Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 11620 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Jak działa pilot do centralnego zamka w samochodzie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak działa pilot do centralnego zamka w samochodzie"   

emzeet
 Wysłana - 7 sierpień 2004 15:14        | zgłoś naruszenie regulaminu

Czy ktos może wie na jakiej zasadzie działa pilot do centralnego zamka w samochodzie???

"WIEDZA JEST NASZĄ TWIERDZĄ, IM WIĘCEJ WIEMY, TYM CIĘŻEJ JEST NAS POKONAĆ"

mastersail
 Wysłana - 19 sierpień 2004 13:52      [zgłoszenie naruszenia]

Piloty do centralnego zamka sa albo na podczerwien, albo na fale radiowe(tzn wysylaja).Zasada jest taka ze wysylaja okreslony kod do odbiornik a w samochodzie a ten otwiera zamek poprzez sterownik.Jezeli spracyzujesz o co Ci konkretnie chdzi moze bede w stanie Ci wiecej pomoc.

"Czlowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce"

emzeet
 Wysłana - 19 sierpień 2004 14:19      [zgłoszenie naruszenia]

Nie bierz mnie za jakiegoś złodzieja czy coś w tym stylu, ale jestem ciekawy czy można zrobić samemu taki własnie pilot i np zrobić kawał sąsiadowi, który nie będzie mógł zamknąć samochodu bo co chwile będzie sie otwierał

mastersail
 Wysłana - 19 sierpień 2004 14:31      [zgłoszenie naruszenia]

Mozna, ale:
-musisz wiedziec czy pilot jest radowy czy na podczerwien
-musisz znac kod do alarmu co jest najtrudniejsza sprawa, dodam tylko ze lepsze alarmy maja tak zwany zmienny kod, tzn ze jezeli pilot wysyla 128 bitow to masz 2^128 kodow z czego tylko np 20000 jest poprawnych , a tylko 1500 jest aktywnych co oznacza ze jezeli kod zostal wlasnie uzyty to za 20000 uzyc bedzie znow aktywny.Wiec zeby to rozpracowac musisz najpierw skonstruowac "podsluch" i na podstawie wiedzy kryptograficznej rozgryzc funkcje kodujaca.
Jeszcze jedna wskazowka...radiowke mozna "podsluchac" z odleglosci okolo 100m, a podczerwien okolo 10-15m
Powodzenia

emzeet
 Wysłana - 19 sierpień 2004 16:12      [zgłoszenie naruszenia]

dzięki za odpowiedź ale widze ze nie jest to na moim poziomie. Musze jeszcze poznać wiele rzeczy. I jescze jedno pytanie jak działa pilot do tv i czemu np pilot od jednego telewizora nie pasuje do drugiego telewizora??

mastersail
 Wysłana - 20 sierpień 2004 00:14      [zgłoszenie naruszenia]

No coz...na ten temat nie wiem za wiele, ale jestem w stanie snuc domysly:
Podejrzewam ze kazdy producent rozpoczyna sygnal z pilota w specyficzny dla siebie sposob.Jak napisalem to sa tylko moje domysly

Odoaker
 Wysłana - 21 sierpień 2004 01:01      [zgłoszenie naruszenia]

Pilot od telewizora działa na podczerwień. Wydaje mi się że różne piloty pasują tylko do jednego typu telewizora bo wysyłąją sygnały z określoną częstotliwością i mają własne kodowanie np. zmiany kanału.

Ss
 Wysłana - 21 sierpień 2004 22:32       [zgłoszenie naruszenia]

Piloty mogą się różnić:
-kodem w jakim przesyłają dane
-długością fali w podczerwieni
-częstotliwością nadawania

Jeżeli masz jakąkolwiek kamerę to włacz ja na podgląd obrazu, skieruj w nią pilota i wciśnij guzik Kamery doskonale widza podczerwień a oko ludzkie nie. Np w ten sposób buduje się oświetlacze podczerwienią dla kamer, kamera doskonale wszystko widzi (na czarnobiało) a ty nic nie widzisz.

Co do pilota samochodowego to lepszym kawąłem byłoby zbudowanie zakłócacza do pilotów i położenie go gdzieś na parkingu samochodowym Wiem, jestem bezczelny, na szczęście nigdzie nie udąło mi się znaleźć schematu

--------------------
Zrób SE to sam :-)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak działa pilot do centralnego zamka w samochodzie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL