Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1064 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Kondensatory 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Kondensatory"   

TJM
 Wysłana - 7 wrzesień 2003 00:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Znacie jakiś sklep internetowy gdzie mają kondensatory 2200/3300 uF na 16V o różnych średnicach i rozstawach nóżek ?
Kilka na płycie głównej od kompa mi się z lekka wydęło i muszę wymienić, a chciałbym uniknąć odstawania ich od płyty i kupić podobne rozmiarami, mają około 7mm srednicy (wysokosc nie gra roli). W okolicznych sklepach mają same wyglądające jak cysterny, niektóre 2 razy większe od tych z płyty

mikeb
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 00:26      [zgłoszenie naruszenia]

Mozesz sprobowac na [www.inter-chip.pl]
Zamawialem u nich i wiem, ze maja ogolnie b duzy wybor towaru. Jak zamawiasz to dzwonisz na bezplatna linie telefoniczna i mozesz sie zapytac.. Dostawa w ciagu 2 dni.. Jest tylko 1 problem.. Ostatnio (czytaj dawno temu, z 2 lata bedzie) jak zamawialem koszt minimalnego zakupu byl na 20 zl, przesylka chyba z 3-4 zl byla..

A tak wogole to zauwazylem ze na mojej plycie tez sie wybrzuszyly kondensatory.. Z tego kolo zlacza AGP i pamieci nawet elektrolit wycieka powoli ( jest zaschniety na jego powierzchni, tej z wycieciem ).. Wiec mam pytanie!

Czy to jest grozne, jakie moga byc objawy tego zjawiska, dlaczego tak sie dzieje ( nie chodzi mi o odp typu ze za wysokie napiecie na kondensatorze, ale np dlaczego jest za wysokie i co na to producent - u mnie MicroStar ), czy np system jakos wolniej chodzi.. noo nie wiem co jeszcze.. Piszcie wszystko co o tym wiecie! Z gory dzieki za odpwiedzi..

Pozdrawiam..

TJM
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 00:32      [zgłoszenie naruszenia]

Hm, jest to jakieś niebezpieczeństwo bo jak się np. zrobi zwarcie to może polecieć sporo elektroniki na płycie (zależy gdzie jest kondensator). Brak pojemności na zasilaniu procesora czasami objawia się niestabilnością systemu (niedawno naprawiałem płytę gdzie był taki problem). A często jest tak że płyta na której dużo kondensatorów się "otworzyło" wcale się nie uruchamia, dopiero po wymianie.
U mnie to stadium początkowe i jeszcze pewnie długo by tak działało, ale naprawię to zanim walnie do końca.

Ss
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 15:30      [zgłoszenie naruszenia]

[www.tme.com.pl]
[www.cyfronika]....... (w miejsce kropek se wstaw końcówkę, se poszukaj)
albo znajdź stronkę firmy która zajmuje się prawie tylko kondensatorami, wiem że takie są bo widziałem (no i polskie)

--------------------
Zrób SE to sam

TJM
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 17:30      [zgłoszenie naruszenia]

z tme na codzień korzystam ale tam cięzko dostać to co akurat chcę. A w sklepie cyfroniki nie ma elektrolitów o takich rozmiarach żeby mi pasowały. Często u nich zamawiam ale trochę większe i potem na płycie odstają. Tym razem chyba też tak zrobię, bo kondensatorów o takich wymiarach jak są na mojej płycie nigdzie nie mogę znaleźć.

Ss
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 19:08      [zgłoszenie naruszenia]

Polska to wieś, wielu fajnych rzeczy tu nie kupisz

--------------------
Zrób SE to sam

mikeb
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 23:06      [zgłoszenie naruszenia]

Mam taki dziki pomysl zebys kupil sobie jakas uszkodzona plyte na allegro.. Co ty na to? Moze nawet ten sam model znajdziesz... Jeszcze napisz jaka lutownica bedziesz to lutowal, moze tez sobie kond wymienie.. Mam tylko problem bo nie posiadam takiej lutownicy na gorace powietrze ani z regulacja temp.. A transformatorowka to chyba nawet najlepszy fachowiec sie nie podejmie grzania takiego sprzetu.. Sam mam spore doswiadczenie ( taki zawod sobie wybralem ;)) ) w lutowaniu, ale do prażenia mainborda chyba sie nie zabiore..

TJM
 Wysłana - 11 wrzesień 2003 02:02       [zgłoszenie naruszenia]

Szkoda kasy na uszodzoną płytę, pewnie wyjdzie kilka razy drożej od samych kondensatorów. Poza tym nie można być pewnym ich jakości. Ja zainwestowałem i kupiłem teraz dobrej jakości kondensatory i wymieniam za jednym zamachem wszystkie. Co prawda wymiar nie pasuje i będą odstawać od płyty na nóżkacg, ale nikt z tego nie będzie strzelał, ważne żeby działało dobrze a wyglądać nie musi.
A co do lutowania to mam taką precyzyjną lutownicę z cieńkim grotem której zawsze używam do takiej dłubaniny.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Kondensatory

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL