pozycji 8ohm(zazwyczaj są dwa wtórne na trafie i to do 8ohm ma kilka wolt więcej), nie powinno być kłopotu. Napisz co to za wzmak, bo jak Yamaha(ona też ma ten wybór) to tylko na 4ohmy - trafo liczą na styk. Pozdrawiam.
A, i sekcji wysokiej nie musisz sprawdzać, bo Ci to nic nie da. Zmierzysz kilka ohm, a przy 1kH, impedancja może wynosić nawet kilkadziesiąt ohm( z tym też się spotkałem ). Z resztą ze wzrostem częstotliwości maleje pobór prądu, więc nie masz się co martwić o środek i górę. Pozdrawiam.
Dzieki. Rowniez SOG za odpowiedz :) Wzmak to Harman/Kardon PM655VxI (86 rok produkcji jakbyś szukał - stary ale jary...)... I Co Ty na to? Wystarczy ten zasilacz?
Już znalazłem, bierze 340W max, ale ma wydajność prądową chwilową 45A. Wystarczy z pewnością, jeżeli na przełączniku na 8 będzie się bardzo grzał lub bas będzie się urywał, wzrosną zniekształcenia to przełącz na 4ohm. Uważam, że nie powinno być problemu. Pozdrawiam.