| Autor |
"Jak zaprojektować przetwornik pojemnościowy na sygnał cyfrowy?" |
|
|
Dawid_88
|
|
Wysłana - 27 marzec 2011 23:30 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Mam do zaprojektowania przetwornik pojemnościowy na sygnał cyfrowy.
Wiem, ze trzeba uzyc wzmacniacza selektywnego z mostkiem wiena nastepnie sygnal wyprostowac, przefiltrowac i pokazac na wyswietlaczu - ma byc przesterowany i podzielony na 2 zakresy.
Proszę o pomoc!
| |
|
 |
|
|
|
zbys
|
|
Moze zacznijmy od tego - co chcesz mierzyc - jaki rodzaj tego przetwornika?
Znawca -
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Mam do zaprojektowania przetwornik pojemnościowy na sygnał cyfrowy?
Jeśli dobrze rozumiem to masz zaprojektować układ przetważajacy sygnał z przetwornika analogowego pojemnościowego na informacje pokazaną na jakimś wyświetlaczu przez np. mikroprocesor ?
Podaj symbol tego przetwornika , jaki chcesz zastosować układ mikroprocesorowy (może atmega :) ) i typ wyswietlacza oraz oczywiście napisz co ten układ ma mierzyć .Jeśli oczekujesz pomocy to wypada dobrze opisać temat.
|
|
zbys
|
|
atmeg, czy Ty moze mieszkasz w USA? Tak mi sie nasunelo z godziny posta.
Znawca -
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Cześć .W Polsce ale właśnie za chwile jade na serwis maszyny na Śląsk (300 km) i czesto w takiej sytuacji siedze w nocy , wcześniej odsypiam w dzień . Ogólnie nocny marek ze mnie .
|
|
Dawid_88
|
|
Tak ma być to przetwornik przetwarzający analogowy na informację na wyświetlacz. Ma mierzyć pojemność. Wyświetlacz 7 bądź 8 segmentowy. |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Przeciez mostek wiena to robi ci wzmacniacz selektywny. Chyba, ze ma to byc tak, ze masz gererator na mostku wiena, ktorego czestotliwosc zalezy od pojemnosci, i mierzac czestotliwosc mierzysz posrednio pojemnosc. Napisz, czy ci wlasnie o to chodzi.
Do atmeg: Bo tak o piatej rano, to malo kto siedzi w Polsce na internecie. A u nas byla dopiero 10 wieczorem - idealny czas na internet. Wiec wyciagnalem taki - bledny jak sie okazuje - wniosek.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-03-29 00:12:39
Znawca -
 |
|
|
|
Dawid_88
|
|
Tak ma to być na zasadzie wzmacniacza selektywnego. Za pomocą mostka mam mierzyć pojemność od 2nF do 4000nF. Nie wiem czy ma być to pośrednio za pomocą częstotliwości. |
 |
|
|
|
Dawid_88
|
|
|
|
|
atmeg
|
|
Właśnie powróciłem z owego wyjazdu. Pytanie brzmi jak dokładny ma być ten pomiar i czy chodzi o teoretyczne zaprojektowanie i opisanie układu czy też o wykonanie "fizycznie" działajacego układu?
Jeśli zastosować przetwornik 10bitowy do przetworzenia to teoretyczna rozdzielczośc układu bedzie około 5nF (naczej mówiac pomiar bedzie co 5nF ) czy to wystarczajaca rozdzielczość ?
Będzie potrzebny generator napiecia sinusoidalnego (trzeba go wykonać czy można wykorzystać laboratoryjny) , mostek wiena (to akurat proste ),prostownik (tu mam problem z doborem), mikroprocesor ( atmega 8 ), wyswietlacz i program mikroprocesora (troche męczarni ale napewno do napisania).
Napisz do czego ci ten układ ? Jakieś zadanie do egzaminu czy też potrzeba wykonania działającego układu , teoria czy praktyka ?. Ja ostatnio ciągle na wyjazdach w Polske ale w wolnej chwili postaram sie coś podpowiedziec .
|
|
Dawid_88
|
|
Myślę, że co 5nF będzie ok. Ma to być teoretyczny projekt. Można wykorzystać gotowy generator. |
 |
|