Cześć!
Od dwu dni przymierzam się do odpowiedzi na Twój post i nie wiem jak to zrobić? Dochodzę jednak do wniosku, że masz stare słuchawki zakończone wtykiem męskim DIN i chcesz je podłączyć do gniaza mały "Jack". Widziałem w sklepach takie gotowe redukcje tylko na dużego "jack'a" i potrzebna byłaby jeszcze druga redukcja z dużego, na małego /to nie jest problem/ tylko czy dostaniesz tą pierwszą? Jak nie to zrób sobie taką redukcję: Z jednej strony żeńskii wtyk /gniazdko/ DIN a z drugiej męski wtyk mały "Jack". "Jack" ma trzy wyprowadzenia więc dwie żyły z podwójnego kabelka w ekranie /ekranach/ połączysz do dwóch mniejszych wyprowadzeń a ekran /ekrany/ do nieco większej, takiej objemki. Teraz trzeba "rozszyfrować" słuchawki. Z praktyki wiem, że były one, w zależności od sprzętu, łączone w różny sposób więc nie ma gotowej recepty. Trzeba wziąć omomierz, lub jakąś bateryjkę, podłączyć do niej dwa kabelki i dotykając do kolejnych wyprowadzeń ze złacza słuchawkowego, ustalić, które dwa numerki /wg. narysowanego przez Ciebie schemaciku/ dają trzaski w lewej a które dwa w prawej słuchawce i co się dzieje jak przełączysz na "mono"? Przy przełączeniu na "mono", któreś z dwu wyprowadzeń będą zwierane i trzask będzie słyszalny w obu słuchawkach jednocześnie. I tu jest następny problem, bo były dwa sposoby przełączania na stereo, jeden łączył obie słuchawki równolegle a drugi szeregowo. Przyjmijmy, że tutaj jest to pierwsze rozwiązanie. W tym przypadku będziesz miał trzy kombinacje, z których każda będzie dawała podobny efekt, tj. trzaski w obu słuchawkach. Teraz nie będę podawał pozostałych kombinacji bo to jest na logikę i napewno sobie poradzisz. Należy tylko ustalić, które numerki są zwierane, to do nich /obu/ łączysz ekran /ekrany a pozostałe dwa, łączysz do dwóch żył kabelka zakończonego wtykiem męskim mały "Jack". Włączając teraz prawidłowo podłączoną redukcję do jakiegoś stereofonicznego żródła dżwięku, powinieneś słyszeć w obu słuchawkach ten dżwięk /stereo/ bez różnicy w jakim położeniu jest przełącznik na słuchawkach /mono, czy stereo/. Życzę powodzenia! Gdyby były problemy - pisz!
Preskaler
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-11-06 05:44:33