| Autor |
"Kanał w TV na VCR (video)" |
|
|
Garfi
|
|
Wysłana - 5 wrzesień 2005 16:05 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Telewizja'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Skąd mam wiedziec na jakim kanale mojego telewizora odbiera video. Chodzi mi o sytuacje kiedy musze monitorowac obraz przegrywanych kaset vhs. Musze nastawic na odpowiedni kanał w telewizorze a potem szukac obrazu (zmieniając na moim video kanały :(
(ps: nie jest to kanał 0, nie mam juz instrukcji)
Czy jest jakis uniwersalny sposób (zebym wam nie podawał modeli sprzętu itd)
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Ale o co Ci chodzi?
Magnetowidy mają ustawianą częstotliwość z tyłu, przy gniazdach antenowych(małe pokrętło, albo częściej mała śrubka).
Tam ustawiasz kanał na jakim będzie "nadawać" magnetowid.
Później trzeba to znaleźć w telewizorze i tyle.
Gdzie tu problem?
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Lepiej jest nie "grzebać" przy magnetowidzie bo taki magnetowid współpracuje z czyimś TV (np. zwykle się pożycza od kogoś drugi) i wtedy po oddaniu mogą być kłopoty z dostrojeniem. Trzeba podobnie jak przy "łapaniu" stacji poszukać po częstpotliwości i "złapać wideo" w programatorze TV. W niektórych MGTV był z tyłu przełącznik i można było uzyskać pasy pionowe (obraz kontrolny). Najlepiej jednak całkiem odłączyć antenę TV od odbiornika i puścić jakąś charakterystyczną taśmę na odtwarzanie przy połączeniu kablem RF telewizora z magnetowidem. Wtedy bez problemu znajdzie się tą jedną jedyną "stację" przestrajając TV zwykle w zakresie UHF (IV -V pasmo).
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-09-06 17:23:08
|
|
Garfi
|
|
[Preskaler:] aha, no rozumiem, wiec wystarczy jak normalnie podłacze video z TV, włoze kasete vhs, puszcze play, a na telewizorze bede "łapał kanał" na którym mam mi sie pokazac ten obrazek z kasety?? Nie musze włączac AV na telewizorze?? |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|
|
|
Garfi
|