Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1832 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
LPT pomocy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "LPT pomocy"   

marcin8051
 Wysłana - 14 kwiecień 2003 09:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

walcze z lpt i narazie lpt wygrywa. prubuję go zmuić do odbierania danych ale on zamiast odbierać to co jest na wejściu to odbiera to co ostatnio tam wysłałem. Jak odebrać żeczywiste dane.

TJM
 Wysłana - 14 kwiecień 2003 09:42      [zgłoszenie naruszenia]

Czasami nie odczytujesz niewłaściwych adresów ?
Jak bawiłem się na amidze to zasadniczo o ile pamiętam były osobne komórki w pamięci dla kilku pinów wyjściowych i wejściowych i przybierały zawsze wartości 255 albo 0

Zapraszam na SFD w sieci IRC: #sfd - półoficjalna strona kanału: [lesniczy.glt.pl]
Strona nie istniejącego jeszcze (oficjalnie) KFD -> [kfd.glt.pl]
Lame_Hunters.sq
Jestem leniem i głąbem i znowu nie zaliczyłem roku.

marcin8051
 Wysłana - 14 kwiecień 2003 10:38      [zgłoszenie naruszenia]

odczytuje w pc adres lpt danych tam jest tylko wyjście d0..d7 i 4- linie sterujące. w opisach mam że najpierw trzeba na d0..d7 wystawiś ff a potem szczytać niestety szczytana wielkość to terz ff mimo że podciągam do 0 kilka pinów

Ss
 Wysłana - 14 kwiecień 2003 22:33      [zgłoszenie naruszenia]

A jaki masz komp? Nowy czy stary? W starych LPT było tylko jednokierunkowe. Wejdź do biosu i przestaw na EPP. Albo zobacz w dokumentacji czy przy LPT napisali "bidirectional". Jeśli chcesz coś odczytać to tylko przez piny sterujące, a D0-D7 używaj do wysyłania danych. Jeśli LPT masz &H378 to piny wejściowe masz pod &H379 i &H37A. Oczywiście przed odczytem musisz ustawić na nich 1. Któryś ze sterujących jest zanegowany.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

marcin8051
 Wysłana - 15 kwiecień 2003 09:56      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za odpowiedz
mam starego kompa lpt nawet niema w biosie bo jest na oddzielnej karci mószę podłączyć się ze sterowaniem do nowego czy jest jakaś szansa że lpt na karcie jest dwu kierunkowe

Ss
 Wysłana - 15 kwiecień 2003 12:24      [zgłoszenie naruszenia]

Sądzę że nie ma szans.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

marcin8051
 Wysłana - 16 kwiecień 2003 08:26       [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję wszystkim za wykazane zainteresowanie naszczęście samemu udało mi się rozwiązać ten problem poprostu włożyłem nowszy sterownik lpt na karcie i wszystko działa poprawnie (starszy był tylko jedno kierunkowy)

Pozdrawiam
Marcin

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

LPT pomocy

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL