Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2185 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Jak oszukać czujnik temperatury ? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak oszukać czujnik temperatury ?"   

TJM
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 12:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam taki mianowicie problem: jest sobie płyta główna, która pod procesorem ma czujnik temperatury. Nie jest to jednak zwykły termistor, tylko taki 8 nóżkowy układzik scalony SMD. Niestety coś mu odbiło, i pokazuje temperaturę o dobre 40 stopni większą od rzeczywistej. Powoduje to komplikacje, ponieważ płyta po przekroczeniu 70 stopni automatycznie włącza obniżanie zegara CPU i nie da się tego ominąć. Na kompie postawiłem serwer proxy, i teraz przy dużym obciążeniu gdy temperatura proca dojdzie do jakichś 40 stopni spada wydajność całego systemu. Muszę jakoś wykiwać ten czujnik, tylko pytanie jak ?
Nie zależy mi na monitorowaniu tej temperatury, chciałbym ustawić na stałe np. 30 stopni żeby się nie włączał ten głupi cpu-throttling, ale jak to zrobić ? Gdyby był to zwykły termistor to wstawiłbym rezystora jakiegoś, albo potencjometr, ale co zrobić z takim układem ?

akane
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 12:37      [zgłoszenie naruszenia]

sprawdź w nocie katalogowej czy przypadkiem ten układ ma wyjścia alarmowe. Jeśli ma tylko sprzętowe to je odłącz, a jeśli ma softwarowe to zapewne jakiś program zmienił konfigurację termometru i trzeba tego scalaczka zaprogramować na nowo

Zmieniony przez - akane w dniu 2003-09-12 12:38:14

TJM
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 13:46      [zgłoszenie naruszenia]

No jak będę w domu to muszę zaczaić co to jest za układ w ogóle, bo nie pamiętam. A jakby tak dziada po prostu wylutować ?

akane
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 14:25      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli Twoja lutownica czuje się pewnie w Twoich rękach to śmiało próbuj, tylko pamiętaj o ESD

Ss
 Wysłana - 20 wrzesień 2003 00:03      [zgłoszenie naruszenia]

Widziałem kiedyś taki scalak-czujnik temp. Miał 2 wyjścia - temp za wysoka i temp za niska. Na wejścia podłączało się rezystory które wyznaczały te progi. Najszybciej będzie jak go wylutujesz i kupisz nowy.

--------------------
Zrób SE to sam

TJM
 Wysłana - 20 wrzesień 2003 22:12       [zgłoszenie naruszenia]

No ale ten mierzy temperaturę i pokazuje w biosie a nie zwraca tylko 2 progowe wartości. Cholera muszę sprawdzić co z tym wylutowaniem tylko nie chce mi się kompa rozbierać

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak oszukać czujnik temperatury ?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL