Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 632 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Jak zwiększyć moc wieżyczki? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak zwiększyć moc wieżyczki?"   

MowMiKoks
 Wysłana - 10 lipiec 2011 13:51        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!

Mam taką wieżyczkę:
[http://www.electro.pl/produkt-LG_Wieza_LG_FA162-36606,25.html]

Nawet gra,ma dobry bass,ale dla mnie to o wiele za mało.

Jak da się wzmocnić moc takiej wieży?
Trzeba kupić wzmacniacz i kolumny czy jak?Jestem zielony w tym temacie ipowiedzcie mi o co chodzi z takim "tuningiem" swojego sprzętu.Subwoofer to jest rodzaj kolumny?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie mi tego wszystkiego.

R. Horror
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:17      [zgłoszenie naruszenia]

cytat:
"ma dobry bass"
Co to znaczy "bass"? Nie ma takiego słowa w języku polskim .

cytat:
"Jak da się wzmocnić moc takiej wieży?"
Teoretycznie tak. Mówiąc "w ciemno": zwiększyć napięcie zasilania (wymienić transformator zasilający), przebudować układ wzmacniacza w wieży, stosując elementy o wyższych parametrach, zamontować większy radiator, wymienić kolumny na akceptujące większą moc.
Osoba "zielona" nie poradzi sobie z tym. Ze względu na nieznaną konstrukcję, najprawdopodobniej bardziej opłaci się kupić inny sprzęt.

cytat:
"Subwoofer to jest rodzaj kolumny?"
Tak.

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2011-07-10 14:19:30

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

MowMiKoks
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:20      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli że ta wieża jest po prostu do dupy?

R. Horror
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:22      [zgłoszenie naruszenia]

Tego nie powiedziałem. Stwierdzam jedynie, że zwiększanie jej mocy wyjściowej jest raczej nierealne.

ROCKY HORROR

Specjalista -

MowMiKoks
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:22      [zgłoszenie naruszenia]

A SUBWOOFER to lepszy jest pasywny czy aktywny?

Dlaczego nierealne?

Zmieniony przez - MowMiKoks w dniu 2011-07-10 14:22:48

R. Horror
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:26      [zgłoszenie naruszenia]

Moim zdaniem najlepszy subwoofer, to BRAK subwoofera .

A jeśli już, to czy ma być aktywny, czy pasywny, będzie zależeć od reszty sprzętu - czyli od tego, czy wzmacniacz posiada wyjście na sub i jakiego typu.

Przeróbka jest nierealna, ponieważ jak napisałem wcześniej, konstrukcja wieży nie jest znana (aby przerabiać cokolwiek, trzeba najpierw dokładnie poznać oryginalny układ), a koszty i wysiłek prawdopodobnie przekroczą opłacalność przeróbki.

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2011-07-10 14:28:22

ROCKY HORROR

Specjalista -

MowMiKoks
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:28      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli dajmy na to chcę kupić wzmacniacz(Jest po to żeby się sprzęt nie spalił czy pełni jeszcze jakieś funkcję?) i do tego jakąś kolumnę i podłączam do więzy i ma grać,ćzy nie?

trzeba najpierw dokładnie poznać oryginalny układ-Jaki układ?

Zmieniony przez - MowMiKoks w dniu 2011-07-10 14:29:10

R. Horror
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:41      [zgłoszenie naruszenia]

Wzmacniacz jest po to, aby wzmocnić sygnał i podać go na kolumny głośnikowe. Nie rozumiem, o co chodzi z tym spaleniem...

Nie widzę przeszkód w zakupie innego wzmacniacza, wieża mogłaby służyć wtedy jako źródło. Nie mogę tylko znaleźć żadnej informacji na temat tego, czy ta wieża ma jakiekolwiek wyjście liniowe sygnału.

cytat:
"trzeba najpierw dokładnie poznać oryginalny układ-Jaki układ"
Układ elektroniczny wieży. Mówiąc ściślej, trzeba wiedzieć, jak DOKŁADNIE jest ona zbudowana i CO trzeba zmienić.
Mówiąc obrazowo - to tak, jak z tuningiem samochodu. Jeśli chcesz zwiększyć moc silnika, musisz wiedzieć, jak ten silnik został zbudowany, jakie ma dokładnie parametry, jakie rozwiązania zastosował producent, dopiero wtedy będziesz mógł zaplanować przeróbkę.

ROCKY HORROR

Specjalista -

MowMiKoks
 Wysłana - 10 lipiec 2011 14:50      [zgłoszenie naruszenia]

czyli trzeba kupić taką wieżę,która jest popularna(często stosowana) i dopiero wtedy da się bez problemu przerobić?

A jak chciałbym kupić wzmacniacz + jakieś kolumny do komputera za powiedzmy 600zł to co byś polecił?

R. Horror
 Wysłana - 10 lipiec 2011 15:14      [zgłoszenie naruszenia]

Trzeba kupić taką wieżę, do której jest dostępna instrukcja serwisowa. A z tym "bez problemu" to też nie jest tak różowo, bo sprzęt musi być tak zbudowany, aby dał się przerobić bez wywalania całego wnętrza.

Z resztą to i tak jest bez sensu, bo skoro już kupować nowy sprzęt, to lepiej taki, który nam całkowicie odpowiada, a nie słabszy i potem bawić się w jakieś przeróbki...

Jaki wzmacniacz i kolumny? Odpowiedź będzie może wymijająca, ale w sumie prawdziwa: takie, jaki Ci odpowiadają . Ja nie wiem, jakie Ci odpowiadają, mogę doradzić takie, które odpowiadają mnie. Które sprawdzą się w lubianych przeze mnie gatunkach muzycznych, wymaganiach funkcjonalnych i w pokoju, w którym wszystkiego będę używać. Wybór sprzętu to bardzo złożona sprawa, zależna od wielu indywidualnych wymagań. Dlatego nie bardzo da się wybrać "za kogoś". Najlepiej pochodź po sklepach, posłuchaj i wytypuj modele, które najbardziej Ci się spodobały. Potem będzie można zawęzić pole poszukiwań i wybrać coś konkretnego.

ROCKY HORROR

Specjalista -

MowMiKoks
 Wysłana - 10 lipiec 2011 15:34      [zgłoszenie naruszenia]

ok dzięki za pomoc.SOG

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak zwiększyć moc wieżyczki?

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL