| Autor |
"Które kolumny?" |
|
|
sterydall
|
|
Wysłana - 7 sierpień 2004 17:28 | zgłoś naruszenie regulaminu
|
|
|
R. Horror
|
|
Jeśli głównym przeznaczeniem poszukiwanych kolumn ma być eksploatacja w domu, to zdecydowanie radziłbym poszukać czegoś własnie do domu, a nie na estratę. Brzmienie estradowych głośników w warunkach domowych niewątpliwie nienależy do referencyjnego... Chyba że masz jakieś nietypowo duże mieszkanie, albo zależy Ci wyłącznie na narobieniu głuchego, zmulonego jazgotu
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2004-08-07 19:28:45
 |
|
|
|
sterydall
|
|
hmmm to co bys radził?taka kolumna potrzebna mi jest też na disco na których nieraz gram,to niekupie kolumn 100W bo to niestyknie, jestem w rozsterce:(
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Trudno mi cokolwiek konkretnego doradzić... Kolumny dobiera się do wymiarów i warunków akustycznych pomieszczenia i już posiadanego sprzętu. Sprawę utrudnia też fakt że przeznaczenia będą tak rażąco różne. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie chyba zdecydować się na dwa osobne zestawy...
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Po pierwsze nie sugeruj sie mocą...
A decybelami (dB). Napisz coś więcej niż linki z allegro, jakie masz pomieszczenie w domu, a w jakim masz 'disco'.
Podzielam opinie wyżej. Dom to dom, estrada to estrada. W domu chodzi o jakosć, na estradzie o dB.
Znawca -
 |
|
|
|
wolo
|
|
chcialem zauwazyc, ze to pierwsze "cudo" jest kolumna tylko basowa...
|
|
sterydall
|
|
no własnie to są kolumny przedewszystkim basowe , nie 3droże , ale na disco chodzi o dB, a w domu tez chodzi o dB hehe , na jakości mi az tak niezalezy, wiadomo zeby nie buczało dudniło tylko w miare grało z duzym basem, bo sobie wystawie na polko albo co i gra muzyka...skupmy sie na tym ze kolumna potrzebna mi jest do imprez róznorakiego typu np grill na polku disko w pomieszczeniu ok 20m2
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Ile chcesz na to przeznaczyć?
Jaki posiadasz wzmacniacz?
Znawca -
 |
|
|
|
wolo
|
|
kolego co ty wygadujesz, "no własnie to są kolumny przedewszystkim basowe , nie 3droże , ale na disco chodzi o dB"
decybele decybelami ale nie mozesz przeciez puscic muzyki wogole bez wysokich tonow sam bas, to nawet na dyskotece nie przejdzie, rownie dobrze mozesz sobie zalatwic jakis wielki beben i w niego miarowo tłuc i efekt bedzie taki sam
|
|
sterydall
|
|
mam na to ok 700zł puzniej dokupie wzmacniacz,niechce zeby tylko dudniło u dlatego pytam o rade hakie wybrac zebu to w miare grało
 |
|
|
|
misiowiec
|
|
jak kolumna ma grac tez w domu to musi byc chocby dwudrozna
zreszta zgzadzam sie ze estrada nie bedzie brzmiala w domu tylko zorbi niezly łomot :) ale dzwiek powien byc jakotako slyszalny i tony mozliwe od odroznienia jesli oczywiscie ktos nie jest audiofilem i ceni sobie czystosc i przejrzystosc dzwieku /teraz tak ja myslem podobnie bo tez potrzebne mi sa kolumny do okazyjnych wiekszych imprezek ale nie do dyskoteki i po przejrzeniu paru zestawow w cenie do 1500zl jedyne kolumny domowo-polestradowe o najwiekszej mocy w tym przedziale cenowym i jkotakiej jakosc dziweku ktorych da sie jeszcze posluchac w domu to nasze rodzime TONSIL ALTUS 300 (30cm basu 150W RMS i 92db ) powinny dac sie uslyszec nawet w wiekszym pomieszczeniu :D jedynym problemem jaki sie pojawia to znalezcz do nich wzmacniacz czy szukac w konstruckjacj koncowka +preamp co ma jeszcze zastosowanie domowe czy juz w malych wzmacniaczach estradowych wkoncu to 150W RMS w 8 om , to jest problem ktorego jeszcze nie rozwiazalem. Apropo TONSILA slyszlem jeszcze o limitowanej seri TON 400 2x25cm basu w kolumnie i 200W RMS mysle ze to nawet ALTUSY POBIJE a grac moze nieco podobnie tylko niskie pasmo nie jest takie niskie przez specyficna tube ktoar zostala tam zastosowana ,odluschilwem je ostatnio ale tylko na dyskotece na wybrzezu i maja bardzo przejrzysty wysoki i sredni |
 |
|