Witam serdecznie! Mam amplituner Technisc SA-EX140, do tego podłączone Tonsile Perfect 150. Przyznam, że gra to średnio, dudniące basy, matowy dźwięk. Szukam kolumn, które będą skierowane na uwydatnienie średnich częstotliwości, w granicach 500-1000Hz i miękki, głęboki basik(słucham na tym jazzu). Pytanie niezbyt profesjonalne, ale proszę o radę. Ok 1000 mógłbym na to przeznaczyć. Z góry dziękuję.
czleku sam sie niwelujesz w zeznaniach mieki i gleboki bas to nie sredni ton , to czego pragniesz ksztaltuje sie w granichach 200 - 500 hz i na tym sie skup .
Wszystko jest pojęciem wzglednym i zależy od upodobań , te 200-300Hz to jest własnie przykry dudniący bas. Przy cenie 1kzł, tannoy M2 by mogł spelnić Twoje oczekiwanie, może phonar compact. W przypadku gdy posiadasz kolumny Perfect 150, moze lepiej by było rozpocząć przygodę z dźwiękiem, wymieniąc wzmacniacz, który byłby wstanie te kolumny kontrolować. Kiedeś miałem technicsa ( chyba nawet lepszego od Ciebie ), pracował z kolumnami BOLERO200. Bas był słaby, a jak się pojawiał to był właśnie dudniący. Wymiana wzmacniacza dużo polepszyła, a jak później wymieniłem jeszcze kolumny to już zrobiło się fajnie.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2004-09-06 08:53:43
Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie. Zanim kupiłem wzmacniacz podłączałem stary radiomagnetofon do lampowego gramofonu (chyba jakieś 5W to miało) i to szło na kolumny. Powiem, że wcale nie grało to cicho, poza tym brzmienie, mimo tego, że mono, głebokie i ciepłe (właśnie to czego szukam). Czy istniała by taka możliwość, aby zmontować wzmacniacz stereofonioczny z 2 takich gramofonów i podłączyć go jako "przedwzmacniacz" do tego technicsa?? Jakie to dałoby efekty?
Możliwość jest, a jeżeli chodzi o efekty to ja uznaję teroie, że każdy sprzęt psuje dźwięk. Tak więc w tej sytucji będziesz miał dźwiek zepsuty przez technicsa i dodatkowo przez bufory lampowe. Nie zmiania to faktu, że wielu osobom to się podoba i dlatego w handlu są dostępne gotowe drogie takie bufory oparte na lampach. Jak sam niesprawdzisz niebędziesz wiedział. Myślę, że jednak w Twojej sytuacji najwięcej da zmiana wzmacniacza.
Spróbuję pobawić się na początek tymi lampami, zobaczę jaki dadzą efekt. A co do wzmacniacza, to za jakim typem miałbym się rozglądać? Moja wiedza w tej dziedzinie jest bardzo skromna, do tej pory miałem tylko doświadczenie z tym Technicsem. Dzięki za cierpliwość. :)
Jeśli chcesz uparcie nowe kolumny grające dobrze średnicą polecam wharfedale diamond lub eltax discovery