Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3214 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Jak naprawić przetwornice TV SHARP 70es03s 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak naprawić przetwornice TV SHARP 70es03s"   

Arti_26
 Wysłana - 16 czerwiec 2003 15:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam czy mógłby mi ktoś pomóc naprawić przetwornice( tranzystor 2sk2605 jest spalony i dioda C15PH i co jeszcze moze byc spalone ...???) tv SHARP 29' model 70ES03S oprucz przetwornicy spalony jest tranzystor od wysokiego napięcia BUH515.
Jestem poczatkujący i nie bardzo wiem jak to naprawić umiem lutować miernik posiadam niekture elementy potrafie sprawdzic czy sa dobre. ale jesli chodzi o uklady scalony itp. to nie za bardzo. Prosze o szczegółowe wyjasnienie mi jak naprawić przetwornice zgóry bardzo dziekuje i pozdrawiam

Jestem poczatkującym elektronikiem za pomoc z góry BARDZO DZIĘKUJE

DKSerwis
 Wysłana - 14 lipiec 2003 13:32      [zgłoszenie naruszenia]

Jesli temat jest jeszcze aktualny to przedewszystkim wymien WSZYSTKIE elektrolity po wtornej i pierwotnej w przetwornicy i podaj na czym jest zrobiona ta przetwornica

Pozdrawiam

Arti_26
 Wysłana - 14 lipiec 2003 16:32      [zgłoszenie naruszenia]

wysylam plik ze schematem co zauwazylem w przetwornicy i wymienilem to ten mosfet 2sk2606 wszystkie elektrolity po obydwuch stronach dide zenera siedzaca obok tego mosfeta i transoptor moc 8105 na cny17-3 stymrze ten moc 8105 - to chyba optotriak takze nie wiem czy dobrze zrobilem
ale jak trzeba to spowrotem go zaloze . Dziekuje za pomoc .

DKSerwis
 Wysłana - 14 lipiec 2003 18:28      [zgłoszenie naruszenia]

Obydwa sa na fototranzystorach ale MOC jest slabszy od CNY i raczej MUSISZ wrocic do starego CNY (z kupnem nowego eni powinno byc problemu), podaj na jakim scalaku jest ta przetwornica

Pozdrawiam

Arti_26
 Wysłana - 14 lipiec 2003 20:45      [zgłoszenie naruszenia]

oryginalnie byly te optotriaki czy tez fototranzystory moc 8105 a przetwornica siedzi na ST6210BM

DKSerwis
 Wysłana - 14 lipiec 2003 20:49      [zgłoszenie naruszenia]

Chyba zle zidentyfikowales przetwornice bo ST6210 to procek ktory nie ma nic wspolnego z przetwornica...

Pozdrawiam

DKSerwis
 Wysłana - 14 lipiec 2003 20:54       [zgłoszenie naruszenia]

Przepraszam moj blad, ten ST rzeczywiscie pracuje w przetwornicy. Ale nie znam tego TV i bez schematu raczje nic nie pomoge

Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak naprawić przetwornice TV SHARP 70es03s

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL