Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1729 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Organizacyjne
Jak wysłać fotkę na "Forum"? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak wysłać fotkę na "Forum"?"   

Preskaler
 Wysłana - 5 lipiec 2005 18:32       

Przeniesiona przez kelius z działu 'Różne'. | zgłoś naruszenie regulaminu

No nareszcie mnie "złapaliście" na niewiedzy! Zresztą nigdy tego nie ukrywałem, że moją "piętą Achillesową" jest komputer (nie elektronika tylko praca z programami). Mam wreszcie aparat foto i chciałbym wysyłać na "Forum" jakieś fotki (głównie tekst i schematy) ale mam problem bo (żeby jakość była dobra ustawiłem go na najwyższą rozdzielczość i wtedy) każde zdjęcie zajmuje ok. 1 Mb! Jeśli zmniejsze ilość szczegółów to tekst (litery) będzie nieczytelny. Jak to zkompresować, żeby zmieścić się w tych 50Kb? Tylko, bardzo proszę, "łopatologicznie"!

Preskaler

Arnold_S.
 Wysłana - 6 lipiec 2005 06:24      [zgłoszenie naruszenia]

Trzeba mieć jakiś program graficzny, który umożliwia konwersję rozdzielczości obrazków oraz formatów.

Zdjęcia na tym forum mogą mieć do 100kB(a nie 50) od jakiegoś czasu.
Są też ograniczenia rozdzielczości.
Dla formatu JPEG nie można przekroczyć 1000 pikseli(w poziomie i/lub pionie).
Dla formatu GIF ustalono granicę 1200 pikseli(czyli obrazek może mieć maksymalnie 1200x1200 i rozmiar do 100kB).

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Preskaler
 Wysłana - 6 lipiec 2005 07:44      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki! Zastanawia mnie tylko wyrażenie "jakiś program graficzny" ale myślę, że z tym "jakoś sobie poradzę".
To jest jednak skandal! Już któryś kolejny raz nie mogę oddać "Soga" bo w tym dziale i na tego użytkownika już oddałem głos.
Jeszcze raz Wielkie Dzięki!

Preskaler

Arnold_S.
 Wysłana - 6 lipiec 2005 08:50      [zgłoszenie naruszenia]

[download.chip.pl/index/download_index_133303.html?PHPSESSID=7a05bd7d0a66fef674b2e7c24751c865]

[katalog.wp.pl/www/Komputery_i_Internet/Oprogramowanie/Oprogramowanie_Graficzne/]

[dir.yahoo.com/Computers_and_Internet/Graphics/]

[search.yahoo.com/search?ei=UTF-8&fr=sfp&p=graphic+format+conversion]

[http://www.google.pl/search?hl=pl&q=programy+graficzne+konwersja&lr]=

...

Preskaler
 Wysłana - 6 lipiec 2005 09:49      [zgłoszenie naruszenia]

Wieklkie Dzięki!
Jakoś się uporałem z tyą kompresją i ograniczeniem bitów ale zdecydowanie nie jestem z tego (jakości) zadowolony. A oto przykład:

Preskaler

Preskaler
 Wysłana - 6 lipiec 2005 09:51      [zgłoszenie naruszenia]

Poza tym muszę to "ciąć" na kawałki i każdy z nich wysyłać oddzielnie. Czy to tak musi być? Czy może inne programy "robią" to lepiej?

Preskaler

Arnold_S.
 Wysłana - 6 lipiec 2005 10:15      [zgłoszenie naruszenia]

No niestety, do przetwarzania dokumentów papierowych na postać cyfrową najlepiej nadają się skanery (bo przecież po to zostały stworzone).

Do obróbki grafiki najlepszym programem jest PHOTOSHOP. W nim można zrobić wszystko.

Zmiana rozdzielczości tych fotek z aparatu(jeśli są za duże) powinna się odbywać poprzez skalowanie obrazka w programie graficznym, a nie cięcie na mniejsze fragmenty.
Jeśli forum zezwala na rozmiar 1200x1200 dla pliku GIF, to należy to wykorzystać.
Powyższy obrazek mógłby mieć prawie 2 razy większą rozdzielczość(gdyby przeskalować jego większy wymiar do 1200 pikseli, a drugi wymiar odpowiednio proporcjonalnie), wtedy byłby większy i bardziej czytelny.
Oczywiście chodzi o skalowanie obrazka(o jednym lub obu wymiarach >1200 pix) tuż po "zgraniu" go z aparatu na komputer.
Bo chyba każdy wie, że "w drugą stronę", czyli sztuczne zwiększenie liczby pikseli jakiegoś malutkiego obrazka, nie poprawia jakości.

Żeby poprawić czytelność należy też pokręcić kontrastem i jasnością obrazka(przykład powyżej). Co więcej, taki obrazek jak powyżej, zajmuje o wiele mniej miejsca(22,9 kB), niż ten pierwotny(szary, z cieniami) - 54,7 kB.
Po prostu większe obszary wypełnione jednolitym kolorem(w tym przypadku białym) zawierają mniej informacji(a na forum każdy kiloBajt się liczy) - na tym polega kompresja w większości popularnych formatów(im obrazek "prostszy treściowo", tym będzie mniej zajmował).
Format GIF umożliwia także dobór palety kolorów. W przypadku czarno-białych schematów elektronicznych czy tekstów, można ograniczyć paletę dosłownie do kilku kolorów(a właściwie odcieni szarości), co jeszcze pomniejsza rozmiar pliku.

Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-07-06 10:43:46

zbys
 Wysłana - 6 lipiec 2005 20:08      [zgłoszenie naruszenia]

Takim bardzo prostym programem do manipulowania grafika jest ThumbsPlus. Uzywam go obok Corela i Photoshopa, glownie do zmiany formatu (bmp-pcx-gif-jpg-tif-...) grafiki, jak i do prostych operacji typu jasnosc, kontrast, nasycenie.

Mozna w nim takze zmienaiac liczbe kolorow, stopien komprescji dla JPG jak i mozna wykadrowac czesc obrazka. Oczywiscie mozna zmieniac rozmiar, np. z 1600x1200 na 640x480 itp.Glownie jest on przeznaczony do katalogowania posiadanych zasobow graficzny. Dzisiaj wyjezdzam na wakacje do Polski, jak wroce to moze zamieszcze instrukcje obslugi po polsku. Nizej podam link do wersji 3.3 tego programu. Jest ona dosc stara, ma minimalne wymagania sprzetowe, nie wprowadza zadnych zmian do windows (podmiana *. dll itp.) Zaleta jego jest to, ze jako Shareware, po 30 dniach, gdy skonczy sie okres probny, to tylko dosc nachalnie upomina sie o rejestracje, ale dalej dziala. Poczawszy od wersji 4.0 wzwyz program przestaje dzialac po 30 dniach jak nie zarejestrujemu i nie zaplacimy $75.
Program jest smiesznie maly, postnalem go tutaj:

[http://www.lucki.com/forum/ThumbsFTP/]

Sa te te trzy zbiorki SWSETUP.***, nalezy je sciagnac na lokalny dysk i odpalic tego swsetup.exe. Mozna go nagrac na trzy dyskietki, dlatego jest tak podzielony. Gdy te trzy pliki sa razem, to program bierze je automatycznie. Przy ladowaniu z dyskietek pyta sie o kolejne dyskietki.

Na ilustracji zamiescilem przykladowy screen z tego programiku.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

zbys
 Wysłana - 6 lipiec 2005 20:11      [zgłoszenie naruszenia]

Oczywiscie powyzsza ilustracje tez pomniejszylem do rozmiaru ponizej 1000 pikseli i skompresoawalem tym programem.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Preskaler
 Wysłana - 7 lipiec 2005 07:26       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki "zbys" za tak obszerny i dokładny wykład ale ja nie umię "latać" a Ty mi o "akrobacji wyczynowej" opowiadasz. Mam "Photoschop'a" ale muszę się go jeszcze "naumieć"! Potrafię zmniejszyć ilość pixeli do stanu (np.) 1000 x 680 ale nie wiem dlaczego pojemność całkowita jest nadal (np.) 195 kB? Nadal zmniejszam pixele i doprowadzam do (np.) 580 x 360 (wtedy pojemność spada poniżej 100 kB) ale jakość jest niedopuszczalna! Muszę to, chyba sam jakoś "pokombinować". Głównie chodzi o to, żebym mógł wysyłać czarno-białe schematy i tekst zdjęty przy pomocy aparatu "foto". Wydaje mi się, że metodami mechanicznymi można doprowadzić do tego, żeby aparat działał podobnie jak skaner (odpowiednie oświetlenie i docisk kartki). Aparat do statywu już przymocowałem i zrobiłem próbne kopie. Z jakości jestem bardzo zadowolony... tylko ta pojemność! Robię fotki w najlepszej jakości (2272 x1704) co w efekcie zajmuje ok. 1,2 MB! Wchodzę w program z kompresją i zmniejszam pojemność do (np.) 380 kB bez specjalnego pogorszenia się jakości. Oczywiście kontrast i kolory kombinuję jak "koń pod górkę" ale wszystko na nic. Dopiero jak zmniejszam "pixele" to mogę uzyskać pojemność poniżej 100kB, jakość jednak jest nie do przyjęcia! Ja rozumię, że muszę się sam jakoś tego wszystkiego "naumieć" ale miałem cichą nadzieję, że ktoś mi powie - naciśnij w tym programie kolejno te trzy przyciski (no może więcej) i będzie OK! (HI!). Moja znajomość obsługi kompa jest (niestety) intuicyjna. Nie znam języka (angielskiego) ani żargonu informatyków i stąd moje trudności. Do tego wszystkiego "wapno"! Rozmowy z kolegami informatykami też niewiele dają bo ich język i szerokie podejście do problemu sprawiają, że czuję się jak w dżungli. Zresztą każdy z nich ma swoją specjalność i (nie przyznając się do tego) tłumaczą długo, namiętnie i nie na temat. Wybacz Zbysiu! Rozpisałem się niepotrzebnie, zamiast życzyć Ci udanego urlopu i przyjemnych wrażeń! W Polsce też jest internet i może czasem do niego "zajrzysz"?

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak wysłać fotkę na "Forum"?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL