| Autor |
"JBL GT4-12 Problem z dobraniem b-r :/" |
|
|
O.S.T.R.Y.
|
|
Wysłana - 5 lipiec 2004 16:31 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam serdecznie!
Mam pytanie, zakupiłem głośnik JBL GT4-12 i zrobiłem do niego skrzynie 64L zgodnie z tym co podawał producent, ale nie podał jakiego trzeba użyć wylotu bass-reflex...
Oto parametry głośnika ze strony producenta:
RMS Power Handling : 250W
Peak Power : 1000W
Frequency Response : 28Hz - 450Hz
Sensitivity : 93dB
Impedance : 4 Ohms
Voice-Coil Diameter : 50mm
Cut-Out Diameter : 283mm
Mounting Depth : 161mm
Overall Diameter : 311mm
Vas : 100.45 liter
Qts : 0.43
Fs : 24.75Hz
Qes : 0.46
Qms : 6.46
Sealed Enclosure (vol) : 28L
Vented Enclosure (vol) : 64L
Gdyby ktoś potrafił to obliczyć to byłbym uratowany
| |
|
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
8śr x 21 długość.
Ale uwaga ten głośnik w takiej obudowie się nie sprawdzi, poczytaj inne odpowiedzi moje na tym forum. Bardzo wysoki impuls.
Zamknij obudowie i solidnie ją wytłum. I daj solidny wzmacniacz.
Znawca -
 |
|
|
|
Couguarek
|
|
Oki, a mam jedno pytanie, jak wpływa ten wysoki impuls na dzwięk? |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Impuls - szybkość basu.
W muzyce chodzi o jak najlepszy impuls.
Czy sie objawia duży impuls ? Najczęściej buczeniem subwoofera. Jeśli mamy suba BR możemy zatkać cały otwór i dać z generatora załóżmy 30Hz i otwór odetkać. Usłyszymy wtedy zmianę dosyć dużą*
* W przypadku źle dobranych obudów
Pozdr.
Znawca -
 |
|
|
|
knob
|
|
Jesli masz już skrzynkę to możesz spróbowac tak: długośc 13,3 cale szerokosc 4. W skrzynce o pojemnosci około 64 litrów bedzie to rezonowało przy około 30 Hz.
Nie pytaj mnei skąd to wziąlem poprostu jak ci się nudzi możesz sprawdzić a jak nie to zastosuj sie do rad innych ale obudowa zamknięta to około 30 litrów - bas niestety już nie ten sam
Aha zeby było jasne
nie daje gwarancji ze moje rady mogą poskutkowac |
 |
|
|
|
O.S.T.R.Y.
|
|
Jestem bardzo ciekaw skąd wyczaiłeś te rozmiary...bo przecie to wychodzi wielka "rura", pozatym jej długość wynosi 33,25cm a skrzynia ma 40cm (sześcian,)pozatym 10cm średnicy to musi być i 10 cm odstepu od ścianki do końca rury, a nie ma tyle....kumpel ostatnio pokazał mi program bassbox i tam nawet ten rozmiar świecił się na czerwono, czyli że jest za długa rura, wiec nie wiem jakim cudem ma to być dobrze, chyba ze masz jakąś na to teorie, może się podzielisz informacjami  |
 |
|
|
|
O.S.T.R.Y.
|
|
Co do obudowy zamkniętej to nawet nie mam zamiaru robić bo lubię głęboki, schodzący niziutko basik wiec to odpada :] |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Hmm jeżeli masz program to w czym problem z dobraniem br?
Znawca -
 |
|
|
|
O.S.T.R.Y.
|
|
właśnie dopiero wczoraj kumpel mi pokazał program :)
Tylko nie wiem jeszcze jak obliczać impuls...
|
 |
|
|
|
knob
|
|
Impulsu sie nie oblicza.
Długośc impulsu to informacja jaką program kalkuluje dla zakresu przetwarzania suba w opariu o jego objętość (strojenie) i parametry br.
Choć wytrawny konstruktor moze tak zaprojektowac obudowe aby zminimalizwac ten tzw impuls, oczywiście dzieje sie to koszem innych parametrów - w Twoim przypadku będzie to ulibiona niska f3.
Jeszcze jedno
Nie traktój programów jak wszystko wiedzących bogów. To tylko matematyka. Najwżniejsze jest Twoje ucho. Jak myślisz czy taki B&W konstruuje kolumny tylko w oparciu o wyniki symulacji?
Nie rozumiem teorii nt umieszczania bass reflexu (tzn spotkałem sie z nią ale biorę na powaznie tylko to oby w środku obudowy było miejsce od końca rurki do ścianki conajmniej średnicy tej rurki). Jest teoria nt zwarcia akustycznego ale kto każe Ci umieszczać otwór tuż przy głosniku?
Przecierz w aucie wygląd ma drugorzędne znaczenie - ważne żeby było schludne, czyste a to gdzie otwór nikogo (przynajmniej mnie) nie interesuje.
Zmieniony przez - knob w dniu 2004-07-09 09:30:27 |
 |
|
|
|
O.S.T.R.Y.
|
|
No to właśnie mi chodzi o tą kalkulacje, który program to pokazuje, chyba ze mozna to obliczyc z jakiegos wzoru? |
 |
|