Dwa lata temu kupilem Mini Wieze Sony MHC-BX3 z zmieniarka na 3 CD.Od roku nie dziala mi CD.Problem jest taki ze jak leci piosenka to zaczyna sie sama przewijac,przeskakiwac na druga,czasami wcale nie leci.NAJEWIEKSZY PROBLEM JEST W TYM ZE BYLO 2 LATA GWARANCJI A OD ROKU NIE MA SKLEPU BO ZROBILI OBUWNICZY.Nie wiem co z tym zrobic czy laser jest popsuty czy to moze jakas lekka usterka.Juz od roku nie uzywam CD.
Ps:prubowalem juz czyscic laser ale bez rzadny efektow.
Przedewszystkim - nigdy nie kupuj sprzętu Sony! Jest to w brew pozorom niesolidna i mocno przereklamowana firma. Osobiście zarówno ja , jak i moi liczni znajomi mamy bardzo nieprzyjemnie doświadczenia ze sprzetem Sony.
W wieży najprawdopodobniej padł laser , albo elektronika synchronizująca jego pracę. Sklep w którym ją kupiłeś nie musi cię interesować , jeśli karta gwarancyjna jest oryginalna - nie sklepowa , to poprostu zanieś wieżę do dowolnego autoryzowanego serwisu Sony.
Jakkolwiek jednak mogą być poważne problemy z naprawieniem urządzenia , bo Sony w swoich wyrobach stosuje układy wyłącznie własnej produkcji , i na dodatek prawie wogóle nie oferuje ich sprzedaży w Polsce , tymbardziej że bywają one zawodne(to jest podstawowy powód dla którego szczerze gardzę tą firmą).
Jeśli chcesz sprawdzić czy sam laser działa , połóż tuż NAD nim(2..3mm od soczewki) kartkę cienkiego papieru , uruchom odczyt płyty i patrz czy wiązka lasera odbija się na papierze. Jeśli laser pracuje , nawaliła prawdopodobnie elektronika nim sterująca , a że jest ona najpewniej na układach Sony , byłaby to usterka prawdopodobnie absolutnie nie do naprawienia.
Dzieki Horror za wyczerpujaca odpowiedz.Jestem pelen podziwu i uznania.Widze ze kupno tego sprzetu to byl moj najwiekszy blad.No coz czlowiek sie uczy na bledach szkoda ze takich drogich;(.Masz soga
Bardzo miło mi że doceniłeś moje starania . A są one spowodowane moją szczera nienawiścią do komercji jaką dzisiaj odstawia wiele firm własnie Sony na czele. Ponadto staram się możliwie najskuteczniej tępić mylne opinie na temat wyższości sprzętu zagranicznego nad polskim , zwłaszcza tym wiekowym z epoki słynnej Unitry. Wielu myśli że stare polskie Hi-Fi to przestarzałe badziewie , nie zauważając jednego podstawowego faktu: Większość produktów sygnowanych podpisem Unitry bezawaryjnie działa do dzisiaj , podczas gdy współczesne wynalazki nawalają po paru latach używania. Pomijając fakty jakościowe , dla przykładu mój amplituner Radmora , który 8 września ubiegłego roku skończył dokładnie dwadzieścia lat ( ), ma brzmienie nieporównywalnie lepsze od paru letniego pośredniego z oferty wzmacha Technicsa mojego sąsiada. Uważam że taką chorą zagraniczną propagandę należy tępić za wszelką cenę , gdysz są wyraźne dowody na to że są to mylne opinie. Przyznam - używam CD Technicsa , ale tylko dlatego że polskie odtwarzacze to dzisiaj prawdziwy rarytas których zdobycie graniczy z cudem(chodź nie mam przekonania co do starszych CD-ków Unitra-Fonica , które były podobno na układach Sony :-/ ). Gdybym jednak miał okazję dorwać odtwarzacz Radmora (tak tak , w nielicznych ilościach były produkowane ) , to zdecydowanie wydałbym na niego ostatnie pieniądze. Nie rozumiem dlaczego sukcesu nie odniosły odtwarzacze Diory z serii "500" . Są to maszyny , funkcjonalne , a zarazem niezawodne i ładnie brzmiące. Miałem kiedyś taki w naprawie , nie działał w nim napęd. Okazało się że w zasilaczu spalił się tranzystor BD135 za 50 groszy dostępny w każdym sklepie elektronicznym w Polsce w ilościach nieograniczonych. Wymieniłem - całość hula do dzisiaj. Elektronika na nich opiera się na układach Philipsa , które za półprzewodnikami SGS-Thomson są chyba najpopularniejsze i najłatwiej dostępne na świecie.
I komu tu teraz wierzyć - współczesnemu elementowi , czy polskim tradycyjnym zabytkom?
Hehe z tym starszym sprzetem to masz racje.Sam mam w domu wzmacniacz UNITRA 2x25 watt.Uzywal go jeszcze moj starszy kiedy byl w moim wieku chyba.Przynajmniej pamietam ze od kad sie urodzilem to juz stal I dziala do dzis.Swietnie gra.A najwazniejsze jest to ze to prawdziwe 2x25 watt mocy .Zmienilem tylko kolumny bo stare sie rozsypaly .No ale nie mam CD.Ale jakos przezyje.