| Autor |
"Kondensatory" |
|
|
ttrol
|
|
Wysłana - 15 czerwiec 2003 23:13 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam niecodzienne pytanie. Posiadam kondensatory na 56V, czy mogę je zastosować do napięcia 58V? Są to drogie Black Gate'y o pojemności 8200uF i nie chciałbym ich zniszczyć, mają służyć jako filterek do zasilacza końcówki mocy. Bardzo mi zależy na szczerych odpowiedziach, bo ja nigdy nie stosowałem kondensatorów w warunkach przekraczających znamionowe. Czekam z niecierpliwością...
ttrol
| |
|
 |
|
|
|
TJM
|
|
Nie jest to chyba najlepszy pomysł, ponieważ raczej trzeba dbać o to żeby zapas był a nie żyłować na maksa.
Zapraszam na SFD w sieci IRC: #sfd - półoficjalna strona kanału: [lesniczy.glt.pl]
Strona nie istniejącego jeszcze (oficjalnie) KFD -> [kfd.glt.pl]
Trust No One... Lame_Hunters.sq... SFD has You |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Zważ na to, że po wejściu do Uni podniosą napięcie zasilające do 240V.
Niby powinny wytrzymać, ale takie experymety zawsze napawały mnie strachem.
Pozdrawiam
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
sebek1234
|
|
Ja slyszalem, ze zwieksza napiecie do 230V. A co do wytrzymalosci kondensatorow to ostatnio mi eksplodowal niczym petarda kondensator 100uF/25V wiec ja bym sie bal.
|
 |
|
|
|
sebek1234
|
|
Dodam, ze moj nie znajacy sie kolega podlaczyl kondensatory 4700uF/25 pod napiecie 40V i dzialalo, dziwne.
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Podniosą do 240V. 230 obowiazuje w tej chwili. Oczywiście nie oznacza to, że faktycznie tyle wynosi. Zależy od lokalizacji.
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
Hard-Core
|
|
A niemożesz np. zamówić zwykłego elektrolita 10000uF63V ???
Kosztuja około 20 zł szt.
Na czym Ci zależy?..
Pozdrawiam! Hard-Core!!! |
 |
|
|
|
ttrol
|
|
Na jakości dźwięku, ten wzmacniacz jest dla mnie, nie dla ludzi. Pozdrawiam
ttrol |
 |
|
|
|
Hard-Core
|
|
No fakt...Ale czy kondensator aż tak wpływa na jakość dźwięku?To tylko kondziołki do filtracji napięcia zasilacza...Pozatym taka dużo pojemność chyba dobrze "wygładzi" napięcie...
P.S. Sorry jak mysle źle,ale jestem na tym forum by szukać wiedzy..
 |
|
|
|
ttrol
|
|
Kondensatory w zasilaniu końca mocy mają największy wpływ, pomijając strojenie końca. Głównie chodzi o współczynnik ESR i inne głupoty, które wpływają na S/N, dynamikę, separację L i P oraz na pasmo od środka w górę( Ten temat był już wałkowany z R.Horrorem ). Na przykład markowe Black Gate for Audio 10000uF 63V potrafią kosztować kilkaset złoty sztuka! Pozdrawiam.
ttrol |
 |
|
|
|
Hard-Core
|
|
Spoko...dzięki za info.:)
Bez kitu myslałem że elektrolity w zasilaczu sa tylko do filtracji napiecia.
 |
|