Witam. Przeglądając różne lampy tylne do motorku, natrafiłem na bardzo ciekawe rozwiązanie. Lampa jest z diód, świetnie wygląda, a co najważniejsze ma wbudowane kierunki, które działają z lampą w całkiem inny, niespotykany sposób. Myślę, że jest to super rozwiązanie, gdyż pozbyłbym się wreszcie zwykłych kierunkowskazów, które tylko szpecą zabawkę. W grę wchodzi tylko własne wykonanie tej lampy, z uwagi na to, iż nie stać mnie na jej nabycie, bo na allegro kosztuje aż 390zł. Podaję link z filmikiem jak to działa
Zmieniony przez - proficekp w dniu 2010-02-21 15:46:09
Zmieniony przez - proficekp w dniu 2010-02-21 15:46:45
Zmieniony przez - proficekp w dniu 2010-02-21 15:47:41
Nie wiem jaki przekaźnik czy coś w tym stylu tu zastosować(widać na załączonym schemacie o co mi chodzi). Nie wiem też jak zrobić, żeby diody zachowywały się jak żarówki dwuwłóknowe. I jakie wg was diody będą lepsze, 12V czy 3V z rezystorkami?
Z góry dzieki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - proficekp w dniu 2010-02-21 15:48:50
Taki mały off topioc
Moim zdaniem, tego typu rozwiązanie nie powinno być wogóle dopuszczone do ruchu drogowego, bo nie ma zachowanego rozstawu między kierunkowskazami i jak ktoś jedzie za Tobą i widzi coś takiego po raz pierwszy, to w sumie nie wie czy kręcisz w prawo czy w lewo, czego konsekwencją jest zmniejszenie Twojego bezpieczeństwa. Wiem, że ktoś może powiedzieć, że jest to seryjnie stosowane, ale mnie osobiście jako użytkownikowi dróg ten pomysł się bardzo nie podoba. Ja raz miałem przypadek, kiedy skręcając w lewo w nocy na motorze, już podchodząc do skrętu, zostałem wyprzedzony przez samochód i powiem szczerze, że była to wina właśnie kierunkowskazów, których ten kierowca mógł nie zauważyć. Trzeba się czasem zastanowić co jest ważniejsze, czy ładny wygląd czy bezpieczeństwo moje i jak to było w moim przypadku- pasażera.
Co do samej elektroniki to chyba dobrym rozwiązaniem byłoby połączenie LED-ów na 3V po 3 lub 4 w szereg + rezystor. Żeby uzyskać efekt do światła STOP, to albo zastosować dwa rezystory o różnych wartościach, albo np. połączyć to tak, żeby np. 6 świeciło normalnie, a 10 podczas hamowania. Do samych kierunkowskazów, można by zastosować diody dwukolorowe... Jest kilkanaście rozwiązań. Przekaźnik można zastosować, albo sam przełącznik kierunkowskazów rozwiązać tak, żeby po włączeniu kierunkowskazu w lewo wyłączać lewą część lampy, a włączyć te diody które odpowiadają za kierunkowskaz oczywiście przez przerywacz.
Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-02-21 16:38:03
Tak, co do bezpieczeństwa wszystko już przemyślałem, zastosuję jeszcze z każdej strony po kierunkowskazie obrysowym wmontowanym w owiewke. Teraz dlaczego się na taka lampe zdecydowałem? Gdybym nawet chciał mieć normalne kierunkowskazy, to nie mam zabardzo jak ich zamontować, gdyż poprzedni właściciel zdemontował plastik od trzymania tablicy i kierunkowskazów oraz wpadł na świetny pomysł zamontowania beznadziejnych obrysówek z mielocha, których praktycznie nie widać. Kupno tego brakującego plastiku by mnie za dużo kosztowału i w kwestii pieniędzy, jak i przeróbek. Dlatego padło na takie rozwiązanie.
Co do senda sprawy, jestem laikiem w sprawach rezystorów, przekaźników, przerabiania takich obwodów etc. Nie wiem jak podłączyć jedną diode pod 2 źródła zasilania( STOP i pozycyjne), tak żeby w momencie włóączenia STOPu, nie było zwarcia(o ile takie ma prawo być, bo już sam nie wiem jak to działa). Prosiłbym o dokładną rade, jak to wykonać, lub jakiś schemacik, bo w tych sprawach raczej ciężko mi bedzie domyslić się szczegółów. Pozdrawiam
Cóż, w takim ukłądzie przekaźniki miniaturowe.
Dla sprawy "pozycyjne-stop": diody zasilane są przez rezystory ze żródła "pozycyjnego". Napięcie "stop" podawane jest na cewkę przkażnika, którego styki dołączą równolegle do wspomnianych rezystorów kolejne rezystory- rezystancja wypadkowa zmniejszy się, diody zaczną mocniej świecić.
Podobnie z kierunkowskazami. diody czerwone zasilane są poprzez styki dwóch przekaźników. Normalnie, bez napięcia są to zamknięte styki. Impulsy z przerywacza otwierają te styki.
Mam za mało czasu dziś na schematy, a poza tym: jakie masz napięcie na tym motorku.