zobacz wypowiedzi specjalistów przegl±daj forum bez reklam

Jak sprawdzic czy glosnik jest spalony

vioslo

czy zwrotnica z***,,,,,,,,, .Jaki efekt daje spalony gło¶nik? W ogóle nie gra , wygl±d (te moje wygl±daj± jak nowe )? Od razu mowie nie mam żadnych omomierzy.Słyszałem o jakie¶ metodzie z bateria plaska ( robi± jeszcze w ogóle takie - baterie płaskie ) ?

Larymaniek

tak robia, 3R12 zapytaj w kiosku albo w jakims sklepie powinni miec. ona ma 4,5 wolta. dotknij ja do stykow glosnika na chwile i jesli zatrzeszczy to nie jest spaleny a jesli nie to jest spalony albo ma przerwe:)
www.larben.pl

vioslo

a jeszcze pytanie kolumna 4 czy 6 ohm powina chyba gło¶niej zagrać od takiej samej przykładowo 8 ohm czy ciszej ? A jaki efekt daje spalony glosnik nie gra woglue gra ciszej ?

Zmieniony przez - vioslo w dniu 2009-03-13 00:29:47

Larymaniek

spalony nie gra wcale, a co do glosnikow to im mniej ohm-ow tym glosniej gra ale bardziej obciaza wzmacniacz. jesli wzmacniacz jest na 4 ohm to glosniki 8 ohm-ow beda ciszej graly przy nim niz 4 ohmy ale jesli masz wzmacniacz 8 ohm-ow i podlaczysz glosniki 4 ohm-owe to szybko spalisz wzmaka poniewaz poplynie przez niego zbyt duzy prad... a co do baterji to nie wazna jest polaryzacja jak bedziesz sprawdzal glosnik, najwyzej zamiast sie wychylic sie schowa membrana ;)
www.larben.pl

vioslo

mam amplituner Denon 1508 i jak podł±cze pod niego kolumny 8 ohm to graja gło¶niej niż takie z impedancja 4-8 czy 6 ?

Larymaniek

pod ten wzmacniacz mozesz podlaczyc 6 ohm-ow i beda graly glosniej niz 8 ohm-ow. 4 ohm-y moga spalic wzmacniacz
www.larben.pl

vioslo

i Jeszce jedno pytanie mam kolumny które strasznie cicho graja gło¶niki chodz± wiec spalone nie s± i przy maksymalnym obci±żeniu może nie maksymalnym nie ma tego efektu z bas refleksu nie ma podmuchów powietrza albo sa słabe zwalona zwrotnica?

Larymaniek

a jakie to kolumny??
www.larben.pl

vioslo

no wła¶nie 6 ohm powinny grac gło¶niej a graja ciszej niż takie stare Universum

vioslo

eltxy conecpt

vioslo

za mala moc amplitunera nie może je napędzić? chyba raczej nie
Strony: 1 2 Następna »

Jak sprawdzic czy glosnik jest spalony