Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2967 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Licznik modulo 49 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Licznik modulo 49"   

Thomas85
 Wysłana - 5 październik 2003 09:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Mam za zadanie narysowanie algorytmu i shemat blokowy licznika liczącego do 49.
Mógłby mi ktos pomóc z tym, albo przynajmniej podac jakiś wzór ??
Dzieki

Respect
Thomas85

Ss
 Wysłana - 6 październik 2003 00:35      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, zrób SE to sam

Czyli, zrób prosty licznik na przerzutnikach D bo pewnie taki musisz zrobić (albo na RS). Zastosowanie scalaka pewnie odpada bo o ile pamiętam to na dwóch 7490 by się to zrobiło. Potrzeba ci 6 przerzutników, połącz je w najzwyklejszy licznik. Ich wejścia kasujące połącz razem. Teraz musisz wziąć trochę bramek i zrobić tak że gdy na wyjściu pojawi się odpowiednia kombinacja to zostanie podany sygnał reset.
I teraz, licznik ma się resetować na liczbie 49 czy ma doliczyć do 49 a na 50 się skasować? Bo nigdy nie rozumię słowa "do". Ok, sądzę że do 50, więc na wyjściu 6 liczników przy liczbie 50 będzie kombinacja bitów: 110010 (od najstarszego do najmłodszego). I teraz weź te bramki i jeśłi na wyjściu licznika będzie taka kombinacja to niech na wejście CLR zostanie podany stan niski (jeśłi resetujesz niskim sygnałem). I to wszystko.
O co chodzi z tą tablicą to nie wiem, czyżbyś miał podać wszystkie stany jakie mogą być na wyjściu licznika?

--------------------
Zrób SE to sam

Thomas85
 Wysłana - 6 październik 2003 10:03      [zgłoszenie naruszenia]

A nie mógłbyś narysowac w paincie tego licznika ? Prosze....kufa to jeszcze pozostaje ten algorytm licznika i jego schemat blolowy.KTOŚ WIE, JAK TO ZROBIĆ ??

Respect
Thomas85

Ss
 Wysłana - 6 październik 2003 13:15      [zgłoszenie naruszenia]

Później zrobię wszystko, przyjdzie tu jeszcze ktoś to noajwyżej poprawi.

--------------------
Zrób SE to sam

Ss
 Wysłana - 6 październik 2003 23:08      [zgłoszenie naruszenia]

Masz schemat, nie wiem czy to jest schemat blokowy czy jakiśtam ale jest. I nie wiem najważniejszego, licznik ma się zresetować przy 49 czy ma doliczyć do 49 i zresetować się dopiero na 50, wybrałem ten drugi wariant.

Pytanie 1: nie możesz tego po prostu od kogoś zerżnąć?
Pytanie 2: Gdzie jest Preskaler? Albo tu jeszcze nie zajrzał albo się przestraszył i uciekł

--------------------
Zrób SE to sam

Ss
 Wysłana - 6 październik 2003 23:09      [zgłoszenie naruszenia]

A tak bym zrobił algorytm, jak nie będzie mu pasowało to powiedz że jest głupi i niech se to sam zrobi jak się nie podoba.

--------------------
Zrób SE to sam

Thomas85
 Wysłana - 7 październik 2003 18:23      [zgłoszenie naruszenia]

zzz a to jest dobrze ?

P.S Kufa mam ogólnie problemy z konstruowaniem układów i czy mógłby mi ktos wytłumaczyc łopatologicznie czym róznie się w konstrukcji model licznika modulo 49 z np. modulo 48 ??

Respect
Thomas85

Ss
 Wysłana - 7 październik 2003 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

Źle.

INPUT powinien być na wejście S, a wyjście jakiegoś dekodera na R. I co niby ma robić ten dekoder?

Licznik 48 nie różni się niczym od licznika 49. Chodzi tylko o moment kiedy ma być zresetowany! I po to są te bramki, resetują licznik gdy będzie na wyjściu 50. W liczniku do 48 powinien być resetowany przy stanie 49 więc przerzutniki zostaną tak samo tylko bramki ciut inaczej się ułożą. Tutaj potrzeba 6 przerzutników, bo 5 przerz. doliczy tylko do 31 a 6 do 63 więc potrzeba ich 6. No i to tyle.

--------------------
Zrób SE to sam

Thomas85
 Wysłana - 7 październik 2003 18:42      [zgłoszenie naruszenia]

dekoder by wyłabywał te impulsy.Czyli wyłapał by ten impuls 49 i zresetował by układ

A tak byłoby dobrze ? Kufa bo koles narysował ten układ na tablicy i nie wiem czym on się rózni od tego Twojego, bo zamiast bramek jest dekoder

Respect
Thomas85

Ss
 Wysłana - 7 październik 2003 18:53       [zgłoszenie naruszenia]

Ok, może być. Dekoder ma wyłapać liczbę 50 i wtedy zresetować licznik. Gdy na wyjściu będzie 49 to jeszcze nic się nie stanie, tak to będzie według mojego schematu. Wpisz se gdzieś że dekoder ma zresetować licznik gdy na wejście dostanie kombinację 110010 (od F do A)

--------------------
Zrób SE to sam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Licznik modulo 49

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL