Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1020 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Jak usprawnić radyjko (maryjko) ? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak usprawnić radyjko (maryjko) ?"   

Zbychu_T
 Wysłana - 8 luty 2005 11:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
Mam taką sprawę: kupiłem sobie ostatnio na allegro mini wieże, bez kolum, sprzęt kicha ale dałem 33 PLN (z przesyłką) głównie w celu posiadania radi w kuchni . Ale jest pewien problem, bo radi w tej mini wieży ma zakres FM coś chyba 68 - 108 MHz (czyli i stary i nowy), strojenie odbywa się bez żadnego przełączania zakresów czy coś, po prostu kręci się takim kręciołkiem. No a szeroki zakres = mała dokładność, i tak też jest, radio odbiera powiedzmy tak sobie. Więc sobie pomyślałem że może można to radio jakość przestrojić czy coś tak żeby zakres był powiedzmy 90 - 108 , ale za to dokładniejszy.
Na radiach się za bardzo nie znam, ale z wymianą kondensatorów itp. sobie poradze, więc gdyby ktoś mógł mnie jakoś nakierować na właściwy trop to będe bardzo wdzięczny.
PS. Mini-wieża firmy Shanon czy coś podobnego, modelu to raczej nie ma opisanego, ogólnie typu no-name. Moc szacuje na 2x10 W (max).
Zbyszek

Pozdro 600 !!!

Preskaler
 Wysłana - 10 luty 2005 09:42      [zgłoszenie naruszenia]

Taka przeróbka jest w zasadzie możliwa ale z kilkoma zastrzeżeniami. Po pierwsze musi to robić ktoś kto ma znaczne doświadzczenie w tym zakresie, po drugie trzeba przynajmniej wiedzieć w jaki sposób odbywa się strojenie tej głowicy UKF? W grę może wchodzić strojenie elektroniczne (na warikapach) "kręciołek" to zwykły potencjometr wieloobrotowy, strojenie pojemnościowe (w głowicy lub jej okolicach znajduje się dwusekcyjny kondensator zmienny i linka od "kręciołka" obraca go). Czasami też (raczej rzadko) może być przestrajanie indukcyjne. Mogą być także inne systemy ale w tak tanim radiu nie przewiduję, żeby mogły być zastosowane. Do każdego z tych systemów trzeba zastosować inny rodzaj postępowania i zaznaczam jeszcze raz, nie jest to proste. Najłatwiej było by przerobić system na warikapach.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-02-10 09:43:52

Preskaler

Znawca -

Zbychu_T
 Wysłana - 11 luty 2005 10:13       [zgłoszenie naruszenia]

chyba sobie odpuszcze ....

Pozdro 600 !!!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak usprawnić radyjko (maryjko) ?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL