wprowadziłem się do mieszkania i mam problem z telewizją z kablówki:
pokój 1 z gniazdem głównym, ja chciałbym mieć tv w pokojnu nr 3, czerwone na zdjęciu to kable, zielone gniazdka.
w pokoju nr 1 jest gniazdko do ktorego podłaczony jest internet.
zza ściany wystaje kabel, który prowadzi do gniazdek w pok 2 oraz 3.
kabel ten zakończony jest wzmacniaczem sygnału, który podłączony jest również do zwykłego gniazdka elektrycznego. Ze wzmacniacza wychodzi kabel antenowy zakończony męską końcówką, więc nie pasuje mi do gniazdka antenowego.
Teraz moje pytanie. Jak to zorbić żeby TV była we wszystkich pokojach, wiem zę wcześniej byl juz taki podział jednak poprzedni mieszkaniec poodłaczał wszystko od tego gniazdka i nie wiem czy nie zabral jakiejś części potrzebnej do uruchomienia tego.
Z tego co sie orientowałem w sieci, to chyba muszę kupić SPLITER, jednak jak to wszystko podłaczyć, na razie rozumuje tak:
z gniazdka prowadze kabel antenowy i połączam do spitera, z drugiej strony splitera podłaczam kabel, który biegnie na pokoje 1 i 2 oraz kabel antenowy prosto do TV w pokoju nr 1?
tylko gdzie wtedy umieść ten wzmacniacz?
Dzięki z góry za pomoc.
p.s. Nie znam sie na tym i prosze o łopatologiczne odpowiedzi ; )
Zmieniony przez - SnO_Oper w dniu 2010-10-03 14:10:41
Zmieniony przez - SnO_Oper w dniu 2010-10-03 14:13:14
Zmieniony przez - SnO_Oper w dniu 2010-10-03 14:27:03
zobaczymy jak z tym spillterem pójdzie, wydaje mi sie że ten wzmacniacz caly czas tam był i to w użytku... dlatego pytam sie jak to zgrać żeby działało ; )
Niestety, to nie jest całkiem prawdą! Sygnał z kablówki jest na tyle silny, że na TV nr.1 można go odbierać czysto, na TV Nr.2 już z szumami a na trzecim - praktycznie już całkiem kiepsko. Dlatego tak się dzieje, bo rozdzielacz sygnałów (pasywny - czyli bez wzmacniacza) obniża sygnał o przynajmniej 3 dB. W takim szeregowym układzie (kable są tak położone, że bez położenia nowej instalacji inne połączenie nie jest możliwe) wymagany jest rozdzielacz (splitter) ze wzmacniaczem za każdym TV. Schemat takiego połączenia na załączonym obrazku.Trzeba zakupić dwa rozdzielacze ze wzmacniaczem i połączyć tak jak na rysunku.Obawiam się, że jeden wzmacniacz nie da dobrych rezultatów. Kabel trzeba przeciąć i połączyć WEJŚCIE wzmacniacza (jedna kropa czerwona) a WYJCIA (dwa) dwie i trzy kropy.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-10-03 23:34:17
do splittera, w którym muszę użyć wejścia nazwijmy je "zwykłym"
i teraz od splittera mamy dwa wyjśćia:
1) do wzmacniacza i tu będzie kabel z końcówkami "zwykła"<->"zwykła" i potem już wzmacniacz ma podłączony kabel na pokoje 2 i 3
2) do TV kabel z końcówkami "zwykła"<->"męski"
pytanie zadaje w celu upewnienia się.
Zmieniony przez - SnO_Oper w dniu 2010-10-04 00:01:56
Cała sprawa wygląda tak, że wszystkie złącza muszą do siebie pasować. Logiczna "łamigłówka" jest do rozwiązania. Z tego Twojego tłumaczenia niewiele mogę się domyśli jako, że nie używasz właściwych nazw złączek. To nie szkodzi bo i tak nie podłączysz innych jak te, które będą pasowały.
próbowalem również dać splitter w pokoju nr 1 a wzmacniacz w pokoju nr 3 i do odbiornika, i niestety 3 programy i snieżą...
Chyba po prostu poszukam kogoś kto sie na tym zna i wszystko ładnie podłączy.
przepraszam za post pod postem ale zapomniałem o "edytuj"
Zmieniony przez - SnO_Oper w dniu 2010-10-04 22:22:10