Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2458 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Jakie głośniki do amplitunera 5.1 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jakie głośniki do amplitunera 5.1"   

Szemot
 Wysłana - 5 luty 2005 01:09        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam pytanie. Chce kupic jakiś amplituner na Allegro Dolby Pro Logic lub lepiej Dolby Digital. Mam obeznie głośniki Tonsila 2x Samba 250 90/250 (wyjściowa/muzyczna) i 2x TL-70 60/90. Czy moge bez problemu dokupując jeszzce jakis centralny głośnik podłaczyć te głośnbiki czy musza byc one jakieś specjalne. Specjalne pasmo przenoszenia czy cokolwiek. I czy głośnik centralny to może być np jeszzcze jeden głośnik Tonsila np 60 Watowy czy musi być jakis konkretny. Nie znam się na tym zbytnio a zalezy mi na dobrum dzwieku i żeby wszystko było kompatybilne i żeby nie paliło jeden drugiego.

AMD 1800XP, 512 DDR266, Soltek SLDRV4, Barracuda 120GB 8MB, Lite On DVD +/- RW Dual

Rafacker
^_^
 Wysłana - 5 luty 2005 10:33      [zgłoszenie naruszenia]

kino powinno składać się z głośników tych samych - z tej samej serii,
powinny miec takie samie brzmienie, nie wliczając subwoofera

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

Szemot
 Wysłana - 5 luty 2005 11:52      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli teoretycznie moge tak podłaczyć ?? Będzie może gożej nić gdybym miał wszystkie identyczne ale i tak bedzie dobrze ?? Dokupiłbym głosnik centralny tez najlepiej Tonsila i będzie grać dobrze ?? A subwoofer dokupię już kiedy indziej bo kaski teraz brak choć słyszałem, że jesłi nie sa to składaki sony czy panasonic tylk np sekmentówa z mocnymi kolumnami to subwoofer wcale nie jest potrzebny. To prawda ??
I jeszzce jedno pytanie. To co mówisz podejżewam, że opiera się o zestaw 5.1 a jak jest z Dolby Prologic ?? Obecnie mam w mini wieży ten system i tez w necie naczytałem się nieco na temat tego systemu i wiem, że tylno głośniki mono chyba muszą być wysokiej częśtotliwości. Bo w ProLogic dzięki właściwiściom głośników z sygnału stereo jest bardzo dobra imitacja dzwięku przestrzennego. Zatem jeśłi miałbym głośniki o standartowym paśmie przenoszenia to czy też by tak było ??

AMD 1800XP, 512 DDR266, Soltek SLDRV4, Barracuda 120GB 8MB, Lite On DVD +/- RW Dual

R. Horror
 Wysłana - 5 luty 2005 14:03      [zgłoszenie naruszenia]

>>Czyli teoretycznie moge tak podłaczyć ?? Będzie może gożej nić gdybym miał wszystkie identyczne ale i tak bedzie dobrze ??

Faktycznie lepiej jest kiedy wszystkie kolumny są identyczne, jednak z uwagi na warunki umieszczenia centralnej, trudno mówić o jej identyczności z pozostałymi kolumnami..Toteż pewna odmienność jest "dozwolona" . Ważne natomiast jest, żeby magnesy wykorzystanych głośników były ekranowane, aby ich pole magnetyczne nie oddziaływało na pracę odbiornika TV (odbarwienia na ekranie).

>>słyszałem, że jesłi nie sa to składaki sony czy panasonic tylk np sekmentówa z mocnymi kolumnami to subwoofer wcale nie jest potrzebny. To prawda ??

Najprawdziwsza. W przypadku posiadania dobrych kolumn, subwoofer by tylko przeszkadzał..

>>a jak jest z Dolby Prologic ??

Ogólnie przyjęte wymogi dla tylnych kanałów w Prologic są mniejsze. Między innymi pasmo przenoszenia przyjmuje się w przedziale 100Hz..8kHz, przy czym dodatkowo wprowadza się opóźnienie sygnału rzędu kilkudziesięciu ms.
Jak wiadomo, Dolby Surround i ProLogic, w tylnych kanałach odtwarzają różnicę sygnałów kanałów stereo. Gdyby teraz dla tylnych kanałów wyznaczyć takie same parametry jak dla przednich - cyli pełne pasmo przenoszenia i taką samą moc, oraz wyłączyć opóźnienie, uzyskalibyśmy tzw ambiofonię. Osobiście uważam to za najlepsze wyjście..

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2005-02-05 14:11:15

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

Szemot
 Wysłana - 5 luty 2005 14:13      [zgłoszenie naruszenia]

OK zatem czy muszą być jakieś specjalne głośniki do Prologic ??
A poza tym nie robię tego do TV tylko do kompa a TV może w przyszłości będzie.
A pozatym jaki radziłbys głośniki centralny. jeszcze gonie mam i z pewnością nie stać mnie będzie na nowy więc zostaje albo Allegro albo giełda Volumen.
Aha i tak na prztszłość skąd mam wiedziec czy są ekranowane. Napisane to nie jest. Kiedys stały te mocniejsze kolumny przy monitorze i przy TV i nic sięraczej nie działo. Ale nie chcę testowac tego ryzykując zepsycie TV. Więc jest jakis sposób ??
aha no i jeszzce jedno. Widze, że jesteś tu doświadczonym audiofilem. Który system dzwiękowy byś polecił bardziej: Kwadro czy ProLogic ?? Bo rozumiem, że Dolby Digital jest na pierwszym miejscu (nie mówiąc o TXH 2 Ultra :D)
No i czy możessz ocenić to: [http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41337742] oprucz tego iz pierdziela, że ma dekoder Dolby Digital bo nawet na obudowie jest napisany tylko ProLogic i na innych stronach też.

