Witam
Mam obecnie aparat Fuji S6500, chce się przesiąść na coś lepszego.
Jaką lustrzanke cyfrową polecilibyście do ceny 2000zł?
Dobrze by było żeby nie było samo body tylko z jakimś obiektywem, wiem że te które dołącza do zestawu producent pozostawiają wiele do życzenia, ale o innym obiektywie pomyśle w późniejszym terminie.
Zastanawiam się nad:
- Canon 450D,
- Canon 1000D,
- Sony Alfa 300,
- Nikon D60
Proszę znawców tematu, posiadaczy lustrzanek o opinie i pomoc w wyborze dobrego sprzętu
Przykład zdjęcia robionego z tego samego miejsca z różnymi ogniskowymi 17 mmm i 1200x1,6 (przelicznik)
Lens zoom 75/300/4-5,6
J/niż.
Makro (obiektyw od "Praktica" 50/1,8 + pierścienie makro)
Plamy na Słońcu (j.niż.)
Księżyc robiony Syntą 1200/200
Z całym przekonaniem mogę Ci polecić wybór Canona. Pomimo pewnych wad jest to najlepszy aparat na rynku. Co wpływa na tą jego opinię u mnie? No więc po pierwsze jest to firma SPECJALIZUJĄca się w produkcji aparatów foto i posiada w tym zakresie olbrzymie doświadczenie. Innne firmy (Sony) traktują foto jako produkcję uboczną. Parametry może nawet tych wszystkich lustrzanek są podobne ale w większości Canon jest przynajmniej ciut lepszy. Nikon niby też jest niezły ale współpraca z innymi obiektywami (nie Nikona) jest już dużo gorsza. Canon w większości swoich, starych obiektywów (z analogów) pozwala na współpracę AF nie wspomnę już o kompatybilności bagnetów. Poza tym przy użyciu taniego pierścienia pośredniego pozwala na używanie wszelkich obiektywów z mocowaniem M 42 (Praktica, Zenit itp.) oraz z innymi obiektywami (oczywiście też z pierścieniami pośrednimi). Do wad C zaliczam brak stabilizacji w aparacie tylko w obiektywie i mały oraz nie odchylany wyświetlacz. Ja moje doświadczenia opieram na prawie rocznej eksploatacji C EOS 40 D (widziałem nowe body (sama puszka) na aukcji za 1800 zł). Warto dołożyć trochę i kupić ten aparat nawet bez obiektywy. Kupno od razu z obiektywem taniej jednak wychodzi. W/g relacji użytkowników C 1000 D czy 450 są trochę gorsze. Zamieszczam kilka zdjęćobionych tym aparatem. Nie zwracaj uwagi na ziarno ale wyszło ono dlatego bo robiłem te fotki (chyba wszystkie) na największej czułości (1600 ASA - mam słaby wzrok i nie widziałem tego dopiero zwrócono mi na to uwagę póżniej).
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2008-11-12 12:50:07
Optyka "Pentax'a" była kiedyś dobra. Myślę, że nadal tak jest. Nie wiem tylko jak sobie radzi z elektroniką. Ja bym jednak na Twoim miejscu stawiał na Canona tym bardziej, że już 1 obiektyw masz a może więcej?