| Autor |
"Jaka zwrotnica" |
|
|
Per4
|
|
Wysłana - 7 marzec 2006 08:44 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Chciałbym dobrać zwrotnice antenową zewnętrzną dla nadajników Katowice Kosztowy, Siemianowice Bytków, Góra Żar Międzybrodzie Bialskie.
Problem jest w tym że mieszkam w bliskiej okolicy nadajnika na Górze Żar który nadaje TVP1 na kanale 39, TVP2 na kanale 26. Programy te odbieram na antenie typu YAGI. Natomiast nadajnik Kosztowy 8(TVP1), 21(TVP2), 47(Polsat), 60(TVP3)-SiemianowiceBytków 32(TVN)
Programy TVP1 i TVP2 nadawane z nadajnika Kosztowy niestety słabo są odbierane- antena synfazowa siatkowa.
Zastosowałem sumator, niestety bez powodzenia.
Prosze o pomoc
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nie bardzo rozumię problem! Dlaczego chcesz odbierać TVP1 i TVP2 z nadajnika najsłabszego? Masz przcież te same programy nadawane z nadajnika bliższego! Poza tym wymieniłeś dość dużo innych stacji (TVP3, Polsat i TVN)a zwrotnice na tak wiele wejść niezbyt dobrze działają (mają duże straty). Ja bym zasosował antenę jedną na "Górę Żar" (TVP1 i TVP2) i drugą antenę (ze wzmacniaczem szerokopasmową?) na "Siemianowice-Bytków" (TVP3, TVN i Polsat). Niestety najlepiej zrobić przełącznik anten, wtedy straty będą mnimalne.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-03-07 15:22:32
|
|
|
Per4
|
|
Problem tkwi w tym że programy TVP1 i TVP2, nadawane z nadajnika Kosztowy, są słabo odbierane przez antene siatkową synfazową szerokopasmową natomiast pozostałe programy tj. Polsat i TVP3 są lepiej odbierane. Dlatego jednym rozwiązaniem jest zastosowanie jednej antenty ustawionej na Katowice, pod warunkiem że będzie odbierać poprawnie TVP1 i TVP2 oraz pozostałe programy, lub drugie rozwiązanie zastosowanie zwrotnicy aby odbierać TVP1 i TVP2 z Góry Żar oraz pozostałe z Katowic. |
 |
|
|
|
Per4
|
|
Dodam że TVP1 i TVP2 nadawane z Góry Żar są bardzo dobrze odbierane, nadajnik ten ma małą moc ale mieszkam blisko tego nadajnika natomiast Kosztowy ma dużą moc ale jest znaczna odległość. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No więc tak jak mi się wydawało. TVP 1 i TVP 2 z szerokopasmowej anteny (może wystarczy jeda "Yagi" na k 30?) jednej ustawionej na "G. Żar" a druga antena szerokopasmowa ze wzmacniaczem na Katowice i przełącznik anten.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-03-08 08:22:38
|
|
|
Per4
|
|
Zastosowanie przełącznika w tym przypadku jet niemożliwe gdyż posiadam wzmacniacz szerokopasmowy, AWS 244.
Wiem że firma Badmor posiada zwrotnice na rejon Katowic Z-2 na 2 anteny jadna na kanały 8, 21, 47, 60 i drugą na k. 32.
Tylko jaką antenę zastosować żeby kanały dobrze odbierać odradzono mi siakowe a doradzono zastosować antene typu Yagi.
Sądzę że musze dobrać odpowiedni przedwzmacniacz dopuszkowy wzmacniający sygnał na k. 1-21 że dobrze odbierać właśnie TVP1(8) i TVP2(21).
Czy jest możliwe zastosowanie takiej zwrotnicy. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nadal czegoś tu nie rozumię! Po co chcesz odbierać TVP 1 z Katowic (8k) jeśli masz na 39k silny sygnał z G. Żar? Druga rzecz, której nie rozumię to jak może być antena na kanały 8,21,47,60 a do tego druga na 39? Przecież 39 kanał leży w środku tej szerokopasmowej więc po co ją dokładać? Anteny selektywne ("Yagi") pokrywają zwykle jeden kanał a na IV/V paśmie najwyżej 4 kanały. Wszystkie inne to już anteny szerokopasmowe zbudowane zwykle z dwóch lub więcej anten. I tak może być antena (dipol) na 8k a do tego szrokopasmówka 21 - 60k i wewnętrzna zwrotnica tak, że sygnał wychodzi jednym kablem.
|
|
|
Per4
|
|
Poprawka: 1 antena na Katowice o opowiednim wzmocnieiu tak aby TVP1 i 2 odbierac bez zklucen z Katowic + pozostale kanaly.
Albo 2 anteny,jedna na Katowice a druga na G. Żar, z zastosowaniem zwrotnicy- gdyz antena na Żar, (k.26-TVP2,k.39-TVP1)wyeliminuje slaby sygnal TVP1 i 2 z Katowic.
I stąd pytanie, czy możliwe jest zastosowanie jednej anteny(jakiej) na Katowice po warunkiem ze bede odbierać wszystkie kanały w dobrej jakosci szczególnie TVP1 i 2, lub jesli to jest niemozliwe to jaką zwrotnice na 2 anteny mam zastosowac zeby polączyc kanaly z Katowic i G. Żar(TVP1 i 2).
Nadajniki nadaja nastepujace kanaly o takiej jakosci obrazu
Katowice:
8-TVP1(kiepska jakosc obrazu)
21-TVP2(kiepska jakosc obrazu)
47-Polsat(średnia jakosc obrazu)
60-TVP3(srednia jakosc obrazu)
32-TVN(kiepska jakośc obrazu)
G.Żar:
26-TVP2(dobra jakość obrazu)
39-TVP1(dobra jakosc obrazu)
Mam nadzieje ze takie wyjasnie nie wprowadza juz w bład za ktory przepraszam. |
 |
|
|
|
Per4
|
|
Dodam że jakość obrazu z Katowic opisana jest na podstawie odbioru z synfazowej szerokopasmowej anteny siatkowej. |
 |
|