Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1815 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Jak można byłoby zrobić? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak można byłoby zrobić?"   

fisherr
 Wysłana - 15 styczeń 2004 15:09        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich, mam pytanie a w zasadzie dwa. wlasciwie to powiem co bym chcial zrobic. a mianowicie chcialbym sobie przyczepic kilka diod do glosnikow tak zeby migaly w rytm muzy cos podobnego do kolorofonu ale nie zupelnie.bo widzialem ze kolorofon taki starszy miga nawet bez grania muzy a ja bym chcial podoczepiac do glosnikow przy kompie kilka didek tak zeby migaly jak gra winamp np.czy jest jakis ukladzic? a moze juz ktos cos takiego widzial albo zrobil to prosilbym o pomoc.nie chcialbym podlaczac bezposrednio do glosnika bo to wlasciwie jest marny efekt poniewaz migaja dopiero przy duzym podkreceniu sily glosu.wiec jak ktos wie cos na ten temat to prosze. :)

Preskaler
 Wysłana - 15 styczeń 2004 19:51       [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Ja doradzam "kolorofon". To co widziałeś nie jest w takim razie kolorofonem. Prawdziwa zasada kolorofonu /dawniej to się nazywało iluminofonią/ polega na tym, że w zależnożci od zawartości tonów wysokich, średnich i niskich, migają trzy żarówki /lub inne żródła światła/ w kolorach odpowiadających trzem podstawowym barwom /addytywnym/ tj. Czerwona, zielona i niebieska /tak jak w kineskopie/ w efekcie mieszania powinno to dawać pełną gamę kolorów. Tak jak w trojdrożnych kolumnach, powinno się dokonywać rozdziału częstotliwości. Można to jednak robić w ten sposób, że rozdziału dokonać na wejściu i dla każdego toru zrobić oddzielny wzmacniacz /podobnie jak w subwoferze tylko dla trzech torów/. Aby nie wprowadzać dodatkowych obciążeń do akustyki, wykonuje się taką "iluminofonię" jako oddzielne urządzenie a steruje się je z mikrofonu.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast żarówek użyć dowolną ilość diod elektroluminiscencyjnych w kolorach - czerwonym, zielonym i niebieskim, lub innych. Gotowe takie schematy widziałem chyba w "Elektronice Praktycznej". Są one bardzo proste i do wyboru na tranzystorach lub tyrystorach.
Pozdrawiam!

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak można byłoby zrobić?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL