| Autor |
"Jak dobrze połączyć kabel TV" |
|
|
szyman103
|
|
Wysłana - 2 sierpień 2011 14:13 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Mam mały problem ponieważ chcę podłączyć TV, a kabel, który mam jest za krótki. Złączyłem go na coś takiego - [http://www.eltrox.pl/zdjecia/akcesoria/beczka_f-f_mini.jpg]
W TV zamiast dobrego obrazu to śnieg jak na sybirze. Potrzebuję pomocy/porady jak dobrze mógłbym złączyć ten kabel, żeby elegancko chodziło wszystko.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
| |
|
 |
|
|
|
Potencjometr
|
|
Hmm... A nie lepiej będzie kupić drugi kabel ? (oczywiście dłuższy, jeżeli są dostępne)
|
|
szyman103
|
|
Tak zrobię, ale chyba w ostateczności ponieważ kabel do tego pokoju idzie przez cały dom na około więc nie dość, że trochę kabla będzie potrzeba to jeszcze trzeba będzie go jakoś upchnąć przez cały dom znowu.
Nie można np. jakichś dwóch lepszych "złączek"?
Dzięki i pozdrawiam. |
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
Ta złączka jest całkiem dobra, tylko pytanie czy dobrze obrobiłeś kabel i przypadkiem nie zwarłeś ekranu do tej środkowej żyły... Po drugie ten kabel idzie bezpośrednio do anteny, no i jeśli tak to do jakiej?
|
|
szyman103
|
|
Wydaje mi się, że jest ok. Ta główna żyła jest dobrze oddzielona od tych "drucików" i folii. Główny kabel od UPC jest podłączony na rozdzielacz na 4 i z niego idą kable do każdego z pokoi. Kabel niestety jest zbyt krótki do jednego TV i właśnie chcę go przedłużyć za pomocą tej beczki lub jeżeli poradzilibyście czegoś lepszego. |
 |
|
|
|
szyman103
|
|
|
|
|
zbysiu13
|
|
Takie łączenie jest możliwe, ale to kiepski i dziwny nieco pomysł... beczka jest dużo lepsza.
Czy zamieniałeś kable przy rozdzielaczu. Może ten rozdzielacz na jednym z wyjść daje marny sygnał. Akurat na tym, o którym mówimy.
Czy sprawdzałeś odbiór na kablu bez przedłużacza, np stawiając telewizor na chwilę gdzieś na szafie. Tak, aby kabel sięgnął. Druga sprawa- użyłeś beczki, do niej dwóch wtyków F, a przy telewizorze wtyczki antenowej... jakiej?
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-08-02 19:35:56
|
|
|
szyman103
|
|
|
|
|
zbys
|
|
No jak ten drugi to nie kabel antenowy to na pewno zawaliles. Jaki jest jego symbol, lub skad go masz?
 |
|
|
|
szyman103
|
|
Ten drugi który idzie do TV to antenowy kupiony w sklepie. Natomiast ten cieńszy to kabel który już tu był i też w środku jest taki sam, tylko cieńszy o 1mm chyba. Na tym cieńszym działało wszystko.
Cieńszy kabel idzie od trójnika do beczki a grubszy od beczki do TV.
Zmieniony przez - szyman103 w dniu 2011-08-02 22:05:37 |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Aha, to OK. Wyraznie cos zle jest z tymi zlaczkami F. Przeciez ta beczka nic nie wnosi do obwodu. Chyba, ze trafila ci sie uszkodzona i ma przerwe w srodku.
 |
|