Mam zamiar kupienia aparatu cyfrowego, leczy nigdy zbytnio nie interesowałem się tą branżą.
Chciałbym się dowiedzieć na co szczególnie powinieniem zwrócić uwagę?(przetwornik, ogniskowa obiektywu, wizjer optyczny, czułość ISO). Zależy mi aby aparat miał duży zoom optyczny w granicach 8-12 (im większy tyn lepiej). Cena, myślę że ok 1500zł.
Zastanawiam się nad KonicaMinolta Dimage Z3, lecz niema on lampy błyskowej, warto kupic ten aparat + osobno lampe? Ktoś spadkał się z tym modelem aparatu?
Przeglądając sklepy internetowe zainteresowałem się również:
Fujifilm FinePix S 5500
KonicaMinolta DiMAGE Z20
KODAK DX 7590
a może jakić inny?
Z gory dziękijem, i pozdrawiam
Robert.
Wielokrotnie powtarzam, że z aparatami foto - cyfrowymi (i nie tylko) jest podobnie jakz samochodami. Jeden kupuje "Mercedesa" bo chce zaimponować komuś, drugi chce tylko czerwony a trzeci, żeby był wygodny. Po co płacić duże pieniądze za pewne "fontanny", z których na co dzień nie będziesz korzystał. Jeśli chcesz kupić "zooma" x 10 - 12 to koniecznie musisz wiedzieć, że wtedy trzeba robić zdjęcia ze statywu lub aparat powinien mieć stabilizację! Bardzo dobre, profesjonalne aparaty mają "zoom" x 3 - 4! No i oczywiście możliwość wymiany obiektywu. Obiektyw z dużym "zoomem" ma znacznie gorszą "jakość" od zwykłego. Każdy aparat ma swe wady i zalety a (niestety) poznać je dopiero można po zakupie i dłuższym użytkowaniu. Ja w swoim (kiepskim) aparacie zauważyłem przyciemniony obraz na rogach, ustwianie ostrości na najbliższy element od obiektywu a nie w centrum, zmiana balansu bieli (czasami) i "wariowanie" autofokusa - szczególnie w nocy. Takich i tym podobnych wad nie zauważysz podczas zakupu a są one istotne lub nie w zależności od wymagań użytkownika. Mój aparat robi naprawdę dobre zdjęcia i nie ustępują one tym, robionym aparatem 3 krotnie droższym. Przykładowe marki takich aparatów to "Pentagram", "Medion" itp. Te aparaty, które wymieniłeś są podobne (w klasie) do siebie i w zasadzie z każdego zakupu powinieneś być zadowolony, choć czasami wyjątki się zdarzają!