Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 5542 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Jaki telewizor wybrac??? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jaki telewizor wybrac???"   

gucio999
 Wysłana - 11 listopad 2003 00:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam do was fachowców takie oto pytanko. Mianowicie niosę się z zamiarem kupna telewizora.Naogladałęm sie tego tak duzo, że nie wiem na co mam sie zdecydować. Doradźcie mi proszę co warto kupić. Interesuje mnie dobry telewizor z płaskim ekranem, najlepiej 29 cali, ale może być mniejszy, w cenie do 2000 zł. Co sądzicie o modelu PANASONIC TX-29 PS 2P. Wart jest takiej kasy? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Preskaler
 Wysłana - 11 listopad 2003 06:48      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Duże telewizory powinny być oglądane z dużej odległości. 29 cali z ok. 5-ciu metrów. Jeśli masz takie pomieszczenie, to zachęcam do kupna. Jeśli jednak pomieszczenie umożliwi oglądanie TV z ok. 3.5 m, to maksymalnie powinien to być 25 calowy TV. Duże ekrany mają też trochę mniejszy kontrast i obraz jest mniej wyrażny. Uzasadnieniem dużego ekranu jest duża liczba oglądających, jeśli jednak TV w porywach będzie oglądało 5 osób, to wystarczy 25 cali. Jeśli chodzi o "Panasonic'a" to wydaje mi się dobry wybór /pod względem niezawodności i jakości obrazu/ sam mam taki TV od 7-miu lat i chodzi bezawaryjnie.
Pozdraawiam!

Preskaler

Specjalista -

witek52
 Wysłana - 25 listopad 2003 19:56      [zgłoszenie naruszenia]

Myslę że nalezy pomyśleć o telewizorze 100Hz a nie zawracać sobie głowy marką na dzień dzisiejszy w cenie jaką podajesz powinno się dać kupić np 29" Thomsona

witek

E.T.
 Wysłana - 28 listopad 2003 19:58      [zgłoszenie naruszenia]

a dlaczego telewizory 100Hz są takie dobre od stndartowych?

witek52
 Wysłana - 28 listopad 2003 20:17      [zgłoszenie naruszenia]

Dwa razy częściej masz obraz na ekranie maleje męczące dla oczu migotanie (szczególnie wazne przy dużych ekranach)i jesteś posiadaczem nowej technologii a nie poprawianej od niepamiętnych czasów 50Hz.A telewizja cyfrowa tuż tuż.
pozdrowionka

witek

Preskaler
 Wysłana - 29 listopad 2003 09:05      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć! A ja uważam, że nie ma takiej częstotliwości ramki, która wyeliminuje zupełnie migotanie ekranu. Robiłem takie próby i nawet 1000 Hz!
widziałem jak miga. To migotanie występuje szczególnie wtedy gdy bardzo niespokojnie patrzymy na ekran, nerwowo poruszając gałkami ocznymi. Dlatego
wydaje mi się, że nie warto inwestować w taki sprzęt, tylko poczekać na HDTV.
Pozdrawiam!

Preskaler

Specjalista -

zoltarek
 Wysłana - 29 listopad 2003 09:24      [zgłoszenie naruszenia]

Na HDTV mozna się niedoczekać. Miałem duży telewizor 50Hz i teraz mam 100Hz i róznieca jest kolosalna. Są jeszcze inne rozwiązania 75Hz z interpolacją. Philips i JVC takie robi. Osobiście jakośphilipsowi nie ufam, ale jest to być może jakaś bezpodstawna zraza do firmy. Ponadto jak już wjdzie HDTV i o ile wejdzie , to powstaną projekty czegoś nowszego i tak można czekać do śmierci.

Zoltar

Znawca -

witek52
 Wysłana - 29 listopad 2003 21:06       [zgłoszenie naruszenia]

Ad 1 Zależy czym mierzyłeś.Poza tym ten standard nie daje zbyt wielkich możliwości ograniczenia są zbyt duże.
Ad 2 HDTV to też staroć nie wiadomo czy zaistnieje tak naprawdę wszystko wskazuje że jednak nie.
Polecam momo wszystko 100Hz wybór należy do Ciebie. Sprawa firmy jest moim zdaniem drógorzędna, ważne jest aby to była firma w miarę stabilna na rynku. Znane są przypadki popularności firm (niekoniecznie ma to odzwierciedlenie w jakości)na danym rynku, których popularność zależy od intensywności promocii, a czy są lepsze ?. Do dyskusii.(Patrz skandynawia)

witek

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jaki telewizor wybrac???

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL