Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1494 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Jakie kolumny 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jakie kolumny"   

grzechh
 Wysłana - 3 wrzesień 2004 20:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam serdecznie! Mam amplituner Technisc SA-EX140, do tego podłączone Tonsile Perfect 150. Przyznam, że gra to średnio, dudniące basy, matowy dźwięk. Szukam kolumn, które będą skierowane na uwydatnienie średnich częstotliwości, w granicach 500-1000Hz i miękki, głęboki basik(słucham na tym jazzu). Pytanie niezbyt profesjonalne, ale proszę o radę. Ok 1000 mógłbym na to przeznaczyć. Z góry dziękuję.

pawciu1234
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 04:59      [zgłoszenie naruszenia]

czleku sam sie niwelujesz w zeznaniach mieki i gleboki bas to nie sredni ton , to czego pragniesz ksztaltuje sie w granichach 200 - 500 hz i na tym sie skup .

zoltarek
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 08:24      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko jest pojęciem wzglednym i zależy od upodobań , te 200-300Hz to jest własnie przykry dudniący bas. Przy cenie 1kzł, tannoy M2 by mogł spelnić Twoje oczekiwanie, może phonar compact. W przypadku gdy posiadasz kolumny Perfect 150, moze lepiej by było rozpocząć przygodę z dźwiękiem, wymieniąc wzmacniacz, który byłby wstanie te kolumny kontrolować. Kiedeś miałem technicsa ( chyba nawet lepszego od Ciebie ), pracował z kolumnami BOLERO200. Bas był słaby, a jak się pojawiał to był właśnie dudniący. Wymiana wzmacniacza dużo polepszyła, a jak później wymieniłem jeszcze kolumny to już zrobiło się fajnie.

Pozdrawiam

Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2004-09-06 08:53:43

[simedia.pl/]

Znawca -

grzechh
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 11:04      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie. Zanim kupiłem wzmacniacz podłączałem stary radiomagnetofon do lampowego gramofonu (chyba jakieś 5W to miało) i to szło na kolumny. Powiem, że wcale nie grało to cicho, poza tym brzmienie, mimo tego, że mono, głebokie i ciepłe (właśnie to czego szukam). Czy istniała by taka możliwość, aby zmontować wzmacniacz stereofonioczny z 2 takich gramofonów i podłączyć go jako "przedwzmacniacz" do tego technicsa?? Jakie to dałoby efekty?

zoltarek
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 11:18      [zgłoszenie naruszenia]

Możliwość jest, a jeżeli chodzi o efekty to ja uznaję teroie, że każdy sprzęt psuje dźwięk. Tak więc w tej sytucji będziesz miał dźwiek zepsuty przez technicsa i dodatkowo przez bufory lampowe. Nie zmiania to faktu, że wielu osobom to się podoba i dlatego w handlu są dostępne gotowe drogie takie bufory oparte na lampach. Jak sam niesprawdzisz niebędziesz wiedział. Myślę, że jednak w Twojej sytuacji najwięcej da zmiana wzmacniacza.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

grzechh
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 14:41      [zgłoszenie naruszenia]

Spróbuję pobawić się na początek tymi lampami, zobaczę jaki dadzą efekt. A co do wzmacniacza, to za jakim typem miałbym się rozglądać? Moja wiedza w tej dziedzinie jest bardzo skromna, do tej pory miałem tylko doświadczenie z tym Technicsem. Dzięki za cierpliwość. :)

zoltarek
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 15:17      [zgłoszenie naruszenia]

Może jakiegoś Roterka z drugiej ręki. Jest to sprzęt japoński o brytyjskich korzeniach. Do jazzu wsam raz, szczególnie jeżeli chodzi o małe składy.

[simedia.pl/]

Znawca -

Rafacker
^_^
 Wysłana - 22 wrzesień 2004 23:53       [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli chcesz uparcie nowe kolumny grające dobrze średnicą polecam wharfedale diamond lub eltax discovery

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jakie kolumny

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL