Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2661 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Jak sprawdzić moc głośników? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak sprawdzić moc głośników?"   

sebi66
 Wysłana - 8 styczeń 2007 15:52        | zgłoś naruszenie regulaminu

No właśnie, jak w temacie. Problem nie tyczy się bezpośrednio mnie, ale mojego kolegi. Ma głośniki i chciałby wiedzieć jak sprawdzić ich moc, gdy nic na nich nie pisze. Jedyne co wiadomo, to średnica - między 30-35 cm. Pytanie kieruję głównie do fachowców - Rafacker, Preskaler, DjDamian, R. Horror, Maxtor no i zbys oczywiście :)

Zmieniony przez - sebi66 w dniu 2007-01-08 15:54:47

P4 3GHz HT,768RAM, Behringer UB1204-PRO, Shure PG51, MXL 770, Yamaha DGX-300, ESI MAYA44
CoolEdit Pro 2.0, Sonic Foundry 6, Cubase SX3.

Rafacker
^_^
 Wysłana - 8 styczeń 2007 20:30      [zgłoszenie naruszenia]

Producenci podaja sygnal do glosnika przez jakis dluzszy czas i za pomoca pomiarow na specjalistycznym sprzecie okreslają jaką moc mozna dostarczac do glosnika bez jego uszkodzenai to tak zwana moc nominalna glosnika, obilo mi sie o uszy ze podawanie sygnalu trwa 10 godzin i sprzet pomiarowy tworzy wykres.
O mocy maksymalnej nie wspomne bo to nie ma zadnego znaczenia gdyż moc maksymalna to taka jaką głośnik jest w stanie znieść przez krótki okres czasu jakies pare sekund bez uszkodzenia :] - w domowych warunkach to raczej ciezko jednoznacznie wyznaczyc moc nominalną głośnika, pozatym nie jest to takie ważne.

Moc głośnika nie wyznacza ani głośności ani jakości, wielu początkujących tylko po tym stwierdza ze jest to potęga głośnika ale jest to duży błąd
Głośnik nie posiada mocy, napis np"60W" wyznacza jaką moc od wzmacniacza moze przyjac bez uszkodzenia.

Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2007-01-08 20:34:09

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

sebi66
 Wysłana - 8 styczeń 2007 22:32      [zgłoszenie naruszenia]

Hehe, no dzięki bardzo za Twój wykład znam się trochę na głośnikach więc wyjaśnień mocy nie musiałeś podawać

Reasumując: wnioskuję, że nie da się domowym sposobem sprawdzić mocy głośnika?

P4 3GHz HT,768RAM, Behringer UB1204-PRO, Shure PG51, MXL 770, Yamaha DGX-300, ESI MAYA44
CoolEdit Pro 2.0, Sonic Foundry 6, Cubase SX3.

Rafacker
^_^
 Wysłana - 8 styczeń 2007 23:01      [zgłoszenie naruszenia]

NIe jestem pewien na 100% ale bez sprzetu nie jest to mozliwe

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

zbys
 Wysłana - 9 styczeń 2007 02:08      [zgłoszenie naruszenia]

Poza tym to czesto sa to tzw. pomiary niszczace. Wrzuca sie jakas duza moc i sprawdza po jakim czasie padnie, poznie nieco mniejsza, ... itd. Powstaje asymptotyczny wykres i z niego wyznacza sie maksymalna dopuszcalna moc.

Dla producenta to pestka puscic z dymem pare glosnikow w czasie testow, ale w Twoim przypadku to raczej nie wchodzi w rachube.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

jarma_KH
 Wysłana - 10 styczeń 2007 21:50      [zgłoszenie naruszenia]

A jak mam wzmacniacz i kupiłem ostatnio kolumny nie od kompletu i nie wiem jak mogę podkręcić maxymalnie wzmacniacz żeby nie uszkodzić tych kolumn, jak mogę to sprawdzić ? Czytałem gdzieś żeby obserwować wychylenie głosników wysokotonowych ale nie wiem czy to jest dobry pomysł ponieważ jestem laikiem w tej dziedzinie i nie wiem jakie powinno być te wychylenie. Boję się o kolumny i proszę o jakąś pomoc, oczywiście na codzień nie będzie problemu z ograniczeniem głośności ale na jakiejś domowej imprezie nie chcę przesadzić z głosem i nie spalić kolumn.

zbys
 Wysłana - 10 styczeń 2007 22:44       [zgłoszenie naruszenia]

A mozesz zajrzec do srodka i przeczytac co na glosnikach jest napisane?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak sprawdzić moc głośników?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL