Witam, zanim zakupie kino domowe chcialem upewnic sie, ze dobrze wybralem :)
Planuje zakupic na raty (do 1000zł) jakies kino i na podstawie teamtow na tym forum i innych napotkalem firme KODA (przedtem patrzylem na te male plastikowe zestawy z hipermarketow).
Zestaw, który mnie interesuje za ta cene jest pod tym linkiem :
[http://www.koda.com.pl/koda_show_prod.php?show=dra660_av701_sw500p]
Jedynie subwoofer mnie zastanawia bo wyglada nieco inaczej niz reszta wooferow tej firmy :) Ale po takiej cenie nie spodziewam sie cudow zreszta i tak cale kino prezentuje sie o niebo lepiej niz te pliastikowe. Moje pytanie brzmi czy jakosc tego kina jest na wysokim poziomie i czy za ta cene kupie lepszy zestaw innej firmy? :)
pozdrawiam
Może za bardzo sie nieznam na kinie, ale zaskoczyła mnie waga tych kolumienek. Para monitorków waży 2,6 kg, czyli bardzo mało. Pozadne monitorki mogą ważyć 7kg sztuka. Przy tak niskiej wadze można sie spodziewac bardzo ciekich ścianek, czyli przy wiekszych mocach i glośnościach moga sie wdawać nam we znaki nieprzyjemne rezonanse obudowy. Mimo to cena jest dość niska jak na taki zestaw. Proponuje zastanowic sie nad jakimś pożadnym zestawem 2,1 za ta cene powinien zaoferowac wiecej niz te kody, przynajmniej do muzyki ;).
2. Sam odtwarzacz DVD nie odtwarza plyt DVD+R i DVD+RW. W chwili obecej powinien czytac przynajmniej DVD+R.
3. Przy DVD pisza, ze jest multiregion, ale nie mam nic o odtwarzanych systemach. W chwili obecnej sa na rynky zarowno DVD z wbudowanym konwerterem cyfrowym i odtwarzaja np. dysk NTSC (amerykanski) w systemie PAL i na odwrot. Czyli telewizor moze byc tylko PAL-owski (lub tylko NTSC w Stanach). A sa takze takie, co co prawda czytaja wszystkie regiony, ale odsylaja do telewizora sygnal w systemie plyty, czyli jezeli DVD jest w NTSC, to do telewizora pojdzie tez NTSC i musisz miec telewizor multisytem. Zwykle producenci chwala sie tym i gdzies w opisie mamy NTSC/PAL - a tutaj nic?
Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-08-04 21:09:23
Jesli chodzi o dvd to znalazlem inny, ktory notabene jest tanszy od tamtego o 40zł, ale posiada funkcje divix i to o czym wspomniales czyli DVD + R. Nie jestem pewien tylko czy bede mogl zamienic tamto dvd na ten model poniewaz tam jest caly zestaw :< Link do "lepszego" modelu :
[http://www.koda.com.pl/koda_show_prod.php?show=dvd640d]
Martwi mnie tez ten subwoofer poniewaz jest to model SW-500P czyli chyba pasywny, a z tego co wiem do takiego powinno sie miec wzmacniacz (a w tym zestawie go nie ma). Model SW-500 kosztuje 200zł wiecej :/
Sam juz nie wiem jak to z tym jest, a nie chce jechac do katowic (bo w Krakowie nie maja sklepu) i dowiedziec sie, ze musze cos dokupic albo zamienic na inne = drozsze.
Zmieniony przez - Pirania 6 w dniu 2005-08-05 01:51:46
Ale:
ten pierwszy, to amplituner (5x30W +1x60W) z wbudowanym odtwarzaczem DVD, a ten drugi to co prawda lepszy, ale tylko odtwarzacz DVD. Bez wzmacniacza!
Cena odzwierciedla jakość. Mimo wszystko stosunek cena/jakość chyba na +
Aktualna ich cena to 1300 PLN (razem z sub).
Mam dwa pytania:
1. Co sadzicie o tym zestawie? Bylem na odsluchu w ich salonie i jak dla mnie i brata graja bardzo ladnie, takze w wersji stereo przy odtwarzaniu muzy. Czy za taka cene mozecie polecic cos lepszego? Zaznaczam ze to dla mnie cena maksymalna.
2. Jaki sprzet dokupilibyscie do tych kolumn? Nie jestem audiofilem ale nie chce tez kupowac badziewia, myslalem o sprzecie Kody (DRA 660 DVD/amplituner za ok 500 PLN)
[http://www.koda.pl/koda_show_prod.php?show=dra660]
ale moze da sie znalezc cos lepszego w tej cenie.
Czy ktos w ogole ma sprzet tej firmy w domu i moze cos napisac o uzytkowaniu?
Dodam ze nie jestem audiofilem, chce po prostu poogladac filmy i posluchac muzy w miare niezlym dziweku do 2000. Bede wdzieczny za odpowiedz.