Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1722 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
J-35 PROBLEM !!!! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "J-35 PROBLEM !!!!"   

Petryl
 Wysłana - 11 maj 2003 21:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Jestem bardzo początkuijącym elektronikiem lecz mimo to porwałem się na coś takiego jak złożenie wzmacniacza z zestwu JABEX (jabexim) J-35. Mam w związku z tym dwa pytania. Po wierwsze: poradźcie mi na co powinienem uważać przy składaniu tego układu (jak wystroić wzmacniacz tak aby go nie sfajczyć od razu itp.), skąd wziąć zasilacz 200w 2x28V~. Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

Pozdr. Petryl

Dimus
 Wysłana - 12 maj 2003 11:34       [zgłoszenie naruszenia]

Witam,zwróć uwage na poprawność montażu bo to podstawa,jeśli tranzystory maja być odizolowane to sprawdz czy nie maja kontaktu z radiatorem (elektrycznego).Jak cos to zastosuj podkładki mikowe lub silikonowe i oczywiście posmaruj pastą silikonową termoprzewodzącą.Przy uruchamianiu ustaw prąd spoczynkowy na najmiejszy a pozniej ustaw tak jak masz podane w schemacie.Proponuje podłączyć szeregowo żarówke do przewodów zasilania(pierwotne uzwojenie-jak się niemyle)to pozwoli uniknąć (w razie niepoprawności w montażu)wypalenia tranzystorów końcowych.
A co trafa to mam cos dla Ciebie...
Jest to nówka trafo toroidalne doskonałem do wzmacniaczy mocy (te trafa ponoć są najlepsze)200W 2x30V...
Dimus1@simplusnet.pl

Dimus!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

J-35 PROBLEM !!!!

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL