Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 599 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Jak dobrze połączyć kabel TV 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak dobrze połączyć kabel TV"   

szyman103
 Wysłana - 2 sierpień 2011 14:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Mam mały problem ponieważ chcę podłączyć TV, a kabel, który mam jest za krótki. Złączyłem go na coś takiego - [http://www.eltrox.pl/zdjecia/akcesoria/beczka_f-f_mini.jpg]

W TV zamiast dobrego obrazu to śnieg jak na sybirze. Potrzebuję pomocy/porady jak dobrze mógłbym złączyć ten kabel, żeby elegancko chodziło wszystko.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Potencjometr
 Wysłana - 2 sierpień 2011 15:20      [zgłoszenie naruszenia]

Hmm... A nie lepiej będzie kupić drugi kabel ? (oczywiście dłuższy, jeżeli są dostępne)

Całkiem początkujący w elektronice.

szyman103
 Wysłana - 2 sierpień 2011 16:07      [zgłoszenie naruszenia]

Tak zrobię, ale chyba w ostateczności ponieważ kabel do tego pokoju idzie przez cały dom na około więc nie dość, że trochę kabla będzie potrzeba to jeszcze trzeba będzie go jakoś upchnąć przez cały dom znowu.

Nie można np. jakichś dwóch lepszych "złączek"?

Dzięki i pozdrawiam.

Tokarz357
 Wysłana - 2 sierpień 2011 16:47      [zgłoszenie naruszenia]

Ta złączka jest całkiem dobra, tylko pytanie czy dobrze obrobiłeś kabel i przypadkiem nie zwarłeś ekranu do tej środkowej żyły... Po drugie ten kabel idzie bezpośrednio do anteny, no i jeśli tak to do jakiej?

Uwaga! Wypowiedź wymaga korekty fachowca!!!

szyman103
 Wysłana - 2 sierpień 2011 17:27      [zgłoszenie naruszenia]

Wydaje mi się, że jest ok. Ta główna żyła jest dobrze oddzielona od tych "drucików" i folii. Główny kabel od UPC jest podłączony na rozdzielacz na 4 i z niego idą kable do każdego z pokoi. Kabel niestety jest zbyt krótki do jednego TV i właśnie chcę go przedłużyć za pomocą tej beczki lub jeżeli poradzilibyście czegoś lepszego.

szyman103
 Wysłana - 2 sierpień 2011 17:31      [zgłoszenie naruszenia]

zbysiu13
 Wysłana - 2 sierpień 2011 19:31      [zgłoszenie naruszenia]

Takie łączenie jest możliwe, ale to kiepski i dziwny nieco pomysł... beczka jest dużo lepsza.
Czy zamieniałeś kable przy rozdzielaczu. Może ten rozdzielacz na jednym z wyjść daje marny sygnał. Akurat na tym, o którym mówimy.
Czy sprawdzałeś odbiór na kablu bez przedłużacza, np stawiając telewizor na chwilę gdzieś na szafie. Tak, aby kabel sięgnął. Druga sprawa- użyłeś beczki, do niej dwóch wtyków F, a przy telewizorze wtyczki antenowej... jakiej?

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-08-02 19:35:56

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

szyman103
 Wysłana - 2 sierpień 2011 20:20      [zgłoszenie naruszenia]

Wcześniej gdy kabel nie był przedłużany to działało ok. Wtyczka wchodząca do TV to chyba to: [http://www.eltrox.pl/gniazdo-antenowe-k%C3%82%C4%84towe-nasadka-hc095-alcad-p-3199.html?zenid=7db0cb49282bceebac1ab8a1f4e9b8f9]

Zrobiłem tak, jak mówiłeś i sygnał jest taki sam.

A może to być wina tego, że kable, które chce połączyć nie są tej samej średnicy?

zbys
 Wysłana - 2 sierpień 2011 21:51      [zgłoszenie naruszenia]

No jak ten drugi to nie kabel antenowy to na pewno zawaliles. Jaki jest jego symbol, lub skad go masz?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

szyman103
 Wysłana - 2 sierpień 2011 22:04      [zgłoszenie naruszenia]

Ten drugi który idzie do TV to antenowy kupiony w sklepie. Natomiast ten cieńszy to kabel który już tu był i też w środku jest taki sam, tylko cieńszy o 1mm chyba. Na tym cieńszym działało wszystko.

Cieńszy kabel idzie od trójnika do beczki a grubszy od beczki do TV.

Zmieniony przez - szyman103 w dniu 2011-08-02 22:05:37

zbys
 Wysłana - 2 sierpień 2011 22:09      [zgłoszenie naruszenia]

Aha, to OK. Wyraznie cos zle jest z tymi zlaczkami F. Przeciez ta beczka nic nie wnosi do obwodu. Chyba, ze trafila ci sie uszkodzona i ma przerwe w srodku.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak dobrze połączyć kabel TV

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL