| Autor |
"Jak polaczyc tuner cyfry+ z karta TV ?" |
|
|
jfdarkman
|
|
Wysłana - 1 wrzesień 2003 20:18 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Kupilem kabel antenowy do polaczenia tunera Philips 3010 z moja karta TV
Polaczylem VideoOUT z Philipsa do wejscia antenowego w mojej karcie ale to nie dziala poniewaz chyba bede musial polaczyc to z VideoIN...
Co teraz zrobic? Wejscie Video w mojej karcie jest w ksztalcie wejscia do Chincha (zolte), nie wiem czy na kablu antenowym mozna podlaczyc takie oto cos... Moze jest jakies inne rozwiazanie bo juz nie mam pojecia co robic?
Dziekuje
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To są dwie różne rzeczy. Wejście antenowe i wejście wideo. Jeżeli w karcie masz wejście antenowe /to do którego podłącza się kablówkę lub antenę TV/
z takim gniazdkiem do którego pasuje wtyczka antenowa, to możesz ten kabel
tam podłączyć, lecz gdy masz tylko wejścia /chinch/ audio i video to wtedy
należy zastosować kabel euro/chinch. Zakładam,że jeśli kupiłeś kabel antenowy to masz w karcie gniazdo antenowe, należy więc włożyć jeden koniec kabla do "philipsa" /żeńską wtyczkę na kablu w męskie gniazdo w tunerze oznaczone prawdopodobnie jako RF OUT/ a drugi koniec kabla zakończony męską wtyczką włożyć w żeńskie gniazdo w karcie. Jeśli natomiast
w karcie są tylko gniazda chinch to musisz kupić kabel euro/chinch. W takim
przypadku euro wciśniesz do "philipsa" a właściwy kabelek chinch /jeden z
czterech/ do gniazda chinch w karcie oznaczonego VIDEO IN. Możesz kolejno
włączać te cztery kabelki /aż znajdziesz ten właściwy/ bo nic się nie uszkodzi.
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
jfdarkman
|
|
Witam!
Tak oczywiscie wszystko przez moja pomylke..
Otoz tak jak mowisz wyjscie TV OUT na moim Philipsie lacze z moim wejscie antenowym i wszystko dziala...
Ale jest jeden problem otoz mam dzwiek i bardzo niewyrazny obraz, czarny, miejscami zarysowuja sie kontury danych przedmiotow, postaci. Nie wiem co z tym zrobic, wtyczki sprawdzilem, co moze byc przyczyna tej zaistnialosci?
Bardzo dziekuje |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Witam!
Może nie dostroiłeś dokładnie głowicy telewizyjnej w karcie do kanału /częstotliwości/ wyjścia? Czasami należy sprawdzić całe pasmo UHF
bo w kilku miejscach jest możliwy odbiór, lecz tylko w jednym miejscu jest
dobry. Spróbuj także dokładnego dostrojenia precyzyjnego. A czy masz kłopoty z odbiorem zwykłych programów TV? Trochę za mało mam informacji
i muszę się wielu rzeczy domyślać. Czy masz w karcie Wejście Video? Może
przez kabel Euro/chinch byłoby łatwiej?
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
jfdarkman
|
|
Witam!
Problem polega na tym, ze mam slaby odbior sygnalu...
Wzialem skads jakis stary telewizor i podlaczylem pod niego moj kabel ktory mial isc do karty TV...Po podlaczeniu telewizor odbiera sygnal rowniez bardzo slabo, sniezy, delikatnie widac co sie dzieje na danym kanale. W kompie jest to samo tylko ze zamiast sniegu sa ciemne plamy...Nie wiem co mialbym tu regulowac i gdzie..
Cyfra na moim glownym TV chodzi znakomicie, teraz to nie wiem czy to wina kabla czy moze czegos innego, ale co moze byc nie tak z kablem i jak to sprawdzic? Dziekuje! |
 |
|
|
|
jfdarkman
|
|
Jeszcze tylko raz nawiazujac do Twojego postu...
Jak moge dostroic glowice telewizyjna, a jak dostroic sygnal precyzyjnie?
Czy robi sie to gdzies w tunerze Philipsa czy na zewnatrz jego obudowy?
Dziekuje |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No teraz, mimo tego że nie odpowiedziałeś na moje pytania, wiem trochę więcej /przynajmniej tak mi się wydaje/. Masz kartę TV bez głowicy, bo gdybyś miał z głowicą to nie musiałbyś podłączać do niej TV, tylko samą
antenę i dostrajałbyś się wtedy z kompa. W tym układzie ma zastosowanie
kabel euro/chinch /bo chyba takie masz gniazdka w karcie/ i cały opis j/w.
Nie rozumiem tylko, jak mogłeś jakikolwiek obraz uzyskać z wyjścia RF OUT
/wyjścia antenowego/ łącząc go do wejścia karty /Video IN/? No a fonia?
Tego to już zupełnie nie rozumiem. Może więc jednak masz głowicę w karcie?
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
jfdarkman
|
|
Dziekuje za szczegolowa pomoc...Karte mam bez glowicy
Po prostu mialem zle dostrojony sygnal w kompie i ot ten problem. Tzn stroilem go juz wczesniej (254 pola) na 3 tylko odbieral dobrze, a ja wlasnie te pola przy strojeniu pominalem i stad caly ten problem, dobrze ze to nic wiecej!
Dziekuje za okazana fatyge...
PS. wiesz moze czy kanal DSF znajduje sie na satelicie z ktorej sciaga cyfra+ ?
Dziekuje! |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No, niestety nie. Cyfra jest transmitowana z Hotbyrda a DSF jest na Astrze.
Aby "złapać" Astrę, trzeba obrócić antenę na wschód o ok. 6,2 stopnia. Nie
radzę jednak tego robić, bo na tym "philipsie" nie da się spokojnie oglądać
nic z Astry bez przerobienia i przeprogramowania tunera.
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
jfdarkman
|
|
Kurcze bardzo dziwne ze DSF`a nie ma.
Ostatnio ogladalem u znajomej wlasnie i wraz z DSFem byly wszystkie niemieckie programy typu DW,RTL,3SAT,VOX...Na cyfrze tez sa tak wiec wlasnie pomyslalem sobie ze DSF tez powinien byc :(
Chyba nic sie nie da zrobic...:( |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No, dlaczego nie? Trzeba przerobić i przeprogramować tuner, tak żeby zaprogramować go na dwa satelity i założyć "zeza" do czszy. No i przełącznik konwerterów /koszt materiałów ok 150 zł./.
Preskaler |
Specjalista -
 |
|