| Autor |
"Lewitacja magnetyczna w modelarstwie" |
|
|
Kelvan
|
|
Wysłana - 1 październik 2006 23:47 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, mam nadzieję, że znajdą się w tym dziale osoby znające się na rzeczy i mogące rozwiązać moj problem.
Mam model, jego podstawa jest kwadratem i w każdym rogu mam możliwość umieszczenia kwadratowego magnesu.
Podstawka pod model także ma kształt kwadratu i jest większa.
1. Czy jeżeli umieszcze idealnie po cztery magnesy (o biegunie przeciwnym do tego w modelu) w każdym rogu podstawki tak aby każdy magnes z modelu był centralnie pomiędzy magnesami z podstawki to będzie on lewitował jeżeli zrównoważę siłe przyciągania + masę modelu z siłą wyporową magnesów z podstawki?
2. Czy jest to możliwe by model lewitował?
3. Jak określić poszczególne siły?
4. Czy w podstawce użyć elektromagnesy?
5. Jak wysoko może taki model lewitować?
6. Jak Wy byście to zrobili?
Model mniej więcej wygląda tak:
[http://www.starshipmodeler.com/other/jw_mono_front.jpg]
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
| |
|
 |
|
|
|
el_bart
|
|
WarHammer 40K? :)
raczej bedzie ciezko - jak wstawisz 4 magnesy po bokach planszy, to bedzie sila odpychajaca model od reszty - sial ta bardzo szybko maleje wraz z odlegloscia, wiec na plansze 1m x 1m to chyba magnesy by mplomby z zebow powyrywaly. ;)
poza tym, model caly czas lecialby do srodka planszy, poniewaz magnesy staralyby sie odepchnac najbardziej jak to mozliwe.
jezeli zrobilbys CALA plansze z magnesow, to z kolei na brzegach bedzie mniejsza sila i model bedzie "zjezdzal".
ewentaulnie moznaby sie zastanowic nad poduszka powietrzna ale chyba zmiatalaby inne figurki z planszy... ;)
zawsze tez bedziesz mial problem z grawitacja - plaska plansza to juz jest niezla zabawa, ale "zaparkowanie" pod gorke to dopiero ale wyzwanie!
sprawa nie jest banalna - jakby tak nie bylo, pewnie byloby to dosc powszechne w tego typu grach (no przynajmniej w figurkach za "konkretniejsze" pieniadze).
Zmieniony przez - el_bart w dniu 2006-10-02 17:09:24
|
|
Kelvan
|
|
Thx, jak będę miał czas to pokombnuje, jak nie to nie będę tracił czasu na próby ;] Sog. |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
przyszedl mi do glowy pomysl, ale CZYSTO teoretyczny ze wzgledu na skomplikowanie kosztowo-mechaniczno-elektroniczne:
moznaby dac podloze z maciezy nieduzych "plytek" elektro-magnesu, ktore bylby nastawne elektronicznie (moglbyby zmieniac plaszczyzne - troche jak te drozsze baterie sloneczne, nakierowujace sie na slonce), powiedmzy za pomoca serwomechanizmow, a jesli byloby ich dosc duzo i na calej planszy, elektronicznie moznaby programowac gdzie powinny ogniskowac sile odpychania i na tej zasadzie moznaby (bezdotykowo) kontrolowac polozenie modelu (ze stalymi magnesami).
nie rozwiazuje to raczej parkowania "pod gorke" (tutaj trzeba by jeszcze sterowac moca) i wogoel jest dosc KOSMICZNE, ale dla formalnosci podaje, ze (chyba) jest wykonywalne (zapominajac o astronomicznych kosztach i ogromie pracy oczywiscie :))...
|
|
Kelvan
|
|
Lol, mówisz mi o jakiejś technologii z pogranicza robotyki i mechaniki, a ja jestem tylko skromnym biotechnologiem ;) Myślałem nad czymś prostszym, coś takiego by wyszło?
x.....x....x.....x
...o..........o...
x.....x....x.....x
.
.
x.....x....x.....x
...o..........o...
x.....x....x.....x
Kółko to magnes w podstawce monolitu, a x to magnesy kantowe licze na to że siła odpychania z każdej strony będzie trzymała każdy kant, dzięki temu monol by się nie ześlizgiwał i był stabilny. |
 |
|
|
|
Kelvan
|
|
Btw chodzi mi o podstawke o załóżmy 5 cm większą od modelu. A nie elektromagnetyczny stół do gry. Nie mam wiedzy ani skilla do takiego czegoś ;) Podziwiam Cię za sam pomysł :) |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
obawiam sie, ze to tez nie bardzo mogloby zdawac egzamin - duzy rozstaw magnesow == duza wymagana moc + mala "rozdzielczosc" dopuszczalnych pomzycji. magnesy w "rozstawie" zblizonym pod podstawy modelu == rotacja. :)
|
|
Kelvan
|
|
Dobre ;] Kręcić też się może dodatkowy bajer -> ruch :) aczkolwiek widziałem na allegro magnesy za 80 zika teoretyzując (bo wątpie że kupie 20 magnesów za 80 zika za sztuke ;] ) mogłoby wyjść nie? ;) |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Twój pomysł, "Kelvan" jest godny podziwu i ma szanse powodzenia tylko magnesy w statywie powinny mieć kształt pierścieni (takie jak ferrytowe z głośników) bądż płaskie ale ułożone w kwadrat, żeby plansza nie zjeżdżała w kierunku gdzie nie ma magnesu. W handlu (na "Allegro") były oferowane takie zabawki lecz z dynamicznym sterowaniem (np. globus zawieszony w powietrzu).
Tu jest więcej na temat dynamicznej lewitacji [[http://www.arttec.net/Levitation/Gallery/Levitation_Applications.htm]]
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-10-03 00:01:43
|