witam. mam 2 pytania. jak zmierzyc aktualnie przechodzace napiecie przez glosnik? drugie to: co sie moglo stac we wzmacniaczu? sprawa wyglada tak: podlaczylem miernik do koncowki mocy we wzmacniaczu i ustavilem na 20v dc. we wzmacniaczu cos zagralo normalnie dzwiek muzy sie wydobyl i koncowka przestala grac. zadnego pstrykniecia nie bylo slychac nic tez nie smierdzi. ale ta koncowka juz nie gra. prosze powiedzcie co to mzoe byc. co trzeba bedzie wymienic? moj wzmacniacz to diora ws 354. jak podlacze sluchawki to tez gra tylko jeden kanal. co to mzoe byc?
Przy pomiarze napięcia miernikiem prawidłowo ustawionym i nieuszkodzonym nie powinno się nic stać. Wszystko wskazuje na to, że końcówkę spaliłeś. Dokładniej to można powiedzieć przy bezpośrednim kontakcie ze sprzętem i wykonaniu pewnych pomiarów i testów. Napięcie na głośnikach powinno się mierzyć z podłączonymi kolumnami o impedancji dopasowanej do wzmacniacza i podłączonym generatorem (np. 1kHz) na wejście wzmacniacza. Przrrząd powinien być ustwiony na pomiar napięcia zmiennego i przystosowany do pomiarów przy tej częstotliwości. Należy to sprawdzić na metryczce lub w instrukcji przyrządu.
jednak koncowka sie nie spalila tylko bezpiecznik poszedl. kupilem nowe i wymienilem wszystkie bezpieczniki bo byly jakies stare a 2 to bylly samoroby (nie wiem co za lep wsadzil je). a po tym co zrobilem to mi miernik chyba sie uszkodzil chociaz nie bylo widac sladow przepalien itp. ale jak chcialem zmierzyc napiecie w kompie to po podlaczeniu prawidlowym i ustawieniu prawidlowym kable mi sie strasznie nagrzaly. jezeli mozna to jasniej prosze bo ja z terminologii elektornicznej to zielony jestem i nie czaje za bardzo o co chodzi. chcem tylko wiedziec ile V przechodzi przez glosnik przy danej glosnosci np. 3 i przechodzi wtedy 4V a jak zwieksze glosnosc do 6 to 8V idzie o takie cos mi chodzi.
Zmieniony przez - ziomek1987 w dniu 2007-04-19 20:59:32
Jak miernik nie ma osobnego, to czy przypadkiem nie mierzysz amperomierzem napięcia ?
mam uniwersalny miernik elektorniczny i wlozylem czerwony kabel w zlacze onaczone 2A DC a zarny w COM miedzy nimi jeszcze jest V(znaczek ohm)mA a napiecie w kompie mierzylem kablem czerwonym wtyknietym w zlacze 2A DC
W okolicach baterii w mierniku masz bezpiecznik, wymień go ,to miernik może odżyje, a w przyszłości mierz napięcie wtykając czerwony przewód do gniazda "V".
Taka nauka pomiarów miernikiem w sprzęcie akustycznym może drogo kosztować! Masz szczęście, że tylko bezpieczniki się spaliły. Polecam najpierw naukę pomiarów wykonywać na mniej kosztownych układach (np. jakieś diody LED itp.). Pomiar napięcia na głośnikach przy odtwarzaniu muzyki czy mowy nie ma najmniejszego sensu bo to napięcie się zmienia i wartości wskazywane przez miernik nie są miarodajne. Żeby pomierzyć to napięcie trzeba do wzmacniacza podłączyć generator akustyczny, który będzie podawał jednostajny ton o stałej amplitudzie czyli "sile". To nie wszystko bo przeważnie popularne mierniki nie mierzą (dokładnie) wielkości elektrycznych (napięcia, natężenia itp.) przy innych częstotliwościach jak 50 - 100Hz. Błędy pomiarowe mogą dochodzić do kilkudziesięciu procent wskazań. Dość dobrą metodą jest zbudowanie odpowiedniej sondy pomiarowej i przeliczanie wskazań miernika. Jeśli jednak jesteś laikiem to "odpuść" sobie te pomiary bo spowodujesz straty w sprzęcie (no w ludziach może nie chociaż nigdy nic nie wiadomo).
a jednak miernik dziala i wzmacniacz tez. wymienilem wszystkie bezpieczniki we wzmacniaczu a w mierniku azdnego nie bylo jak rozkrecilem. Mi chodzi o to ile Volt przechodzi przez glosnik na danum poziomie glosnosci i ile jak zwieksze czy zmniejsze glosnosc.
Zmieniony przez - ziomek1987 w dniu 2007-04-22 19:59:18
No więc, mówiąc wprost - ustalenie tego jest NIEWYKONALNE. Wszystko zależy bowiem od dużo większej liczby czynników, poza samym ustawieniem regulatora głośności, jak np. ustawień regulatorów barwy dźwięku, tego czy jest włączona funkcja "Kontur" czy nie, czy też poziomu sygnału samego źródła. Ponadto sam charakter przebiegu sygnału muzycznego nie jest jednorodny i nie da się wprost przedstawić jego poziomu w woltach.
PS: Cytat: "Mi chodzi o to ile Volt przechodzi przez glosnik"
Raczej woltów, a nie "Volt" . Poza tym napięcie przez nic nie przechodzi.