Na poczatku powiem ze szukalem w internecie i tematy nie rozwialy moich watpliwosci ;).
Chce zrobić u kuzyna tak, aby na wieży odtwarzany był dzwiek z telewizji oraz z odtwarzacza DVD.
Wieża ma wejscie in - aux - dwa cinche (L, R).
DVD obecnie podpiete jest kablami cinch (z dvd) - euro (do tv)
TV ma tylko wejście audio in (no i oczywiście euro oraz video in).
Sygnał tv - to antena, kablowka analogowa.
Problem polega na tym, ze telewizor nie ma wyjscia audio out.
W internecie znalazlem rozwiazanie ze mozna to zrobic jakos poprzez kabel euro ktory ma z drugiej strony 6x cinch: audio out + video, oraz audio in + video.
Czyli jak rozumiem ten kabel euro ma byc wpiety do TV, a jego cinche audio out do wiezy in?
A co z DVD? Trzeba by bylo podlaczyc oddzielnym kablem do tv?
I kolejne pytanie, jesli w TV kablowka jest na zrodle "TV" to w jaki sposob dzwiek moze isc przez euro z telewizji do wiezy, skoro do euro jest ustawienie zrodlo: zewn. Jak to pogodzic? ;)
Czy moze tak sie w ogole nie da zrobic?
Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi.
Zmieniony przez - zero_5 w dniu 2011-04-01 17:29:30
audio out jest w euro. A co do reszty-to może troszkę mniej zawile wytłumacz
Jeśli to złącze euro jest takie oczywiste, to wiesz świetnie, jakie są na nim sygnały.
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-04-01 19:09:14
Ja rozumiem to tak, euro podłączyć do telewizora, a audio out na tym samym kablu do wieży. Tylko nie wiem jak podłączyć do dvd, bo cinche audio out (z tego euro kabla) będa zajęte w wieży.
Nie znam się na tym nic, a jedynie snuje przypuszczenia z tego co wyczytałem na necie. Może myślę kompletnie źle. Za kilka dni będę się tym bawił, więc może metodą prób i błędów dojdę do tego, ale wolę wiedzieć ;).
Jeśli DVD jest podłączone przez euro do tv, a tv do wieży to niepotrzebne jest połączenie DVD-wieża tylko audio out w tv -wieża.
Dźwięk na wyjściu audio w euro telewizora jest niezależny od włączonego źródła (kablówka lub DVD). Potrzebny jest tylko odpowiedni kabel (euro - euro z odgałęzieniem audio out na cinch).