Zmieniony przez - Szemot w dniu 2005-02-05 14:50:18

R. Horror
 Wysłana - 5 luty 2005 14:54      [zgłoszenie naruszenia]

Z całą pewnością warto się wyposarzyć w tylne kolumny dorównujące parametrom przednich - Innymi słowy doprowadzić do tego aby były cztery identyczne. W ProLogic może nie wykorzystasz pełni możliwości tylnych kolumn, tak jak i samego amplitunera w pełni (oile nie byłoby możliwości wyłączenia filtru 100Hz i 8kHz), ale w Digital - już tak.

Centralny jako-taki trudno mi doradzić, gdyż sam nigdy nie rozglądałem się za takowym...

Głośnik defniniowany przez producenta jako centralny, powinien z założenia być ekranowany. Wśród samych centralnych raczej chyba nie ma takich bez ekranowania, ale np. adaptowanie typowej kolumny jako centralnej, może nie przejść.
Polem magnetycznym od magnesów kolumn nie uszkodzisz TV ani monitora, jednak może ono wpłynąć na pracę samego kineskopu, objawiając się charakterystycznymi kolorowymi odbarwieniami w obszarach, do których zbliżone jest źródło pola magnetycznego. Kineskopu to wprawdzie też nie uszkodzi, tym nie mniej jednak magnesuje się jego maskownica, pozostawiając odbarwienia nawet po oddaleniu kolumn, i potem usuwanie tego jest trudne jak cholera...

ROCKY HORROR

Specjalista -

Szemot
 Wysłana - 5 luty 2005 15:01      [zgłoszenie naruszenia]

Hehe niestety zmieniałem post gdy juz odpisywałes mi. Możesz zatem ewentualnie ocenic te 2 amplitunery [http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40925882] i [www.allegro.pl/show_item.php?item=41337742] Oprucz tego niestety nie moge mieć identycznych kkolumn. Nie zmienię już tych co mam. Moge tylko dokupic centralna co najwyżej. Wydaje mi sie, że kolumny sa całkiem spoko.A jakie to sa to napisane w pierwszym mym poście.

Zmieniony przez - Szemot w dniu 2005-02-05 15:02:32

Rafacker
^_^
 Wysłana - 5 luty 2005 23:35      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli miałbym wybierac , to wziąłbym tego panasonica, ale osobiscie wybralbym inną markę
chcialbym jeszcze powiedziec ze dobre kino bez subwoofera nie ma racji bytu, kolumny przednie nie powinny być obciążane najniższym basem
do tego celu wlasnie stworzono subwoofer, zadna kolumna nie odtworzy takiego basu jak subwoofer aktywny, z wlasnym wzmacniaczem, regulacją itd.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

R. Horror
 Wysłana - 6 luty 2005 02:05      [zgłoszenie naruszenia]

>>kolumny przednie nie powinny być obciążane najniższym basem

>>do tego celu wlasnie stworzono subwoofer

Przedewszystkim subwoofer powstał z myślą o zaoszczędzeniu przez producenta na normalnych kolumnach, oraz zachęcie klienta, który w konsekwencji - też zaoszczędzi. Efekt akustyczny takiego rozwiązania jest żałosny, ale fakt ten traci jakiekolwiek znaczenie w sytuacji, gdy klientowi można wcisnąć najbardziej wymyślny kit, bo 90% ludzi twierdzi że się "nie zna"..

Hm.. Wybór aukcji z Allegro nie był zbyt trafny, właściwie propozycje padły na chyba najgorszych możliwych producentów. A szczerze mówiąc z dwojga złego nie mam pojęcia co bym wybrał...
Tak czy inaczej Sony i Panasoniki/Technicsy radzę omijać szerokim łukiem, a poszukac coś np. Yamahy...

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2005-02-06 06:10:54

ROCKY HORROR

Specjalista -

Szemot
 Wysłana - 6 luty 2005 13:05      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem, wolałbym wybrać coś Diory (jeśłi robi amplitunery) bądz harmana. Ale mam ogranizony zakres cenowy czyli do 500zł. Tak czy inaczej myslę, że nawet Sony czy Panasonic będzie lepszym wyborem niż mam. Obecnie przednie jada na stereo wzmacniacz Sony a tylne na zwykłej miniwieży Sony. Może i dobra jest ale to nadal miniwieża :D.

R. Horror
 Wysłana - 6 luty 2005 14:04      [zgłoszenie naruszenia]

Diora niestety nie zdążyła już stworzyć nic wielokanałowego. Chociaż gdyby firma nadal pracowała, i to własnymi drogami a nie implementacją aplikacji Sanyo, to miałaby niezłe pole do popisu...

Po dłuższych przemyśleniach musze powiedzieć, że przedewszystkim nie brałbym amplitunera ze stopniem mocy wykonanym na wzmacniaczach scalonych. W Panasonicu najprawdopodobnie znajdą się dwie trójkanałowe kości SVIxxxx. W przypadku ewentualnej awarii, bardziej będzie się opłacało kupić nowy sprzęt . I wprawdzie Sony wcale lepszy nie jest, ale takich pajacyków już chyba nie robił. Jest więc większe prawdopodobieństwo, że amplituner tej firmy bedzie na tranzystorach, co by ukierunkowało wybór raczej na nią.
Najlepiej by było, gdybyś przed zakupem mógł obejrzeć dokładnie sprzęt, i przez kratki w obudowie (bo wątpię żeby sprzedawca pozwolił zdjąc obudowę - chociaż zapytać można ) przyjrzeć się jego bebechom - Czy jest na tranzystorach czy czymś innym...

ROCKY HORROR

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jakie głośniki do amplitunera 5.1

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL