| Autor |
"Kolumyn Skart 400 -prośba o opinie" |
|
|
złoty102
|
|
Wysłana - 7 czerwiec 2006 22:55 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam!
Chciałbym zasięgnąć waszej rady odnośnie kolumn Skart 400
[skart.pl/index.php?id=1040&lang=pl]
Czy miał może ktoś z nimi do czynienia? Słuchał ich?
Szperając w necie trafiłem na właśnie takie i bardzo mnie zainteresowała mnie oferta tej dirmy. Warte są one swojej ceny? (chciałbym kupić 2)
Co innego mogli byście zaproponować jako alternatywe?
Pozdrawiam!
| |
|
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Niskotonowe STX albo Alfred około 40zł/szt.
Średniotonowe STX około 22zł/szt
Wysokotonowe +/- 20zł/szt
Zwrotnice - 30zł/szt
Całość ok. 300zł brutto za 2 kolumny, doliczając obudowy i reszte wyjdzie około 400-450zł brutto rzeczywistego kosztu
Ty chcesz kupić dwie za 1260zł ????? Toż to wyzysk w biał dzień :/
Znawca -
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Producenci i typy głośników są wyszczególnione - nisko- i średniotonowy STX, wysokotonowy Philips.
Koncepcja konstrukcyjna prawie żywcem "zerżnięta" ze Scherzo 350 Tonsila. Za 600..700zł można mieć już używane Scherzo w doskonałym stanie, a przepaść różnicy jakościowej jest oczywista ...
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2006-06-08 02:31:25
 |
|
|
|
złoty102
|
|
Hmm.. nie wiedziałem że to aż tak małe koszty zrobienia takiej kolumny.. .
Po prostu, patrząc na parametry, ta kolumna wydała mi sie niezła. Nie znam się na tym więc dlatego też pytam tu na forum :]. Czy możecie zaproponować coś jeszcze w podobnej klasie/cenie? Dobrze by było, gdyby można było to w miare łatwo dostać, jak patrzyłem tych Sherzo 350 jest np. na allegro tylko jedna sztuka...
A co powiedzieli byście na taką alternatywę:
[http://www.allegro.pl/item109091923_kolumny_przednie_kino_domowe_stx_gwarancja_450_w.html] ?
Tak ogólnie to powiem o sobie że chciałbym kolumny do domu, ale również takie, które poradziły by sobie na prywtkach w lokalu. Muzyka jakiej najczęsciej słucham to dyskotekowa, dance, czasem techno.
Z tymi Sherzo 350 może być problem, bo uzywane są raczej mało dostępne (a jak stoją nowe? Gdzie można je kupić)?
Pozdrawiam!
Zmieniony przez - złoty102 w dniu 2006-06-08 20:54:38 |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
|
|
|
złoty102
|
|
|
|
|
R. Horror
|
|
Nowych Scherzo niestety nie da sie kupić, seria została już wycofana z produkcji. Istniała również bliźniacza, późniejsza seria Voyager , w której zachowano dokładnie te same modele kolumn (120, 200 i 350), zmieniono jednak trochę stylistykę maskownic.
W swoich (a tym nie mniej obecnych!) czasach były to kolumny dość innowacyjne pod względami technologicznymi. Wykorzystanie dwóch głośników - na dole i na górze kolumny, uniemożliwia wzbudzenie najniższego rezonansu we wnętrzu obudowy kolumny, eliminując tym samym jego negatywny wpływ na parametry.
Na tylnej ścianie obudowy zostały umieszczone otwory basowe, pozwalające wykorzystać ścianę pomieszczenia jako reflektor akustyczny. Przy odległosci 20..40cm kolumny od ściany, poziom najniższych częstotliwości wzrasta o około 3dB.
Płytka czołowa głośnika wysokotonowego zostałą wyłożonaa pianką tłumiącą dźwięk, co polepsza właściwości kierunkowe głośnika.
Bez wątpienia są to doskonale grające kolumny, a przy tym stosunkowo uniwersalne pod względem rodzaju muzyki. Nie ma potrzeby wsporwadzania przeróbek. W tej cenie (600..700zł) trudno o coś lepszego...
 |
|
|
|
złoty102
|
|
|
|
|
DjDamian
|
|
Bierz któregoś z Denonków, Harman ok, ale co do brzmienia są mieszane opinie, sony to nie sprzęt...
Znawca -
 |
|