| Autor |
"Jak tanio można mieć b. dobry wzmacniacz do chaty ?!" |
|
|
Hudson
|
|
Wysłana - 20 wrzesień 2002 16:02 | zgłoś naruszenie regulaminu

Jak łatwo i nie drogo można mieć bardzo dobry 4ohm wzmacniacz do domu??
A no właśnie. Przytoczę tutaj na moim przykładzie sposób na tani wzmacniacz.
Zapewne wiecie ile kosztują wzmacniacze dobre do chaty, mowa o 2x100W bądź wyżej, tj. koszt 300 i więcej złotych a tu za 100zł, można mieć b. dobrej klasy wzmacniacz. Mowa o wzmacniaczu samochodowym.
Podłączenie i wykorzystywanie go w domu jest bardzo proste i praktyczne. Jedynie, co nam potrzeba to porządny zasilacz paro amperowy. Najlepiej od CB Radia (taki mam ). Do tego dobre przewody (beztlenowe najlepiej) i sprzęt działa zadziwiająco. Poza tym zawsze można do wzmacniaczy podłączyc subwoofer bądz nawet pokusić się o tubę basową do domu. Razem skompletowany taki zestaw 2.1 to już silny sprzęt.
| |
|
 |
|
|
|
MANIJAQ
|
|
hudson sorki ze podwazam twoj autorytet ale ty sie nieznasz albo robisz sobie jaja
1. tej mocy wzmacniacze do domu kosztuja conajmniej o jedno zero wiecej
2. taki blaupunkt kosztuje kolo 300-400zł
3. wzmacniacz samochodowy nadaje sie do domu tylko pod warunkiem ze ma zasilac subwoofer a nie glosniki a to dlatego ze sygnal podawany z takiego wzmacniacza charakteryzuje sie tym ze na glosnikach pojawia si ejako malo przestrzzenny... a tego w domu chyba nikt nie chce...
4.zwykly zasilacz nie wystarczy bo bass przy duzej glosnosci zacznie charczeć najlepiej prostownik podlaczyc na stale do starego akumulatora z malym natęzeniem ladowania i do akumulatora wtedy wzmacniacz...
pozdrawiam wszystkich audiomaniakow |
 |
|
|
|
Hudson
|
|
Zależy. Ceny są różne, zgodze się, że Blaupunkt ten kosztuje ponad 300zł. Ale znajdziesz inne wzmachole samochodowe za 100zł. A co do tych wzmacniaczy domowych to możesz dodać to jedno zero lecz znajda sie i tansze.
Zmieniony przez - Hudson w dniu 2002-10-19 15:21:04 |
 |
|
|
|
paragki
|
|
i ja dorzuce 3 grosze:
1siedzę w sprzęcie audio juz dosc dlugo i moim zdaniem za dużo tutaj kombinowania.Dla młodego wszystko ok(wzmacniacz samochodowy w domu,prostownik,akumulator!),ale jak ten ktos dorosnie to juz bedzie chciał cos normalniejszego.
2.Moc mocy nierówna:we wzmacniaczach (samochodowych jest ona "lekko zawyżona"
3.jezeli chodzi o tani sposob na dobry dzwiek to polecam wzmacniacze dla hobbistow.sam zaopatrzylem sie kiedys w taki (znajomy elektronik mi złożył,dosc prosta sprawa).miał 2x50 przy 4omach.na 1 kanale podlaczylem dwie kolumienki a na 2 kanale tube magnata 600watmax.i powiem szczerze w domu miałem małą masakre,a ztego co wiem to są mocniejsze wersje.
pozdrawiam |
 |
|
|
|
MANIJAQ
|
|
ja widzialem te samorobki wielkosci dloni i szczerze mowiac niewierze ze one mogą dac taka moc przy takich rozmiarach
no i gdzie jakosc?
i gdzie wyposazenie?
pozdrawiam
MANIJAQ - moderator działu "zdolnosci nadprzyrodzone i cuda"  |
 |
|
|
|
paragki
|
|
prezpraszam ale widze ze duzo tego badziewia na rynku.Nie uwazaj mnie za amatora.do sprzetu doszedlem niezlego,zobacz za chwile list "kto ma jaki sprzet"(tam gdzie sie chwala).I nie polcilbym jakiegos tam grajacego malego pudełka:),w budowe kolumn i wooferow tez troche sie bawilem.
pozdrawiam |
 |
|
|
|
Hudson
|
|
paragki: a co takiego zbudowałeś ?? Coś konkretnego
??
Zmieniony przez - Hudson w dniu 2002-11-08 08:59:35 |
 |
|
|
|
Yuri
|
|
Witam wszystkich.
Mam dowas takie samo pytanie jak jest w temacie, więc wydało mi się zbędne zakłądanie nowego posta. Chodzi o to że chciał bym kupić wzmacniacz i głośniki i podłączyć to wszystko do kompa. I tu pojawia się problem bardzo ograniczonych funduszy. Co byście mi radzili? |
 |
|
|
|
Hudson
|
|

Więc. Jest możliwość wyboru już na samym początku. Czy w kompie chcesz mieć dzwięk przestrzenny (surround) lecz nie głośny, albo głośny (stereo) do słuchania mp3 i małych imprez. Ja zdecydowałem na stereo głośne. Nawet wieże podłączysz do kompa i jest dobrze.
Przy wyborze surround'a.
Uważam, że najlepszy jest zestaw Creative od modelu FPS1600 do INSPIRE 5100 5300 bądź nawet 2200. Ceny sobie sprawdz, różne są. Kupując taki zestaw do komputera masz świetny dźwięk. Rewelacyjny surround, zapewnia. Koleś ma zestaw FPS 1600 4.1 i jest fajny. Jak chcesz se pograć w gry na surround to są genialne. Nie można ich męczyć oczywiście z zagłośnym graniem, ale są warte kasy 100 razy.
Mocne stereo. Tutaj masz wolną drogę. Wieża i głośniczki do niej. Bądź sam sobie dobierasz wzmacniacz i głośniki. Ja popieram swój tani sposób na wzmachol:
Dobry zasilacz 6A (np. od CB Radia) wzmachol samochodowy (2x100) dla amatorów, (4x100) dla zaawansowanych smakoszy dźwięku, bądź także (4x100 i wyżej) dla (wulg.) maniaków :)). Co do głośników to wolna droga, najlepiej kolumny wolno stojące, podłogowe czy jakie, zależnie od funduszy.
...::: U.S. COLONIAL MARINES :::...
|
 |
|
|
|
Yuri
|
|
Dzięki za odpowiedż.
Będe musiał pomyśleć z tym wzmacholem samochodowym. |
 |
|
|
|
Hudson
|
|
proszę bardzo, możesz SOGIEM sie odwdzieczyć, kto mówi, że nie :))
...::: U.S. COLONIAL MARINES :::...
|
 |
|