Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 335 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Jaki wzmacniacz wybrac 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jaki wzmacniacz wybrac"   

rafal1905
 Wysłana - 29 wrzesień 2011 12:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam kolumny podstawkowe denon sc 400s 6ohm 60W Jaki wzmacniacz do nich kupic w cenie do 300-400zl zl myslalem nad Kenwood ka 3080r.Zalezy mi na szczegolowosci brzmienia

atmeg
 Wysłana - 3 październik 2011 18:46      [zgłoszenie naruszenia]

Lampowy albo jakiś pracujący w klasie A tranzystorowy.W cenie 400zł niestety będzie bardzo ciężko chyba że masz na myśli cos lepszego od amplitunera Sony itp. ale to raczej nie będzie coś szczegółowego w dzwięku.

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-03 18:47:56

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-03 19:23:24

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

rafal1905
 Wysłana - 4 październik 2011 16:45      [zgłoszenie naruszenia]

Moge wydac troszke wiecej, np chce kupic Luxman LV 103 czy to dobry wybor?

R. Horror
 Wysłana - 4 październik 2011 17:35      [zgłoszenie naruszenia]

A może klasa D? Jeżeli detaliczność jest ważna, to będzie dobry kierunek, choć uprzedzam, że po przesiadce z jakiejkolwiek "pospolitej" integry, efekt może wbijać w ścianę. Z resztą wszystko oczywiście zależy od kasy...
W cenie 400zł można mieć np. coś takiego:
[allegro.pl/tripath-topping-mk2-okablowanie-zasilacz-i1845870315.html]
Jeśli nie straszne Ci DIY, a chciałbyś więcej mocy, to można skusić się na silniejszy układ:
[allegro.pl/x-ta2022-tripath-2x100w-hifi-wzmacniacz-klasy-d-i1827485591.html]

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

rafal1905
 Wysłana - 5 październik 2011 20:19      [zgłoszenie naruszenia]

nie mialem nigdy takiego wzmacniacza

rafal1905
 Wysłana - 6 październik 2011 15:36      [zgłoszenie naruszenia]

I moze ktos wyjasni jak jest to zbudowane?

R. Horror
 Wysłana - 6 październik 2011 17:52      [zgłoszenie naruszenia]

Proszę .

[en.wikipedia.org/wiki/Class-D_amplifier]
[http://www.audiolabga.com/pdf/TA2024.pdf]

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

atmeg
 Wysłana - 6 październik 2011 18:42      [zgłoszenie naruszenia]

Przyznam że też nie miałem okazji osłuchać sie z "cyfrowymi " wzmacniaczami . Myśle że jeśli kolega Horror pisze o czymś to na pewno warto to rozważyć .
Natomiast miałem przyjemność użytkować przez ponad rok wzmacniacz lampowy 2x16wat , orginalny japoński z lat 60 tych . Staruszek ale
szczegółowość na bardzo dobrym poziomie , dynamika i pasmo dobre , dobre brzmienie z całym zakresie od niskich basow do wysokich .
Pisząc dobre brzmienie mam na myśli deklasacje wszelkich typowych popularnych wzmacniaczy tranzystorowych, co innego wzmacniacze z najwyższej półki .
Może kolega przed wyborem wzmacniacza poszuka możliwości odsłuchania wzmacniacza lampowego.Wystarczy wybrać sie do jakiegoś dobrego sklepu ze sprzętem używanym aby zapoznać się z brzmieniem.
Albo może kolega więcej napisze o swoich preferencjach muzycznych -brzmieniowych.

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-06 18:47:09

rafal1905
 Wysłana - 6 październik 2011 18:55      [zgłoszenie naruszenia]

Na pewno warto,a co do oczekiwan lubie szczegolowe brzmienie ale nie suche jak np niektore tranzystorowe denony lubie przestrzen i jak dzwiek sie 'odrywa od kolumn'

atmeg
 Wysłana - 8 październik 2011 16:34       [zgłoszenie naruszenia]

Chodzi o ten moment kiedy zapomina się że dzwięk pochodzi ze sprzętu ? Za kwote około 400zł cieżko kupić coś takiego ale zdarzają się okazje .Oprócz wzmacniaczy lampowych w gre wchodzą wzmacniacze tranzystorowe klasy A , nie wiem czy kolega wie o jakie wzmacniacze chodzi ?Zdecydowana wiekszość wzmacniaczy sa to wzmacniecze klasy B i AB . Chodzi tu o konstrukcjee i sposób działania a nie o klase w rozumieniu ceny czy jakości jednak tak sie składa że wzmacniacze klasy A są leprze (lepiej przetwarzają sygnał).
Podam przykład takiego wzmacniacza , dodam iż nie jest to jakiś drogi sprzęt , dostępny jest na runku wtórnym choć napewno trzeba polować na ten model , zresztą tak jest zawsze w przypadku taniego ale dobrego sprzętu.

musical fidelity A1

Co do opisu brzemienia to jest bardzo dużo opisów tego modelu w necie .
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-08 16:35:19

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-08 16:39:06

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jaki wzmacniacz wybrac

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL