Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1916 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Laborka z cyfry potrzebuje pomocy ! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Laborka z cyfry potrzebuje pomocy !"   

rozgryf
 Wysłana - 10 październik 2004 09:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam do zrobiebia na laborke z cyfry 3 projekty i nie wiem jak sie za nie zabrać , bardzo prosiłbym o pomoc o to ich treści :
Projekty powinny zawierac schematy polaczen i przykladowe zaleznosci czasowe przebiegow wyjsciowych od wejsciowych.
1.Wykorzystujac sumator 4-bitowy zaprojektowac sumator równoległy binarnych liczb 4-bitowych.Sumowanie liczby nalezy wprowadzac do rejestrow wejsciowych w sposob szeregowy ( 1 liczba) oraz równoległy(2liczba). Wynik sumowania powinien być odczytywany z rejestru wyjsciowego w sposob szeregowy.
2.Zaprojektowac szeregowy 8-bitowy konwerter kodu kodu binarnego na kod Graya.Rejestr wejściowy (zawierający 8 bitową liczbe binarna) powinien byc ladowany w sposob szeregowy. Zawartość rejestru wyjsciowego (liczbe w kodzie Graya) nalezy odczytywac w sposob rownolegly).
3.Cyfrowe układy przesyłania informacji zaopatrywane sa niekiedy w uklady do szyfrowania przesylanych ciagow binarnych.Zakladajac ze zaszyfrowany ciag (yk)powstaje z oryginalnego ciagu (xk) w opraciu o zalenosc :
yk=xk suma modulo yk-1 suma modulo yk-2

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Laborka z cyfry potrzebuje pomocy !

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL