Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2295 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Kondensator i stabilizator - zdjecia i opis NOWE !!!!!!!!!!!! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Kondensator i stabilizator - zdjecia i opis NOWE !!!!!!!!!!!!"   

Marcikw
 Wysłana - 8 styczeń 2004 21:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Cewka zamontowana na wale ma dwa uzwojenia jedno na 12V i drugie na 6V. Napięcie wytwarzane przez uzwojenie 12V podczas jazdy wynosi ok. 40V natomiast uzwojenie 6V wytwarza ok. 13V.
1. Od uzwojenia 6V.
Napięcie wytwarzane przez uzwojenie 6V poprzez bezpiecznik dochodzi do mostka gretza (wstawiłem mostek zamiast prostownika selenowego) mostek gretza prostuje napięcie z ok. 13V na 6,2V i to napięcie dochodzi do akumulatora. Ja chciałem za mostkiem a przed akumulatorem podłączyć kondensator który sprawiłby zwiększenie napięcia w granicach od 7,8V do max 8,4V. Poszukuje wzorów jaka ma być pojemność kondensatora aby uzyskać taki właśnie efekt.
2. Od uzwojenia 12V.
Napięcie wytwarzane przez uzwojenie wynosi ok. 40V. To napięcie poprzez bezpiecznik i stacyjkę dochodzi do żarówki 12V. Podczas małych obrotów silnika żarówka nie przepala się lecz po pewnym czasie jazdy już niestety tak gdyż właśnie wtedy napięcie wzrasta do ok. 40V. A podczas małych obrotów spada mniej więcej do 20V. Ja chciałbym przed żarówką umieścić układ stabilizatora który utrzymywałby napięcie rzędu 15V. Jak obliczyć i zrobić taki układ.

Marcikw

Preskaler
 Wysłana - 9 styczeń 2004 06:45       [zgłoszenie naruszenia]

Nie ma lepszego rozwiązania jak oryginalne, chyba że jest uszkodzony regulator napięcia /tzw. regler/. Podłączenie kondensatora nic ciekawego nie da bo akumulator sam w sobie jest takim jakby kondensatorem o b. dużej pojemności. Uważam, że jeśli masz problem z ładowaniem akumulatora to uszkodzenie należy szukać w reg. nap. i akumulatorze.
Nie wiem dlaczego drugi raz ten sam problem jest, przez Ciebie przedstawiany? Napisz poprostu, że nie jesteś zadowolony z mojej odpowiedzi i czekasz na inne porady.

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Kondensator i stabilizator - zdjecia i opis NOWE !!!!!!!!!!!!

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL