Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 709 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Jak podłączyc głos z TV(z tylko audio in) i z DVD, w wieży(aux)? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak podłączyc głos z TV(z tylko audio in) i z DVD, w wieży(aux)?"   

zero_5
 Wysłana - 1 kwiecień 2011 17:26        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!

Na poczatku powiem ze szukalem w internecie i tematy nie rozwialy moich watpliwosci ;).

Chce zrobić u kuzyna tak, aby na wieży odtwarzany był dzwiek z telewizji oraz z odtwarzacza DVD.

Wieża ma wejscie in - aux - dwa cinche (L, R).
DVD obecnie podpiete jest kablami cinch (z dvd) - euro (do tv)
TV ma tylko wejście audio in (no i oczywiście euro oraz video in).

Sygnał tv - to antena, kablowka analogowa.

Problem polega na tym, ze telewizor nie ma wyjscia audio out.
W internecie znalazlem rozwiazanie ze mozna to zrobic jakos poprzez kabel euro ktory ma z drugiej strony 6x cinch: audio out + video, oraz audio in + video.

Czyli jak rozumiem ten kabel euro ma byc wpiety do TV, a jego cinche audio out do wiezy in?

A co z DVD? Trzeba by bylo podlaczyc oddzielnym kablem do tv?

I kolejne pytanie, jesli w TV kablowka jest na zrodle "TV" to w jaki sposob dzwiek moze isc przez euro z telewizji do wiezy, skoro do euro jest ustawienie zrodlo: zewn. Jak to pogodzic? ;)

Czy moze tak sie w ogole nie da zrobic?

Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi.

Zmieniony przez - zero_5 w dniu 2011-04-01 17:29:30

zbysiu13
 Wysłana - 1 kwiecień 2011 18:52      [zgłoszenie naruszenia]

audio out jest w euro. A co do reszty-to może troszkę mniej zawile wytłumacz
Jeśli to złącze euro jest takie oczywiste, to wiesz świetnie, jakie są na nim sygnały.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-04-01 19:09:14

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

zero_5
 Wysłana - 2 kwiecień 2011 08:08      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, spróbuje mniej zawile ;)

Jak podłączyć telewizor, który ma tylko wejście audio in oraz podlaczyć odtwarzacz dvd do wieży za pomocą kabla euro-6cinch, tak aby w wiezy leciał głos z telewizji oraz z dvd?

Ja rozumiem to tak, euro podłączyć do telewizora, a audio out na tym samym kablu do wieży. Tylko nie wiem jak podłączyć do dvd, bo cinche audio out (z tego euro kabla) będa zajęte w wieży.

Nie znam się na tym nic, a jedynie snuje przypuszczenia z tego co wyczytałem na necie. Może myślę kompletnie źle. Za kilka dni będę się tym bawił, więc może metodą prób i błędów dojdę do tego, ale wolę wiedzieć ;).

pozdrawiam

boniol
 Wysłana - 3 kwiecień 2011 12:56       [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli DVD jest podłączone przez euro do tv, a tv do wieży to niepotrzebne jest połączenie DVD-wieża tylko audio out w tv -wieża.
Dźwięk na wyjściu audio w euro telewizora jest niezależny od włączonego źródła (kablówka lub DVD). Potrzebny jest tylko odpowiedni kabel (euro - euro z odgałęzieniem audio out na cinch).

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak podłączyc głos z TV(z tylko audio in) i z DVD, w wieży(aux)?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL