| Autor |
"Line IN - przedwzmacniacz?" |
|
|
aadidas
|
|
Wysłana - 3 kwiecień 2006 20:01 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mój problem dotyczy lekko przestarzałego radia philips ;). Otóż jeżeli podaję sygnał z kompa na "Line IN" jest bardzo cichutko, gdy na "Line OUT" jest dużo głośniej tylko wydaje mi się że to działa tak jakbym podpiął kolumny bezpośrednio do karty dźwiękowej (co chyba nie jest bezpieczne). Więc, moje pytanie czy muszę mieć jeszcze przedwzmacniacz który wzmocni sygnał z karty dźwiękowej (czy do tego służy przedwzmacniacz? bo nie jestem pewien)?. Dodam że na słuchawkach też jest cichutko. Proszę nie radzić żebym kupił jakiś porządny wzmacniacz do narazie pusto w kieszeni ;).
Tu fotki jakby co :)
[members.lycos.co.uk/shuqde/wieza2.jpg]
[members.lycos.co.uk/shuqde/wieza1.jpg]
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Masz kilka możliwości rozwiązania problemu. Jedna to zastosowanie redukcji (wtyczka mały "Jack" - "Chinch" podwójne gniazdo) i wtyczkę ("jack) włożyć w gniazdko słuchawkowe komputera a podwójnym kablem ("Chinch") podać sygnał do radia (L/R in). Drugie rozwiązanie to zbudowanie małego przedwzmacniacza (n.p. na jednym tranzystorze lub dwóch) tak żeby zwiększyć czułość wzmacniacza m.cz w OR.
|
|
|
aadidas
|
|
No to ja właśnie tak łączę: mini jack - 2x chinch i jest cicho (chyba że cię źle zrozumiałem). A jak wygląda schemat tego przedwzmacniacza? Jaki to jest koszt? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Co to znaczy cicho? Dyskoteki z tego nie będzie! To są przykładowe schematy przedwzmacniaczy.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-04-04 23:01:24
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Muszę oddzielnie bo oba na raz nie idą!
 |
|
|
|
aadidas
|
|

Dzięki, ale mam kilka pytań które zaznaczyłem na schemacie ;) laik jestem. Te kreski myślałem że to do masy mają iść ale wtedy to by było połączone z tą linią na dole od zasilania. I tak wogóle to gdzie jest wejście i wyjście sygnału? Czy to jest na jeden kanał czy dwa?. Wiem że dyskoteki nie będzie ;) cicho to znaczy ciszej od telefonu komórkowego.
Mógłbyś mi podać spis elementów do tego drugiego schematu? ;) Bo C1, R1 itp. mi dużo nie mówi (chociaż i tak się pewnie zdecyduję na ten pierwszy bo wygląda na prostszy).
Zmieniony przez - aadidas w dniu 2006-04-05 16:42:46
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Jeśli to radio gra tak cicho jak telefon to jeszcze napisz czy też tak gra jak odbiera jakąś stację? Chyba nie ma sobie co głowy zawracać przedwzmacniaczami bo ich budowa (na razie) wykracza poza Twoje możliwości a poza tym może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Co do tranzystora to jest opisany w temacie "ABC elektrotechniki". Wystarczy tylko poszukać. Od góry licząc jest CBE. Ta gruba ukośna kreska oznacza masę czyli także "minus" zasilania. Rezystor bez literki (k,M,G) oznacza Ohmy. czyli jest to 470 Ohmów. Ten drugi schemat to jest tylko poglądowy a wartości kondensatorów nie są krytyczne i mogą być w przedziale od 10uF do 470uF. To zresztą nie jest schemat do wykonania przedwzmacniacza.
|
|
|
aadidas
|
|
Myślę że nie wykracza poza moje możliwości, gdyż nie wygląda na trudniejszy niż wzmacniacz na KIA6983K 2x5W z elektrody który wykonałem i działa. Poprostu schemat tamtego wzmacniacza był trochę inny (nie było poziomych kresek, tranzystorów itp. - dlatego pytałem). Z radia i magnetofonu oczywiście jest głośniej, gdyby tak nie było to sam bym się domyślił że coś jest uszkodzone ;). Jakbyś mógł to odpowiedz jeszcze na te pytanie odnośnie wejścia i wyjścia sygnału, niewiadomego dla mnie kondensatora i czy to mono czy stereo. I dlaczego dałeś mi ten drugi schemat jeżeli to nie przedwzmacniacz? Teraz jeszcze chciałem zapytać co oznaczały te skróty na końcu w drugim poście "...m cz. w OR" |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Wyjście masz zaznaczone czarną strzałką a wejście czarną kropą. Jest to pojedyńczy wzmacniacz więc na stereo będzie trzeba dwa. Nie jestem przekonany, że ten przedwzmacniacz pomoże. Mam wątpliwości bo to za cicho gra. Myślałem, że gra porównywalnie z głośnikami kompa a Ty chcesz żeby było głośniej. Może kabel jest uszkodzony? A może ktoś pogrzebał i te wejścia są wytłumione lub w jakiś inny sposób "upośledzone". Przed przystąpieniem do jakichkolwiek rozwiązań trzeba jeszcze sprawdzić raz w taki sposób, że z jakiegokolwiek głośnika pracującego sprzętu (radia, magnetofonu, głośnika komputerowego itp. podać trzeba (dwoma przewodami) sygnał do kabla "chinch" włożonego (może być tylko do jednego) wejścia (IN) tego Twojego radia. Trzeba tak ustawić potencjometr siły głosu tego urządzenia, z którego głośnika będzie pobierany sygnał, żeby prawie nic nie było słychać w tym głośniku i powoli zwiększać wysterowanie nasłuchując jednocześnie jak to jest wzmacniane przez to stare radio? Bez tego nie ma co przystępować do budowy przedwzmaciacza. Można to zrobić kolejno dla obu wejść. Nie wiem o co Ci chodzi z tym kondensatorem? Jest przecież napisane nad nim (na górze) 47uF/20V!
Coś mi nie pasuje w tym wszystkim! Zwykle ludzie mają kłopot dokładnie odwrotny bo sygnał jest za duży i trzeba robić tłumiki.
|
|
|
aadidas
|
|
Czyli żeby jakiś inny wzmacniacz z głośnikiem (właśnie,poco on?) w obwodzie podpiąć na wejście tego radia? Proponujesz rozkręcić i zobaczyć czy coś było grzebane przy wejściach? Co do kondensatora to chodzi mi o rodzaj (dwoma czarnymi prostokątami oznaczamy ceramiczne, czarnym z pustym prostokątem elektrolity itp.)? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Tak oznacza się (w Polsce) kondensatory elektrolityczne. Ten cieńszy to (-) a grubszy (+). Chodzi mi o to, żeby przy pomocy sygnału o możliwości regulacji do większej amplitudy sprawdzić czy ma sens budowa przedwzmacniacza? Na głośniku może być dużo silniejszy sygnał ale można go zmniejszyć przy pomocy potencjometru. Zaczynać trzeba próby od "zera" wysterowania i stopniowo podgłośniać. Sprawdzać w środku dopiero będzie można w zależności od tego testu z silniejszym sygnałem.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-04-06 21:12:27
|