| Autor |
"JAK SKOMPLETOWAĆ ZESTAW KINA DOMOWEGO" |
|
|
megamag
|
|
Wysłana - 5 kwiecień 2005 12:44 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witajcie!!!
Chciałbym skompletować kino domowe. Jak to rozsądnie (za rozsądną cenę) zrobić? Co wybrać?
Zależy mi na dobrym dzwięku, ale nie musi być to opera od razu.
Chcę kupić na początek odtwarzacz DVD - Manta Emperor 2 - przede wszystkim dlatego, że odtwarza wszystko.
Co do kolumn - nie wiem.
Co do amplitunera - nie wiem (nie wiem róznież czy trzeba).
Chciałby amplituner osobną z CD - warto, czy mam się nie wygłupiać?
Mam pokój 26 m2 - doradźcie proszę.
Przemek
| |
|
 |
|
|
|
Odoaker
|
|
Co do odtwarzacza zgadzam się całkowicie. Cieszę się nim już jakieś dwa miesiące i jestem zadowolony. Denerwujące są tylko idiotycznie umieszczony wyświetlacz (jest ustawiony poziomo i trzeba podejść żeby coś odczytać) i strasznie delikatna szuflada na płytę, ale da się przeżyć. |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Przy tym odtwarzaczu zapomnij o wysokiej jakości dźwięku (podobno na nim Ci najbardziej zależy). Chyba, że użyjesz go tylko i wyłącznie jako transportu.
Mogę coś doradzić, jak będę wiedział ile przewidujesz na to wydać.
Czy kupować osobno CD to zależy, jeżeli sprzęt ma być klasy nisko budrzetowej to lepiej kupić lepsze DVD niż tą mendę :))), bo na kolumnach np: za 2kzł nie usłyszysz różnicy jakości dźwięku na płytach CD pomiędzy przeciętnym odtwarzaczem CD i wmiarę przyzwoitym odtwarzaczem DVD.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2005-04-05 15:32:03
|
|
|
megamag
|
|
On będzie służył tylko do FIlmów.
Zamierzam kupić Amplit z wbbudowanym CD - byle ni za drogi.
Możesz coś polecić + kolumny pod kino i muzykę - również nie chciałby nie za drogie. (kolumny+wzmacniacz do 1500-2000 PLN)
Co radzisz? |
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Rozjerzj sie za kolumnami KODY, są w dobrej cenie i niezłej jakości
kiedys jeden model wpadl mi w oko i w ucho, fajnei grały,
ale zapomnialem modelu, jest oczywiscie cały taki zestaw kina
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Teraz to namieszałeś i już nic nie rozumiem.
Opisz dokładnie co chcesz kupić, bo po ostatnim Twoim wpisie przestałem cokolwiek rozumieć.
Raz piszesz, że Amplituner z wbudowanym CD, później jest coś o wzmacniaczu. Co tak naprawdę kompletujesz, dwa oddzielne systemy stereo i KD, czy tylko KD i chcesz mieć osobno CD i DVD. Jak KD to ma być pięć kolumn, czy wytarczą dwie lepsze.
Pozdrawiam
|
|
|
megamag
|
|
Sorrki...
KD (wspomniany Emperor2 + kolumny - tylko jakie)+ amplituner(dobra nie musi być osobno CD tyle tylko, że myśleałem, że lepiej to pójdzie w ten sposób - ale chodzi też o kasę).
No więc co mozecie polecić? |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
To jeszcze powiedz, czy sprzęt musi być nowy, czy może być z drugiej ręki. Bo za 2kzł amplituner+kolumny do KD czyli 5 kanałów i wszystko nowe to będzie kiepściutkie.
Pozdrawiam
|
|
|
megamag
|
|
TAk nowy.
Widziałem amplitunery za 700-900 PLN.
+kolumny za 1000 PLN
To nie musi być high level sprzęt....(choć za tę cenę i tak by nie był)Możesz mi coś poradzić ewentualnie? |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Pomyśl logicznie. Pięć kolumn za 1000zł. To wychodzi po 200zł na sztukę.
Przeciętny głośnik niskotonowy tyle kosztuje, to co ma być warta kolumna, która w tej cenie ma dwa głośniki, zwrotnicę (pewnie jej nie ma, lecz powinna mieć), obudowę ? Siądź i pomyśl.
Na Twoim miejscu dozbierałbym jeszcze 500zł i kupił stereofonicznego pino crafta yamachy. Wyposażony jest w napęd DVD i filmy też odtwarza. Może nie czyta wszystkich formatów jak manta, ale przynajmniej sprzęcik wmiarę solidny. Najprawdopodobniej ta yamacha nie starczy do 26m^2 więc nieforsowałbym jej,a dozbierał kasy na aktywnego suba i w tedy po odciążeniu głośników efektowym można by szaleć.
Co do taniego sprzętu typu "wszystko osobne", to nie wiele wiem, bo tandetę omijam szerokim łukiem.
Nie zrozum mnie źle, mi niechodzi o krytykowanie Ciebie, bo chcesz dużo i tanio. Ja chcę żebyś przemyślał to co chcesz zrobić, bo później jak się zawiedziesz, odsprzedać to będzie ciężko.
Pozdrawiam
|
|
|
megamag
|
|
to co w takim razie mają powiedzieć ci którzy kupują kino domowe za 500 lub 1500 PLN nawet?
Nie dość, że nie odtwarza połowy formatów to i gra kiepsko...
Widziałem zestawy kolumn Jamo po 900-1100 PLN do KD. Co myślisz o tego typu sprzęcie? |
 |
|